Site icon TechInside

Yapay zeka intiharları 2 sene önceden tahmin edebiliyor

Yapay zekanın sağlık alanında kullanılması ilginç bir sonucu ortaya çıkardı. Klinik hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada, psikolojik testlere cevap veren hastalardan ileride intihara teşebbüs edenler, iki sene öncesinden yapay zeka tarafından tespit edilebildi.

Bu çalışma, kişinin intihara meyli yaklaştıkça, yapay zekanın daha da isabetli tahmin yapabildiğini gösterdi ve kısa süre sonra intihar edecek hastaları %80-90 olasılıkla tespit edebilmek mümkün oldu.

Yapay zeka sayesinde ölümler azalacak

Florida Devlet Üniversitesi’den araştırmacı Jessica Ribeiro’nun çalışmasına göre, yapay zeka zaman içinde, insanların farklı davranış biçimleri hakkında kendini eğiterek, ileride intihar girişiminde bulunup bulunmayacağına dair analizler yapabiliyor.

Tennesie’deki 2 milyon hastanın kayıtlarını inceleyerek kendini eğiten yapay zeka bu sayede psikologlara ve psikyatrlara riskli hastalar hakkında uyarıda bulunabiliyor.

Sadece ABD’de her yıl 45 bin kişinin intihar ederek hayatını yitirmesi, bu araştmaları dahada önemli kılıyor. Sağlık görevlilerinin, intihara meyilli kişileri yapay zeka sayesinde kolayca tespit edebilmesi halinde, bu bireylere daha özenli tıbbi yardım ulaştırmak mümkün olacak ve ülkede intihar nedeniyle ölümlerin azalacağı tahmin ediliyor.

Exit mobile version