Techinside Google News
Techinside Google News

Zuckerberg düşünceleri okumaya kararlı

Facebook’un kurucusu Zuckerberg, sanal gerçeklik alanına yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımla büyük şaşkınlık yaratmıştı. Geleceğin dünyasında sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojisinin çok önemli olacağını düşünen genç girişimci, Oculus gözlüklerine yaptığı yatırım sayesinde bugün sanal gerçeklik alanında önemli bir yere sahip.

Ancak sadece sanal gerçeklik gözlüğü geliştirmek Zuckerberg’e yeterli gelmiyor. Facebook’un patronu, insan ve makine arasındaki etkileşimi düşünceyle iletişim boyutuna da taşımak istiyor. 

- Advertisement -

Facebook’un geliştiricileriyle buluştuğu yıllık toplantısı F8’de bu yıl yaptığı sürpriz açıklamayla gündeme oturan Zuckerberg’e göre, 2019’a ulaştığımızda makinelerle ve dolayısıyla diğer insanlarla, düşünerek iletişim kurmamız mümkün olacak.

Dakikada 100 kelime düşünmek

Bunun için, düşünceleri okuyup metine çeviren bir sistem üzerinde çalıştıklarını açıklayan Zuckerberg’e göre, düşünce okuyan bir bilgisayar sayesinde dakikada 100 kelimeyi düşünerek  karşı tarafa ulaştırabileceğiz.

Facebook’un donanım araştırma bölümü Building 8’in yöneticisi Regina Dugan F8’de yaptığı konuşması sırasında, “artırılmış gerçeklik ortamı için bir beyin faresi” geliştirdiklerinin altını çizdi. Yani Facebook bilgisayarlarımızın ekranındaki imleci düşünce gücüyle kontrol etmemizi sağlayacak bir arayüz geliştiriyor. Ancak burada tek amaç ekrandaki imleci hareket ettirmek değil, insan düşüncelerini dakikada 100 kelimeye dönüştürebilecek bir düşünce-okuma donanımı geliştirmek.

Konuşamayan düşünecek

Dugan’a göre henüz bu teknoloji ortada yok ancak beyin üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde çok yakında mümkün olabilecek. Facebook’un üzerinde durduğu bir diğer teknoloji de, deriyi bir dinleme organına çevirmek. Bu sayede karşıdaki kişinin düşünceleri kelimelere çevrildikten sonra titreşim dalgaları şeklinde hedefteki insana gönderilecek ve bu kişi tenine çarpan titreşim dalgaları sayesinde karşıdaki insanın düşüncelerini sesli olarak duyabilecek.

Bu teknolojinin özellikle konuşma bozuklukları yaşayan insanların iletişim problemlerini yenmekte çok önemli bir yardımcı olacak. Bu aynı zamanda farklı dillerde konuşan insanların birbirlerini anlaması için ortak bir evrensel dil de oluşturabilecek.

Facebook’un tüm bu çalışmaları henüz sadece AR-GE aşamasında bulunuyor ancak 100 milyar dolardan fazla değere ve büyük bütçelere sahip bir şirketin bu işe el atmış olması, bu konuda elle tutulur gelişmelerin çok uzakta olmadığı umudunu doğuruyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir