Techinside Google News
Techinside Google News

Mobilde Google büyürken Apple para basıyor

Mobil uygulama sektöründe iki devin çekişmesi sürüyor. 2014'ün üçüncü çeyreğinde Google indirme sayılarında Apple ise kârda büyümeye devam etti.

Ezeli rakipler Apple ve Google uygulama marketlerinde rekabet etmeye devam ediyorlar. App Annie Index: Market Q3 2014, 150’den fazla ülkeden toplanan verilere dayanan 2014’ün üçüncü çeyreğinde küresel uygulama pazarını analiz eden son raporunu yayınladı. Verilere göre Google Play uygulama mağazalarındaki indirmelerin yüzde 60’ını alarak iOS App Store’u büyük farkla geride bıraktı. Bu liderlik geçtiğimiz sene aynı periyottaki performansın devamı zira orada da iOS App Store yüzde 25 ile Google Play’i takip ediyordu.

Fakat, iOS uygulama mağazası gelirlerinde kalesini korudu. Şaşırtıcı derecede bir tesadüfün eseri olarak aynı yüzde 60 oran ile Apple ABD’de Google Play’i geride bırakarak liderlik koltuğunu korudu.

- Advertisement -

Rapordan öne çıkanlar:

  1. Google Play uygulama indirme sayılarında yüzde 60 ile iOS’i geçerken, uygulama gelirlerinde iOS’in gerisinde seyrediyor.
  2. İletişim ve Sosyal ağ uygulamaları hem indirme sayıları hem de gelirlerde etkileyici bir büyüme sergiliyor. Facebook Messenger ve Hike en başarılı uygulamalar.
  3. Brezilya, Google Play’in indirme sayılarının 2014’ün üçüncü çeyreğinde büyümesine Hindistan ve Endonezya ile birlikte destek oluyor.
  4. Google Play’in dünya çapındaki gelirlerde oyunlar aslan payını almaya devam ediyor.

Yükselen indirme sayıları ve gelirlerinden mesajlaşma uygulamaları sorumlu

İletişim ve Sosyal Ağ kategorileri uygulama mağazasında görülen indirme sayısı ve gelir artışında başı çekiyor. Bunların hepsi arasında mesajlaşma uygulamaları listenin en tepesinde. Facebook Messenger ve Hike bu büyümeye en çok katkı yapanlardan. Facebook’un mesajlaşma fonksiyonunu Facebook’tan Facebook Messenger’a kaydırma kararı bu çeyrekte görülen etkileyici büyümenin esas sebebi. Devam eden aylarda Facebook Messenger’ın indirilme sayısı iletişim için bu ayrı uygulamayı indiren kullanıcılar sayesinde artmaya devam etti.

Kendini Hindistan’ın tek yerel anlık mesajlaşma uygulaması olarak tanıtan Hike ise Haziran 2014’te 15 milyon olan kullanıcı sayısının Eylül sonunda 35 milyon seviyesini geçmesiyle kayda değer bir büyüme gösterdi. Nisan 2013’te bu sayı sadece 5 milyondu. Çevrimdışı ve dijital platformları hedefleyen yaratıcı pazarlama kampanyaları bu büyümede rol oynadı. Tiger Global ve Bharti SoftBank’ten Ağustos ayında aldığı 65 milyon dolarlık yatırımın da büyümesini sürdürmesine yardımcı olması bekleniyor. Fakat Hindistan dışındaki pazarlarda büyümek için stratejik planlar yapması gerekiyor.

Brezilya en yüksek büyümeyi gösterirken onu Hindistan ve Endonezya takip ediyor

top-countries-by-app-downlaods-and-revenue-Q3-2014

Bir önceki çeyrekteki muhteşem performansının ardından Brezilya’nın pazar payı maksimum büyüme gösterdi. Hindistan ve Endonezya onu yakından takip ediyor. Bu büyüme Asya Pasifikteki en hızlı büyüyen akıllı telefon pazarı olan Hindistan’dan bekleniyordu. Son dokuz çeyrekte de iki haneli büyüme oranı yakalayan Endonezya’nın ise uygulama pazarındaki büyüme haberi umut verici. Bu ülkenin patlayan bir akıllı telefon pazarıyla önümüzdeki dört yılda akıllı telefon penetrasyonunu ikiye katlayarak yüzde 40’ın üzerine çıkarması bekleniyor. Genç nesil yeni ve inovatif teknolojiler için can atıyor, yeni çıkan yüksek hızlı 4G ağları da büyümedeki esas sebep olarak gösteriliyor.

Oyunlar uygulama kazançlarındaki büyümede başı çekiyor

2014’ün üçüncü çeyreğinde Oyun, Sosyal Ağ ve Eğlence kategorilerinden uygulamalar hem indirme sayılarında hem de gelirlerde açıkça en iyi sonuçları elde ettiler. Hem App Store’da hem de Google Play’de gelirleri ve indirme sayıları en büyük 5 kategori içinde Oyun uygulamaları uygulama mağazalarını tartışmasız bir şekilde domine etti.

Akıllı telefonlardaki çözünürlük ve grafik geliştirmeleri sayesinde oyun geliştiricileri çok şey kazandı. ABD ve Güney Kore gibi ülkelerdeki gelir artışı Game of War – Fire Age, Boom Beach ve Clash of Clans, Monster Taming, Summoners of War ve Dragon Guard gibi oyunlarla birlikte en çok yükselenlerden oldu. Özellikle FIFA ONLINE 3 M ve Everybody’s Marble gibi oyunlar Güney Kore’de popüler olarak 2014’ün üçüncü çeyreğinde büyük etki yaptılar. Gerçek zamanlı oyunlara yönelik tercihler oyunculara kendilerini oyunun bir parçasıymış gibi hissettirdikleri için artış gösterdi. Kullanıcılar tarafından tercih edilen üstün grafiklere sahip oyunlar arasında FIFA 14 ve Asphalt 8 sonuncu oldu.

Gelişen pazarların uygulama mağazalarındaki yükselişiyle birlikte uygulama geliştiricilerinin kaybedecek bir şeyleri bulunmuyor. Yine de Amerika gibi uzun süreden beri güçlü bir şekilde pozisyonunu koruyan devlere meydan okuyan hızlıca büyüyen pazarlara dikkat etmeleri gerekecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir