Techinside Google News
Techinside Google News

1000 Çiftçi 1000 Bereket kapsam genişletti

Cargill Türkiye tarafından hayata geçirilen '1000 Çiftçi 1000 Bereket' programı iki yaşını doldurdu. Ayçiçek üreticileri de programa dahil oldu...

Cargill Türkiye tarafından hayata geçirilen dijital dönüşüm programı ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ iki yaşını doldurdu. Üç sezona yayılması düşünülen programın ilk yılında Mersin, Adana, Konya, Karaman, Manisa ve İzmir olmak üzere toplam 6 ilde mısır tarımı yapan 1072 mısır üreticisi programa dahil oldu. Cargill Türkiye de hem geçen yılı sonuçlarını açıklamak hem de 2020 planlarını duyurmak adına bir basın toplantısı düzenledi. 

Ayçiçek üreticileri de 1000 Çiftçi 1000 Bereket programında

1000 Çiftçi 1000 Bereket programı çiftçilere danışmanlık hizmeti, eğitim ve dijital araç desteği sağlıyor. Bu desteği alan çiftçilerin verimde yüzde 21 artış sağladığı açıklandı. Programın ikinci fazında ise ayçiçek üreticilerinin de programa dahil edildiği duyuruldu.

- Advertisement -

Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye & Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu‘nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Tarakçıoğlu sahneye çıktı ve detayları basın mensupları ile paylaştı. Yapılan açıklamaya göre, yatırılan her 1 TL’nin, 2,53 TL değerinde sosyal getirisi olduğu belirtildi.

Tarakçıoğlu konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Çiftçilerin sürdürülebilir yarım uygulamalarını kullanarak verim ve gelirlerini artırabilmeleri için dünya genelinde yüzbinlerce çiftçiye eğitim olanakları sunduk. Aynı bakış açısıyla geçtiğimiz yıl Türkiye’de de 1000 Çiftçi 1000 Bereket programını başlattık ve ilk yılın sonunda gördük ki doğru yatırımlar yapıldığında ve sürdürülebilir tarım yöntemleri desteklendiğinde, verimlilikte kayda değer bir artış gerçekleşiyor. Nitekim programa katılarak tüm önerileri uygulayan çiftçilerimizin verimi yüzde 21 oranında arttı. Cargill olarak bu projeye yatırdığımız her 1 TL’nin, 2,53 TL değerinde sosyal getirisi oldu. Bu sonuçlarla, ülkemizde tarımda kapsamlı bir dönüşümün gerçekleşmesi için önemli bir adım attığımızı görmekten mutluluk duyuyoruz”

Tarakçıoğlu açıklamasında Güney Marmara ve Orta Anadolu’da ayçiçek üretimi yapan 200’den fazla çiftçinin programa dahil olduğunu belirtti. 

Toplantıya, programa dahil olan Umut Ayberk Akbay ve Adem Ocak da katıldı. İzmir’de çiftçi olan Akbay ve Konya’da çiftçi olan Ocak, program sayesinde kaynak tasarrufu sağladıklarını, iş süreçlerinin kolaylaştığını ve tarlalarında daha yüksek verim elde ettiklerini belirttiler.

Tarımda Sıfır Atık Yönetimi başlıyor

Cargill, ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’in temel hedeflerinden biri olan sürdürülebilir tarımı her yönden desteklemek için bu yıl ayrıca “Tarımda Sıfır Atık Yönetimi” projesini de başlatıyor. Çiftçilerin tarlalarında sıfır atık yönetim sistemine geçmelerini desteklemek amacıyla düzenlenen çalışma, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliğinde gerçekleşiyor.

Tohumun tarlaya düştüğü andan hasada kadar geçen sürede meydana gelen sap, saman, koçan gibi atıklar ile tarımsal faaliyetlerde açığa çıkan atık plastiklerin; mevzuata uygun olarak geri dönüşüme kazandırılabilmesi için farklı paydaş gruplarıyla çalışmalar yürütülecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:07:12

5G Teknoloji Kampüsü açıldı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir