Techinside Google News
Techinside Google News

12 milyon dolar kripto para çalan hırsıza 3 yıl ceza!

Eski bir Amazon çalışanı, kıdemli güvenlik mühendisi Shakeeb Ahmed, kripto para birimi hırsızlığından 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı!

Kıdemli bir güvenlik mühendisi olan Shakeeb Ahmed, yaklaşık 12 milyon dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulundu ve 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

New York Güney Bölgesi için görev yapan ABD Savcılığı, bir basın açıklamasıyla cezayı duyurdu. Savcılara göre Ahmed, iki kripto para borsasını hackleyerek yaklaşık 12 milyon dolarlık kripto para çaldı.

- Advertisement -

Ahmed’i temsil eden avukatlar Adam Schwartz ve Bradley Bondi yorum taleplerine henüz cevap vermedi.

Geçen yıl tutuklandığında yetkililer, Ahmed’i “uluslararası bir teknoloji şirketinde kıdemli güvenlik mühendisi” olarak tanımlamıştı. LinkedIn profili daha önce Amazon’da çalıştığını gösteriyordu. Bir Amazon sözcüsünden alınan bilgilere göre, tutuklandığı sırada Amazon’da çalışmıyordu.

Kripto borsalarını sırayla hackledi

Mağdurlarından birinin adı hiçbir zaman açıklanmazken, Ahmed’in iddiaya göre Temmuz 2022 başlarında Solana tabanlı bir kripto para borsası olan Crema Finance‘i hacklediği bildirildi.

Ardından, haftalar sonra Nirvana Finance’i hackledi. Basın açıklamasına göre, Ahmed bu iki hack olayında sırasıyla 9 milyon dolar ve 3,6 milyon dolar çaldı. Nirvana Finance için çalınan fonlar “Nirvana’nın sahip olduğu tüm fonların yaklaşık olarak karşılığı” olduğundan, şirketin kapanmasına yol açtı.

Ahmed, her iki siber saldırıyı gerçekleştirdiğini itiraf etti.

Ahmed, Crema’yı hackledikten sonra şirkete çalınan parayı 1,5 milyon dolarlık bir ücret -kendince bulma ücreti- dışında iade etmek ve Crema’nın saldırıyı yetkililere bildirmeyeceğini garanti etmek amacıyla temasa geçti. Crema bu teklifi reddetti ve Ahmed sonunda yakalandı.

Bu tür anlaşmalar siber güvenlik dünyasında alışılmadık olsa da, kripto para dünyasında normalleşmeye başladı. Bu anlaşmalar, bir hedefi hacklemek ve kurbanın fonlarını rızası olmadan çalmayı içermesine rağmen, genellikle “white hatting” olarak adlandırılıyor. Bu durum, daha çok “black hat” hacker’ların yaptığı bir eyleme benziyor. Ahmed’in davası, kripto para endüstrisi bu tür anlaşmaları iş yapmanın bir bedeli olarak görse de, kolluk kuvvetlerinin aynı şekilde görmediğini ortaya koyuyor.

Savcılığın basın açıklamasına göre, Ahmed üç yıl hapis cezasının yanı sıra üç yıl denetimli serbestlik cezasına çarptırıldı ve ayrıca 12,4 milyon dolarlık “önemli miktarda kripto para birimi”ne el konulmasına ve Kripto Borsası ile Nirvana’ya 5 milyon doların üzerinde tazminat ödenmesine karar verildi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir