Techinside Google News
Techinside Google News

2024 kurumsal BT trendleri: Üretken yapay zekâ ve etkileri

Üretken yapay zekâ 2023'te BT sektörünün en sıcak konusu olmayı başardı. Bu trend 2024 yılında da etkilerini sürdürecek

2023’ün geride kalmasına sadece birkaç gün kalırken BT sektöründe bu senenin en çok öne çıkan konusu ise tartışmasız bir biçimde yapay zekâ uygulamaları ve üretken yapay zekâ (GenAI) oldu. ChatGPT’nin geçtiğimiz yılın sonlarında geniş kitlelerle buluşmasının ardından bu yıl, özellikle de yılın ikinci yarısında, neredeyse tüm teknoloji devleri yapay zekâ yarışına katıldılar. 2024 yılında da da bu eğilimin sürmesi beklenirken üretken yapay zekâdan beklentiler de hızla yükseliyor. Örneğin McKinsey Global Institute’a göre GenAI müşteri operasyonlarını, satış ve pazarlamayı ve yazılım mühendisliğini geliştirerek küresel ekonomiye yıllık 4,4 trilyon dolara kadar üretkenlik değeri katabilir

Bu bağlamda analistler, BT liderlerinin hızla kurumsal veri merkezlerini GenAI ve diğer veriye aç iş yüklerini barındıracak şekilde modernize etmeye başladıklarına dikkat çekiyor. Neticede GenAI, kurumsal BT çalışanlarının işlerini yapmak için her gün tamamladıkları görevleri saatlerce azaltabilir ve potansiyel olarak sektörleri dönüştürebilir niteliklere sahip. Örneğin Dell Technologies tarafından bu yılın başlarında gerçekleştirilen Generative AI Pulse Survey’e göre, BT kuruluşlarının yüzde 52’sinin halihazırda GenAI çözümleri oluşturmasının veya dağıtmasının en büyük nedeni budur.

- Advertisement -

Çoklu bulut yönetimi yapay zekâ ile giderek önem kazanıyor

2024 yılında GenAI, iş yükü yerleştirme trendlerini hızlandıracak ve kuruluşlar GenAI uygulamalarını besleyen büyük dil modellerini (LLM’ler) nasıl ve nerede çalıştıracaklarını düşünecekler. Bazı BT karar vericileri kamu hizmetlerini seçecek. Diğerleri ise açık kaynaklı LLM’leri kurum içinde çalıştıracak ve bu da onlara kontrolün yanı sıra alana özgü uygulamaları, sunucu kümelerini ve iş ortakları tarafından sağlanan diğer güvenilir altyapıyı kullanarak iş yüklerini doğru boyutlandırma olanağı sağlayacaktır. Ayrıca yapay zekâ uygulamalarının doğru kullanımı sayesinde kuruluşların güvenlik politikalarını ve erişim izinlerini daha akılcı belirleyerek güvenlik maliyetlerini (ve zafiyetlerini) azaltabilecekleri düşünülüyor.

2024 yılında iş süreçlerine yapay zekâyı da dahil eden ve esneklik isteyen daha fazla kuruluş, iş yüklerini kendi seçtikleri konumlarda çalıştırmak için yazılım işlevlerini işletim ortamlarından daha da soyutlayacak gibi görünüyor. Bu da firmaların geleneksel olarak şirket içinde çalıştırdıkları bazı depolama seçeneklerini genel bulutlara taşımayı gerektiriyor. Bu, BT personeline daha fazla veri hareketliliği ve ortamlarını yönetmede tutarlılık sağlayacak.

Diğer firmalarınsa geliştiricilerin tercih ettikleri bulut hizmetlerine şirket içinden erişmelerini mümkün kılacağı öngörülüyor. Örneğin, kuruluşlar kurumsal bilgileri ortaya çıkarmak için özel GenAI sohbet robotları oluşturabilir. Bu yaklaşımlar, çoklu bulut ortamlarını kesintisiz sistemler olarak yönetmeye çalışan daha geniş bir eğilimin parçasıdır. Bu, daha fazla operasyonel verimlilik ve iş değeri sağlamak için tüm altyapı mülkünü tek bir varlık olarak ele almak anlamına gelir.

Operasyon konsolidasyonunun sınırı

Uç ortamları destekleyen altyapı geçmişte oldukça parçalı bir yapıya sahipti ve kuruluşlar, uygulamaların neredeyse gerçek zamanlı çalışmasını sağlayacaklarını umdukları çözümleri bir araya getiriyorlardı. Gecikmenin azaltılması da büyük bir sorun oluşturuyordu. 2024 yılında, daha fazla kuruluşun karmaşık çoklu bulut sitelerinde dağıtımı basitleştiren, optimize eden ve güvenli hale getiren, daha iyi çalışma süresi ve hizmet sağlayan uç operasyon yaklaşımlarını benimsediğini göreceksiniz.

Bu durum özellikle perakende, sağlık, otomotiv, tarım, enerji ve diğer birçok sektörde inovasyonu hızlandıracak. Dahası, daha fazla kuruluş iş değerini artırmak için GenAI uygulamalarını uç noktalara nasıl genişleteceğini keşfedecek.

Öte yandan 2024’te daha fazla kuruluş, altyapı hizmetleri için de kullandıkça öde abonelik modellerinden yararlanmaya çalışacak gibi görünüyor. Bu tür Hizmet olarak çözümler esneklik ile kontrolü dengeleyerek BT liderlerinin yalnızca işlerini yürütmek için ihtiyaç duydukları kadarını ödemelerine yardımcı olur. Bu, GenAI ve HPC uygulamaları gibi kaynak yoğun iş yükleriyle ilişkili artan maliyetleri azaltmaya yardımcı olurken, BT’ye bilgi işlem ve depolamayı nasıl kullanacağı konusunda daha fazla kontrol sağlayacaktır.

2024’te daha fazla BT lideri, uygulama performansını ve operasyon verimliliğini artırmayı amaçlayan çoklu bulut tasarımlı mülkler veya kasıtlı olarak oluşturulmuş mimariler inşa edecek. Bu aynı zamanda yasal gereklilikleri karşılamaya, varlıkları kontrol etmeye ve güvence altına almaya ve maliyetleri optimize etmeye yardımcı olacaktır.

GenAI’nin bu trendlerin tamamına yayılmış bir iplik olduğunu fark etmişsinizdir. Aslında, 2023’te teknolojideki en yıkıcı güç, 2024’te de en sıcak iş yükü olmaya devam edecek. Firmaların bu alanda ne kadar harcama yapmaya istekli olacakları ise başka bir konu. Teknoloji sektörü araştırma şirketi Gartner, kısa süre önce 2023 ve 2024 yılı Avrupa BT pazarıyla ilgili öngörülerini yayınlamıştı. Araştırma firmasına göre yazılım ve BT hizmetlerine yapılan yatırımların etkisiyle Avrupa’daki BT harcamaları bu yıl sonunda 1 trilyon dolar ve2024 yılında da 1,14 trilyon dolara ulaşacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir