Techinside Google News
Techinside Google News

3B yazıcılar çoklu işlem ile hızlanıyor

3B yazıcılar, yazılım ve basit mekanik çözümler ile çağ atlamak üzereler.

3B yazıcılar yeni sanayi devrimini başlatacak cihazlar. Ancak sanayi devriminin başında gördüğümüz gibi her yeni teknolojinin bir sürü eksik yanları da bulunuyor. Yavaş, hantal, maliyet anlamında çok az fayda sağlayabilen, bazen hiç sağlayamayan, ne yapılabileceği tam kestirilemeyen. Bütün bu sıfatlar hem ilk buhar motorları hem de 3B yazıcılar için geçerli. Ancak 3B yazıcılar, yazılım ve basit mekanik çözümler ile çağ atlamak üzereler.

3B yazıcılar, şimdiye kadar her seferinde bir tek cisim üretebiliyorlar ve bu saatler alabiliyor. Kalıp kullanmadan yapılan üretimlerde cisimlerin ince detaylarını yakalamak yazıcıların çok fazla zamanını alıyor. Kalıp üretimlerinde ise basitçe malzeme miktarı çok olduğu için yazıcıların işi uzun sürüyor.

- Advertisement -

İlk etapta 3B yazıcıları hızlandırmak ve aynı süre birimi içinde daha çok iş yapmalarını sağlamak gerekiyor. Bunun yolu açıldı. Autodesk, Netfabb yazılımı ile süreçleri oldukça hızlandıracak bir yöntem buldu. Netfabb ile aynı anda, aynı tabla üzerinde birden çok parça üretimi yapılabiliyor. Her türlü 3B yazıcı ile uyumlu olan Netfabb, farklı parçaları bir araya getirip, bir 3B yazıcıda aynı anda basılabilmeleri için aynı STL dosyasında depoluyor.

Netfabb’in işleri hızlandıran başka bir avantajı ise, prototip üretimleri kolaylaştırmak. Netfabb yazılımı, 3B baskı için hangi materyali kullandığınızı bildiği için sanal bir dayanıklılık testi gerçekleştirip, parçanın, ürünün veya her ne üretiyorsanız hangi bölümlerinin dayanıklı, hangilerinin dayanıksız olacağını önceden belirleyebiliyor. Böylece art arda birçok prototip geliştirmenin önüne geçilmiş oluyor.

Netfabb haricinde bir diğer çözüm ise, aslında uzun süredir piyasada bulunan ancak çok az 3B yazıcıda standart olarak kullanılan çift malzeme çıkışlı yazıcı kafaları. 3B yazıcılar, bir cismin karmaşık katmanlarını oluşturmak için çoğu zaman üretim sonrasında cisimden sökülüp çıkartılacak dolgu malzemesi kullanıyorlar. Bu kullanılmadığı zaman 3B üretim işi çok daha yavaş gerçekleşiyordu.

Artık dolgu malzemesi, gerçek üretim malzemesi ile aynı anda basılabiliyor, ancak bu standartlaştırılmış bir yöntem değil. İki şekilde yapılıyor: Ya 3B yazıcı kafasında dolgu malzemesi için ayrı bir çıkış bulunuyor, ya da Y şekline bir kafa ile her iki malzeme aynı delikten çıkartılıyor. İkisinin de kendine özgü avantajları ve dezavantajları var.

Günümüzün meşhur ve çok kullanılan 3B yazıcı markalarından Ultimaker, 18 Ekim tarihinde yeni bir ürününü duyuracak. Bu ürünün nasıl bir yazıcı olacağını bilmiyoruz ancak kulislerde Ultimaker’ın bu çift çıkışlı yazıcı tekniğini standart bir hale getireceği konuşuluyor. Hatta bazı uzmanlar, çift değil üç çıkışlı bir yazıcı modelinin tanıtılabileceğini de konuşuyor. Üç malzeme çıkışlı yazıcılar ile farklı yoğunluk ve özellikteki dolgu malzemeleri, farklı üretim malzemeleri veya renkler kullanılabiliyor. Böylece ürünler hem daha hızlı hem de daha çok sayıda üretilebilir.

3B yazıcıların, doğru konfigürasyonlar ile uçak motoru parçasından (Boeing) pizzaya (NASA), hatta yapay kafatası üretimine kadar birçok alanda kullanıldığını hatırlayalım. 3B yazıcı teknolojisindeki gelişmeler işte bu kadar önemli.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir