Site icon TechInside

4G ihalesinde sürpriz dördüncü aday

Mobile UseMobil iletişimde önemli bir eşiği temsil eden 4G teknolojisi yakında resmen Türkiye’de olacak. Bugüne kadar operatörlerin ve çeşitli üreticilerin yaptığı hız testleriyle karşımıza çıkan 4G, 2015’te kullanıcılarla buluşmaya başlayacak.

Sabah gazetesinden Timur Sırt’ın haberine göre yeni ihale yeni bir ismin sektördeki rekabette yerini almasına neden olabilir. Yarın yapılması beklenen ihaleye dair açıklamada dördüncü bir lisansın da dahil edileceğini yazan Sırt, yetkilendirme ihalesinin 2015’in ilk yarısında tamamlanmasının beklendiğini de habere eklemiş.

Daha önce çok telaffuz edilmeyen dördüncü lisansın sektör rekabetini artıracağını söylemek mümkün. Ancak bu rekabetin, adayların ihalede çıkacağı fiyatları – yatırımın geri dönüşünün daha uzun sürecek olması nedeniyle – olumsuz etkileme ihtimali de bulunuyor.

Bununla birlikte, yeni dahil olacak operatörlerin mevcut baz istasyonlarını ortak mı kullanacağı yoksa kendi baz istasyonu yatırımını mı tercih edeceği de bir başka akla gelen soru.

Haberde planlama sırasında yerli teknolojilerin kullanımı ve kırsal alanlara yapılacak yatırımların ön planda tutulacağına da değinilmiş. 3G ihalesinde de gördüğümüz, yerli Ar-Ge’yi teşvik yöntemlerinin 4G için de geçerli olmasını olumlu olarak nitelendirebiliriz.

Sektör içinde, fiyatlar 3G’deki kadar yüksek olmayacak, daha o ihalede ödenen paraların geri dönüşü sağlanmadı yorumlarıyla karşılaştığımızı düşünürsek, 4G sonrası ilginç bir tabloyla karşılaşacağımızı öngörebiliriz.

Exit mobile version