Techinside Google News
Techinside Google News

5G’den 9 bin kat daha hızlı kablosuz veri iletimine ulaşıldı!

5G’den 9 bin kat daha hızlı kablosuz veri iletimine erişildi. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli detaylar…
- Advertisement -

İnternet hızında çığır açacak bir gelişme yaşandı! Londra Üniversitesi’nden bilim insanları, kablosuz veri iletiminde 938 Gbps gibi dudak uçuklatan bir hıza ulaşarak yeni bir dünya rekorunun sahibi oldular. Bu hız, 5G teknolojisinden tam 9 bin kat daha hızlı ve kablosuz iletişimin geleceği için büyük umut vaat ediyor.

5G’den 9 bin kat daha hızlı kablosuz veri iletimine erişildi

Kablosuz ağlar, kolay erişim sağlaması açısından büyük avantaj sunsa da hız konusunda fiber optik kabloların gerisinde kalıyordu. Günümüzde 5G teknolojisiyle en fazla 20 Gbps hıza ulaşabiliyoruz, ancak gerçek kullanımda bu hız genellikle çok daha düşük oluyor. UCL ekibi ise radyo dalgaları ve ışık teknolojilerini birleştirerek 1 Tbps sınırına adeta tırmanış yaptı.

5G’den 9 bin kat daha hızlı kablosuz veri iletimine erişildi.
5G’den 9 bin kat daha hızlı kablosuz veri iletimine erişildi.

Peki bu hız günlük hayatta bize neler sağlayacak? Örneğin 938 Gbps hızla iki saatlik bir 4K filmi sadece bir saniyede indirebilirsiniz. Aynı işlemi standart bir 5G bağlantısıyla yapmaya kalktığınızda ise dakikalarca beklemeniz gerekecektir.

Araştırmacılar bu inanılmaz hıza ulaşmak için 5 ila 150 GHz frekans aralığında veri iletimi gerçekleştirdiler. Bu da önceki rekor denemesinde kullanılan bant genişliğinin beş katına denk geliyor. Çalışmada ilk kez radyo ve optik teknolojileri bir arada kullanıldı ve böylece çok daha geniş bir radyo frekansı aralığında veri iletimi sağlandı.

Elbette kablosuz ağlar henüz fiber optik kabloların hızına yetişebilmiş değil. Ancak bu yeni teknoloji evlerimizde, iş yerlerimizde ve kamusal alanlarda kullandığımız Wi-Fi bağlantıları başta olmak üzere birçok alanda büyük değişimlere yol açabilir. Hatta gelecekte 5G ve 6G ağlarıyla daha hızlı ve kesintisiz bir mobil internet deneyimi yaşayabiliriz.

Şimdilik laboratuvar ortamında test edilen bu teknoloji için ticari denemelerin yapılabileceği bir prototip geliştirme çalışmaları sürüyor. Eğer her şey yolunda giderse üç ila beş yıl içerisinde bu teknolojinin ticari ürünlerde kullanılmaya başlanması söz konusu olabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir