Techinside Google News
Techinside Google News

Instagram reklam yağmuruna hazırlanıyor

Instagram kullanıcıları yakın gelecekte ana sayfa akışında paylaşılan her içeriği göremez hale gelecek. Bunun yerine, haber akışına reklam yığmasıyla bildiğimiz Facebook’un kullandığına benzer bir algoritmayla “en iyi kullanıcı deneyimi” için her bir kullanıcının ilgisini çekebilecek içerikleri ön planda tutacak.

İyi bir bahaneniz ve detaylara takılmayan geniş bir kullanıcı kitleniz olduğu sürece her türlü yaptırımı sorunsuzca hayata geçirebilirsiniz. Instagram CEO’su Kevin Systrom’un açıklaması bu iyi bahaneyi içeriyor: “Instagram kullanıcıları, takip ettikleri hesaplardan kendi akışlarına düşen fotoğrafların yüzde 70’ini kaçırıyor. Bizim yapmak istediğimiz şey, geri kalan yüzde 30’un gerçekten sizin görmek istediğiniz içerikler olmasını sağlamak.”

- Advertisement -

Instagram için Facebook senaryosu tekrarlanacak

İlk bakışta kullanıcı odaklı ve iyi niyetli bir karar gibi görünse de, yıllar önce Facebook bünyesine dahil olan Instagram’ın, büyük patronun izinden gittiğini düşünmeden edemiyorum. Hatırlarsanız, Facebook da birkaç yıl önce kullanıcı sayısının muazzam artışını bahane ederek kronolojik akışı, kendi geliştirdiği algoritmayla değiştirmişti. Bu algoritma önce Facebook sayfalarının, yani profesyonel kullanıcıların içeriklerinin reklam ücreti ödemeksizin -takip eden kullanıcıların dahi- akışında görüntülenmesini önledi. Ardından mobil uygulamalar ve internet reklamları gibi yığınla içeriğe merhaba demek durumunda kaldık. Üstelik gerçekten ilgimizi çeken ve görmek istediğimiz içeriklere -ana sayfayı nasıl ayarlarsak ayarlayalım- erişemez hale geldik.

Facebook’un bu algoritmayı düzene oturtması ve ana sayfada reklam yağmurunun kesilmesi aylar sürdü. O sürede Sayfalar için yapılan yarı-zorunlu reklamlar  üzerinden kayda değer bir gelir sağlandı. Aynı senaryonun Instagram için tekrarlanmaması için hiçbir gerekçe görünmüyor. Umalım ki basitliği ve kolay takip edilebilirliğiyle bugünlere gelen fotoğraf paylaşım platformu, geliştirdiği algoritmanın ve para hırsının kurbanı olmasın.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir