Apple, insanların bir uygulamanın hangi verileri toplayabileceğini, hangi verilerin onlara bağlı olduğunu veya web genelinde onları takip etmek için kullanıldığını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için uygulama gizlilik etiketlerini tanıttı. 2020’de yayınlandığında, uygulama gizlilik politikası ile ilgili etiketler sektörde bir emsal oluşturdu ve gizliliği ihlal eden uygulamalara ilişkin farkındalığı artırmada önemli bir ilk adımdı.
Uygulama gizlilik politikası sayesinde kullanıcıların, neredeyse hiç kullanıcı verisi toplamayan Signal ile her şeyi ve her şeyi yutan Facebook Messenger gibi bir şeyi karşılaştırması kolaylaştı. Özellik, kullanıcıların bilinçli indirmeler yapmasına yardımcı olmayı amaçlıyordu. Ancak, son yıllarda, uygulamanın App Store sayfasında daha aşağıda bulunan tamamen kendi kendine bildirilen bu etiketlerin, yüklemek için “Al” düğmesine basmadan önce kullanıcının kararını hala etkileyip etkilemediği konusunda artan bir tartışma gördük.
Uygulama gizlilik politikası ve indirme kararı
Apple’ın “gizlilik beslenme etiketleri” olarak adlandırdığı üç ana grup vardır:
Sizinle Bağlantılı Veriler: Bu, uygulama gizlilik politikası gereği uygulama tarafından toplanan ve genellikle üçüncü taraf reklamcılığı veya kişiselleştirme için kullanıcının kimliğine bağlanan verilerdir. Bunlara tam ad, fiziksel adres, e-posta adresi, kesin ve kaba konum, uygulamada satın alma geçmişi, tarama geçmişi, finansal bilgiler ve çok daha fazlası dahil olabilir. Apple, veriler kullanıcıya geri bağlanabildiğinde geliştiricilerin bunu ifşa etmesini gerektirir.
Size Bağlı Olmayan Veriler: Bu, toplanan ancak kullanıcıya geri bağlanmayan, genellikle ürünü iyileştirmek için analizlerde kullanılan verilerdir. Apple, geliştiricilerin verileri yeniden tanımlamayı önleyecek şekilde işlemesini ve böylece bunların tek bir kullanıcıya kadar izlenemeyeceğini garanti etmesini gerektirir.
Sizi İzlemek İçin Kullanılan Veriler: Bu, kullanıcıları diğer uygulamalar ve web sitelerinde izlemek için toplanır ve kullanılır. Google veya Meta’nın, ilgili uygulamalarında kişiselleştirilmiş reklamlar sunmak için bir kullanıcının cihaz kimliğini kullandığını düşünün. Bu bilgiler ayrıca veri brokerlarına satılabilir.
Veri toplama konusunda kamuoyunun ilgisi, yeni bir gişe rekorları kıran uygulama gizlilik endişeleri yarattığında artar, ancak hızla söner. Bunu birkaç yıl önce Threads’in piyasaya sürülmesinde gördük. App Store gizlilik etiketlerinin neden ‘Sağlık ve Zindelik’ gibi veri kategorilerini içerdiğini sorguladılar. Ancak geriye dönüp bakıldığında, bunun hizmetin büyümesi üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmadı.
Gizlilik Beslenme Etiketleri hakkında büyük bir yanlış anlama, bunların nasıl belirlendiğidir. Apple, uygulamanın kullanıcılarından ne toplayabileceğini doğru bir şekilde belirlemeyi ve beyan etmeyi geliştiriciye bırakır. Bu, geliştiricilere esneklik sağlarken ve muhtemelen App Store inceleme süreci süresini kısarken, şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda uygulama gizlilik politikası ile ilgili bazı endişelere yol açar.