Techinside Google News
Techinside Google News

AB Dünya çapında korsan site engelleme çağrısında bulundu

Dünya çapında korsan site engelleme çağrısında bulunan AB, ilginç bir şekilde Amerika Birleşik Devletleri'nden hiç söz etmiyor

Avrupa Komisyonu, yabancı ülkelerdeki telif hakkı politikalarıyla ilgili iki yılda bir yayımladığı raporda, site engelleme eksikliği gibi sorunlu alanları vurgulamıştı. Bu tür engelleme önlemlerinin etkili bir yaptırım olduğu düşünülmekte. İlginç bir şekilde, Avrupa Birliği, etkili bir site engelleme düzenlemesi henüz gerçekleştirmemiş olan muhtemelen en önemli ülke olan Amerika Birleşik Devletleri’ni bahsetmedi. Son yıllarda, korsan site engelleme, dünyadaki en yaygın kullanılan telif hakkı ihlali önleme mekanizmalarından biri haline geldi. Birkaç düzine ülkedeki ISP’ler, mahkeme süreçleri veya hükümet destekli idari engelleme düzenlemeleri kapsamında abonelerin çeşitli ‘korsan’ sitelere erişmesini engelliyor.

Avrupa Birliği, bu engelleme dalgasının öncüsü konumunda. İlk dava Danimarka’da 2006 yılında açılmış olup, o tarihten bu yana benzer önlemler diğer AB ülkelerinde de alınmış ve Avrupa Birliği’nin en üst mahkemesinin onayıyla sonuçlandı. Korsan site engelleme müdahalelerinin etkinliği üzerine yapılan araştırmalar sınırlıdır, ancak genel olarak, önlemlerin mükemmel olmaktan uzak olsa da etkili olduğu gözlemlendi.

- Advertisement -

Bu yaptırımın fark yaratabileceğine inanılıyor

Özellikle, birden çok site aynı anda engellendiğinde, sıradan korsanları durdurmak konusunda etkili. Avrupa Komisyonu da bu yaptırımın fark yaratabileceğine inanıyor. Birkaç gün önce, AB yönetim organı üçüncü ülkelerde fikri mülkiyet haklarının korunması ve uygulanması hakkında iki yılda bir yayımladığı raporunu açıkladı ve bu raporda korsan site engelleme yöntemi defalarca bahsedildi. Rapor, ‘öncelikli’ olarak belirlenen, telif hakkı ve marka korumasında eksiklikleri olan ülkeleri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Sağlanan iyileştirmelerin önümüzdeki yıllarda artmasını umuluyor.

Sonuç olarak, Avrupa Komisyonu’nun raporu, site engelleme önleminin küresel olarak kabul edilen bir standart olduğu izlenimini veriyor. Bu tür yaptırım önlemlerini gerçekleştiremeyen ülkelerin ilerleme kaydetmesi isteniyor. Bu görüş, birçok büyük hak sahibi tarafından da paylaşılıyor. Ancak ilginç bir şekilde, EU raporunda Amerika Birleşik Devletleri bu konuda bahsedilmiyor. Amerikan hak sahipleri dünya genelinde site engelleme emirleri alırken, bu tür sorunlu engelleme önlemleri, çevrimiçi korsanlık hacminin en yüksek olduğu ülkede mevcut değil.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir