Avrupa Birliği, kuantum teknolojisinin ölçeklenmesini engelleyen tekrarlanabilirlik ve verimdeki temel zorlukları ele alarak süperiletken kuantum çipleri için kararlı üretim süreçleri geliştirmek üzere Supreme konsorsiyumunu seçti.
Finlandiya Teknik Araştırma Merkezi VTT tarafından koordine edilen konsorsiyum, süperiletken kuantum çip teknolojilerinin endüstrileştirilmesi için altı yıllık bir yol haritası belirleyen bir çerçeve ortaklık anlaşması kapsamında sekiz AB üye ülkesinden 23 ortağı bir araya getiriyor.
AB kuantum çip üretimi için stratejisini netleştiriyor
VTT’nin mikroekonomi ve kuantum araştırmaları direktörü ve konsorsiyumun koordinatörü Pekka Pursula, yaptığı açıklamada: “Süper iletken kuantum çipleri için istikrarlı üretim süreçleri geliştirerek kuantum hesaplama, algılama ve iletişimde mümkün olanın sınırlarını zorluyoruz” dedi.
Girişim, Josephson bağlantıları, 3B entegrasyon yöntemleri ve hibrit kuantum süreçleri gibi kritik teknolojilere odaklanacak. Bu teknolojiler, özellikle büyük ölçekli kuantum işleme birimleri için 3B entegre kübit düzenekleri olmak üzere, pilot hat göstericiler aracılığıyla doğrulanacak.
VTT’de kuantum hesaplama donanımı araştırma ekibi lideri ve Supreme’de teknik müdür olan Jorden Senior: “Süper iletken kuantum cihaz imalatındaki kararlılık ve verim zorlukları, kuantum teknolojilerinin araştırma prototiplerinin ötesine ölçeklenmesinin önünde önemli engeller oluşturdu” dedi.
Pilot hat, Avrupa’daki akademi, KOBİ ve büyük endüstrilere, süreç tasarım kitleri aracılığıyla üretim süreçlerine erişim sağlayarak kullanıcıların kendi cihaz ve sistemlerini tasarlayıp geliştirmelerine olanak tanıyacaktır. Bu erişim, inovasyon ve Avrupa kuantum teknolojisi şirketlerinin büyümesini desteklemek için hayati önem taşımaktadır.
Pursula: “Bu yaklaşımlar etrafında kapsamlı süreç tasarım kitleri ve istikrarlı işleme yeteneği oluşturarak, Avrupa’daki kuantum şirketlerine, üretim süreçlerini yeniden icat etmek yerine inovasyona odaklanmaları için güvenilir yapı taşları sağlıyoruz” dedi.
Supreme pilot hattının 2026’nın başlarında faaliyete geçmesi ve ilk teknolojilerin 2027’de dış kullanıcılara sunulması bekleniyor. Konsorsiyum, süperiletken teknoloji geliştirme alanındaki uzmanlıklarını bir araya getiren Avrupa genelindeki araştırma kuruluşlarını, akademik kurumları, büyük işletmeleri ve KOBİ’leri içeriyor. 23 ortak arasında VTT, TNO ve çeşitli üniversiteler gibi araştırma kuruluşları; Infineon Technologies ve IQM Finland gibi büyük işletmeler; Alice & Bob, QuantWare ve Qilimanjaro Quantum Tech gibi yenilikçi KOBİ’ler yer alıyor.