Site icon TechInside

AB Meta karşıtı tutum sergiledi

AB Meta

AB’nin en yüksek mahkemesinin bir danışmanı, yaptığı açıklamada, AB üye ülkelerinin, sözleşme özgürlüğünü zedelemediği sürece yayıncıların büyük çevrimiçi platformlarla ilişkilerinde konumlarını güçlendirmek için kendi önlemlerini uygulama hakkına sahip olduğunu söyledi.

AB Meta tarafında dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti

Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), Facebook’un sahibi Meta ile İtalyan iletişim otoritesi AGCOM arasında, ABD’li teknoloji devinin İtalya’daki yayıncılara haber makalelerinin parçalarını kullanmaları karşılığında ödediği ücret konusunda yaşanan anlaşmazlığa bakıyor. Meta, bu tür ulusal önlemlerin, AB telif hakkı mevzuatı kapsamında yayıncılara halihazırda verilen haklarla uyumlu olup olmadığını sorgulamıştı. Ancak AB Adalet Divanı Başsavcısı Maciej Szpunar, AB’nin yayıncılara vermeyi amaçladığı hakların, yayıncılara yalnızca materyallerinin kullanımı için ödeme yapılmadığı takdirde itiraz etme hakkı vermekle sınırlı olmadığını söyledi.

Szpunar: “Amaçları, söz konusu yayınların gerçekte hangi koşullar altında kullanılacağını belirlemek ve yayıncıların platformların bu kullanımdan elde ettiği gelirlerden adil bir pay almasını sağlamaktır. Getirilen sınırlamalar, AB yasama organı tarafından tanınan bir kamu yararı amacını güdüyor: demokrasinin temel direklerinden biri olan basının ekonomik yaşayabilirliğini güçlendirmek” dedi.

Meta, mahkemenin nihai kararını bekleyeceklerini ancak direktifin İtalya’da uygulanmasının Avrupa genelinde telif hakkı uyumunu baltaladığına inandıklarını söyledi. Meta sözcüsü, “Bu dava, parçalanmanın yeniliği engellediği ve belirsizlik yarattığı bir ortamda tutarlı mevzuata olan ihtiyacı ortaya koyuyor” dedi. Szpunar, İtalyan düzenleyicinin sözleşmesel özgürlüğü göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Szpunar: “AGCOM’a verilen yetkiler, ücretlendirmenin belirlenmesinde kıstasların belirlenmesi, uyuşmazlıkların çözümü ve bilgi verme yükümlülüğünün izlenmesi dahil, yalnızca yardımla sınırlı olması ve tarafları sözleşmesel özgürlüklerinden mahrum etmemesi halinde uygundur” dedi.

Exit mobile version