Chip Security Act (Çip Güvenlik Yasası) adı verilen tasarı, Nvidia gibi üreticilere, yapay zeka çipleri ihraç edilmeden önce konumlarını doğrulayacak bir teknoloji eklemeyi zorunlu kılmayı hedefliyor.
Tasarı, özellikle ABD ihracat kontrolüne tabi yapay zekâ çiplerinin Çin’e yasa dışı şekilde ulaştığı yönündeki haberlerin ardından hazırlandı. ABD’li yetkililer, farklı başkanlık dönemlerinde bu tür teknolojilerin Çin’e ihracatını kısıtlamaya çalışsa da, Reuters ve diğer medya kuruluşları, bu çiplerin bir şekilde Çin’e ulaşmaya devam ettiğini ortaya koydu.
Tasarıya öncülük eden Cumhuriyetçi Temsilci Bill Huizenga, yaptığı açıklamada, “ABD’nin teknolojik üstünlüğünü koruyabilmesi için ihracat kontrollerinin aşılmasını engelleyecek önlemler almamız şart. Bu çiplerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesini önlemeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Tasarı, eski fizikçi olan Demokrat Temsilci Bill Foster tarafından destekleniyor. Foster, geçmişte kendi çiplerini tasarlamış bir bilim insanı olarak, bu tür güvenlik önlemlerinin teknik olarak mümkün olduğunu vurguladı.
Yasa teklifinin zamanlaması da dikkat çekici. Eski Başkan Donald Trump, selefi Joe Biden döneminde çıkarılan ve gelişmiş yapay zekâ çiplerinin küresel dolaşımını sınırlayan düzenlemeyi geri çekti. Ancak yeni bir düzenleme henüz açıklanmadı. Aynı hafta içinde Trump’ın Ortadoğu’ya yaptığı ziyarette, çeşitli ülkelere yapay zekâ çiplerinin gönderilmesini içeren yeni ticaret anlaşmaları duyurması ise ABD iç siyasetinde eleştirileri beraberinde getirdi.

Tasarıya destek veren isimler arasında Çin’e yönelik özel komitede yer alan Cumhuriyetçi John Moolenaar ve Demokrat Raja Krishnamoorthi’nin yanı sıra; Demokrat Ted Lieu, Cumhuriyetçi Rick Crawford, Demokrat Josh Gottheimer ve Cumhuriyetçi Darin LaHood gibi önemli temsilciler bulunuyor.
Yeni yasa teklifinin, ABD’nin ulusal güvenlik stratejileri kapsamında yapay zekâ teknolojilerinin nasıl denetlenmesi gerektiğine dair önemli bir tartışmayı yeniden alevlendirmesi bekleniyor.