Küresel yarı iletken sektörü, 2023 yılında rekor bir büyüme göstererek 526,9 milyar dolara ulaştı. Dünya Yarı İletken Ticaret İstatistikleri (WSTS) ve Yarı İletken Endüstrisi Birliği (SIA) tarafından yapılan tahminlere göre, sektör 2001’deki 139,0 milyar dolarlık hacminden bugüne önemli bir sıçrama gerçekleştirdi. Bu devasa büyümede, ABD merkezli yarı iletken şirketlerinin hakimiyeti dikkat çekiyor.
ABD şirketleri pazarda zirvede
ABD’li yarı iletken şirketlerinin toplam gelirleri 2001 yılında 71,1 milyar dolar iken, 2023 yılında bu rakam 264,6 milyar dolara yükseldi. Bu, ABD’li firmaların küresel yarı iletken pazarında %50,2’lik bir paya sahip olduğu anlamına geliyor. İkinci sırada %13,8’lik pay ile Güney Kore bulunurken, Japonya %9 ile üçüncü sırada yer alıyor. Çinli şirketler ise %7,2’lik bir dilime sahip.

Intel, Nvidia ve Qualcomm ABD’nin en büyük oyuncuları
Amerikan yarı iletken pazarındaki lider şirketler arasında Intel, Nvidia ve Qualcomm öne çıkıyor. Intel, 2023 mali yılında 54,22 milyar dolar gelir elde ederken, Nvidia 2024 mali yılında 60,9 milyar dolar gelir açıkladı. Qualcommise 2023 mali yılında 35,82 milyar dolar gelir elde etti. Bu üç dev şirket, ABD’nin yarı iletken gelirlerinin %57’sinikontrol ederek, ülkenin küresel pazardaki gücünü pekiştiriyor.
2023 yılında ABD, toplam 52,7 milyar dolarlık çip ihracatı gerçekleştirdi. Yarı iletken gelirleri, rafine petrol, ham petrol, uçak, doğal gaz ve otomobillerin ardından ülkenin altıncı en büyük ihracat kategorisi olarak öne çıkıyor.
Intel TSMC ile rekabete hazırlanıyor
Uzun yıllar yarı iletken üretim teknolojilerinde lider olan Intel, son dönemde bu alandaki liderliğini Tayvan merkezli TSMC’ye kaptırmış durumda. Ancak, Intel’in gelişmiş çip üretim teknolojilerine yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımların, şirketi yeniden TSMC ile rekabet edebilecek konuma getirmesi bekleniyor. Nvidia, Qualcomm, AMD ve Broadcom gibi devlerin başarısı sayesinde ABD’nin sektördeki üstünlüğünü uzun bir süre daha koruması öngörülüyor.
ABD, yarı iletken sektöründeki bu güçlü konumuyla, teknoloji dünyasındaki hakimiyetini sürdürmeye devam ediyor.