Techinside Google News
Techinside Google News

Apple çip laboratuvarı değişime öncülük ediyor!

Apple çip laboratuvarı ile geleceğin teknolojilerine ev sahipliği yapıyor. On yıllardır şirketin en derin değişimleri bu laboratuvarda oluyor.

Apple’ın yirmi yılda yükselen hisse senedi fiyatlarının arkasında ikonik tüketici cihazları yatıyor. Her şey iPod ve iMac ile başladı. Daha sonra iPhone ve iPad geldi, daha yakın zamanda Apple Watch ve AirPods’u gördü.

Ancak piyasa değerine göre ABD’nin en büyük şirketinde gadget’lardan çok daha fazlası var. Apple, Silikon Vadisi’ndeki genel merkezinde, vızıldayan birkaç yüz makine ve laboratuvar önlüğü giymiş bir avuç mühendisle dolu sıradan bir odada, en popüler ürünlerine güç sağlayan özel çipler tasarlıyor.

- Advertisement -

Apple çip laboratuvarı ile geleceğe yatırım yapıyor

Yerli yarı iletkenler ilk kez 2010 yılında iPhone 4′te piyasaya sürüldü. Bu yıl itibarıyla tüm yeni Mac bilgisayarları Apple’ın kendi silikonuyla çalışıyor ve bu da şirketin 15 yılı aşkın süredir Intel’e olan bağımlılığına son veriyor.

Donanım mühendisliğinden sorumlu John Ternus: “Apple’da son 20 yılda ürünlerimizde en büyük olmasa da en derin değişimlerden biri, bu teknolojilerin çoğunu kendi bünyemizde nasıl yaptığımız. Tabii ki listenin başında silikonumuz var” diyor.

Bu değişiklik aynı zamanda Apple’ı yeni bir dizi riskle karşı karşıya bıraktı. En gelişmiş silikonu öncelikle tek bir satıcı olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company tarafından üretilmekte. Kasım ayında CNBC, Apple’ın Cupertino, California’daki kampüsünü ziyaret ederek gazetecilerin şirketin çip laboratuvarlarından birinde çekim yapabildi. Apple silikon başkanı Johny Srouji ile şirketin Amazon tarafından da takip edilen karmaşık özel yarı iletken geliştirme işine girmesi hakkında görüşlerini paylaştı.

Srouji: “Binlerce mühendisimiz var. Fakat çip portföyümüze bakarsanız aslında çok yalın. Çok verimli. Çünkü aslında dışarıda cips satmıyoruz, ürüne odaklanıyoruz” dedi. “Bu bize optimizasyon özgürlüğü veriyor ve ölçeklenebilir mimari, farklı ürünler arasındaki parçaları yeniden kullanmamıza olanak tanıyor.” diyor. Srouji, iPhone için özel çipler tasarlayan 40 veya 50 mühendisten oluşan küçük bir ekibe liderlik etmek üzere 2008 yılında Apple’a geldi. Apple, katıldıktan bir ay sonra 150 kişilik bir girişim olan PA Semiconductor’ı 278 milyon dolara satın aldı.

Creative Strategies’in CEO’su ve baş analisti Ben Bajarin: “Kendi çiplerini yapmaya başlayacaklar: PA Semi’yi satın aldıklarında hemen yaptıkları şey buydu” dedi. Bajarin, “doğal tasarım odağıyla” Apple’ın “mümkün olduğunca yığının çoğunu kontrol etmek” istediğini söyledi. Satın alma işleminden iki yıl sonra Apple, ilk özel çipi A4′ü iPhone 4 ve orijinal iPad’de piyasaya sürdü.

Apple’ın ana faaliyet alanında ek makro zorluklar var çünkü akıllı telefon satışları son yılların en düşük seviyelerinden toparlanıyor. Ancak yapay zeka iş yüklerine olan talep, özellikle Nvidia gibi şirketlerin ürettiği GPU’lara yönelik silikon siparişlerinde artışa neden oluyor. ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka hizmetlerinin popülaritesine bağlı olarak hisseleri bu yıl yüzde 200′den fazla arttı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir