Site icon TechInside

Apple gerçeklerinden çıkartılması gereken ders

iPhone’un popülaritesi Apple’ı diğer PC tabanlı bilgisyar üreticileri ile mücadele eden zayıf bir şirket olmaktan inanılmaz bir hızla kurtararak piyasadaki tartışmasız en başarılı tüketici elektroniği şirketi haline getirdi.

Apple’ın ne kadar büyük olduğunun altını çizmek için şirket hakkında aklınızı kaybetmenize sebep olacak bazı gerçekleri derledik:

– Apple’ın son çeyrekteki geliri 42,1 milyar dolardı. Bu değer Türkmenistan’ın ekonomisinden daha büyük.

– Apple’ın elinde 155 milyar dolar nakit bulunuyor. Bu para 316 milyon nüfuslu Amerika’da herkese eşit pay düşecek şekilde paylaştırıldığında kişi başına 490 dolar düşüyor.

– Bu nakit miktarı ile aynı zamanda 22.384 adet Gulfstream G650 alınıp üzerine yakıt için biraz para da arttırılabiliyor.

– Apple geçtiğimiz çeyrekte 5,52 milyon adet Mac sattı. Bunları dağıtıyor olsaydı Ankara ve Giresun’da oturan herkesi kişisel bilgisayar sahibi yapabilirdi.

– Apple geçtiğimiz çeyrekte 39,3 milyon adet iPhone sattı. Bu sayı Kanada’nın nüfusundan fazla.

– Apple milli bir ekonomi olsaydı Belçika ve Venezuela arasında dünyanın en büyük 27. ekonomisi olurdu.

– Apple’ın 2014 mali yılındaki geliri olan 39,4 milyar dolar ile Snapchat 3 kereden fazla satın alınabilir.

– Apple ile kendisinden bir sonraki en değerli şirket olan ExxonMobile arasındaki değer farkı olan yaklaşık 221 milyar dolar ile Lockheed Martin’den tanesi 138 milyon dolara 1601 adet F-22 savaş uçağı alınabilir.

– Apple geçtiğimiz 12 ayda tam 243 milyon adet iOS cihazı sattı. Yani Amerika’nın nüfusunun yüzde 77’sine birer adet cihaz düşerken her Kuzey Koreliye 10 adet cihaz düşüyor.

– Apple geçtiğimiz çeyrekte çalışan başına 258 adet olmak üzere 12,9 milyon adet iPad sattı.

– Apple’ın önümüzdeki iki yılda yaklaşık 30 milyon civarı Apple Watch satması bekleniyor. Her bir saati en az 350 dolardan satacağını varsaydığımızda şirket toplam 10,5 milyar dolarlık bir gelir elde edebiliyor ve bu sayı da Nikaragua ekonomisinin büyüklüğüne neredeyse eşit.

– Başka bir açıdan baktığımızda ise Apple Watch’ın gelirlerinin 2016 yılının sonuna kadar Roman Abromovich’in “Eclipse” yatını 433 kereden fazla satın almaya yeteceği söylenebilir.

Bu rakamlar Türkiye için ne anlama geliyor?

“Teknoloji, Tasarım ve Pazarlama” Bunlar ticari başarıya giden yolda mutlaka kullanılması gereken üç temel bileşen haline dönüştü. Ülkemizde tasarım ve pazarlama konusunda başarılı kaynaklara ve şirketlere sahibiz ancak bunu teknoloji alanında da sağlamamız gerekiyor. Bunu başarmak için en değerli doğal kaynak olan genç bir nüfusa sahibiz ancak bunu doğru eğitim ve yönlendirme ile işlememiz gerekiyor. Apple gibi firmalar durdukları yerde, sadece Steve Jobs veya Steve Wozniak gibi isimlerin bir araya gelmesi ile oluşmuyor. Dünyanın en değerli tohumunu doğru toprağa ekip, doğru şekilde bakmadığınız takdirde filizlenmesi mümkün değildir. Türkiye’nin sorunu kaynaklarda değil maalesef onları nasıl kullandığımız ile alakalı. Apple’ın başarısından bu dersi çıkarmalı ve hem politik, hem siyasi, hem de eğitim açısından stratejilerimizi belirlemeliyiz.

Exit mobile version