Techinside Google News
Techinside Google News

Apple neden iş dünyasını umursadı?

Yaşınızı, dilinizi, teknolojik bilginizi tümüyle bir kenara koyun. Eğer bir Apple ürünü kullanmaya başlarsanız sezgileriniz ile yardım almadan o ürünü kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer yardım alırsanız pek çok şeyin ne kadar kolaylıkla yapıldığına şahit olup, hayret edersiniz. Ancak bu güne kadar bunu profesyonel iş dünyası açısından söylemek aynı derecede kolay değildi. Bir şirketin BT yöneticisi iseniz Apple ürünlerini uzun yıllar boyunca Blackberry telefonları gibi yönetemediğiniz, her yeni iPad’e kurumsal yazılımları kurmak için saatlerinizi harcadığınız sıkıntılı durumlar yaşamış olabilirsiniz. Kesinlikle çok yorulmuş veya sonunda pes etmiş olmanız dışında üçüncü bir seçenek yoktu.

Apple her yıl düzenlediği WWDC (Worldwide Developer Conference – Küresel Geliştiriciler Konferansı) etkinliğinde geçen yıl adetlerini bozmamış ve son kullanıcılara odaklanmaya devam ettiği yenilikleri açıklayarak geçirmişti. Ancak bu sene ilginç bir değişiklik yaşandı, konferansın odak noktasında iş dünyası vardı. Apple yöneticilerinden pek duymaya alışkın olmadığımız bir sözcük olan “enterprise” (kurumsal) kelimesini bir kaç kez duyma şansını yakaladık. Görünen o ki Apple sonunda Fortune 500 şirketlerinin yüzde 98‘ini işgal eden ürünleri için artık iş dünyasına bir şeyler yapma vaktinin geldiğine karar vermiş durumda.

- Advertisement -

wwdc-opening-inline

Apple iş dünyası için ne sunacak?

Teknik detaylara girmeye gerek yok bunları zaten işi olanlar kolaylıkla öğrenecekler ancak kurumsal BT yöneticileri artık iOS cihazları çok daha kolay yönetebilecek ve kontrol edebilecek. Her bir cihaza teker teker uygulama yükleme derdi ortadan kalkarken üçüncü parti uygulama ve servislerin iOS cihazlar ile entegre edilmesi kolaylaşacak.

Yeni sistemde sadece yönetim kolaylaşmayacak aynı zamanda kurumsal uygulamaların mesajlarının kullanıcıya iletilmesi, Exchange uyumluluğu, rehber ve takvim gibi entegrasyonlar da basitleşecek.

Artık uygulamaların sağladığı özellikler farklı uygulamalar için birer servis olarak sunulabilecek. Örneğin Microsoft CRM servislerine erişen bir uygulama sunduğu hizmetleri diğer uygulamaların kullanabilmesi için doğrudan servis hizmeti verebilecek. Peki, bu ne anlama geliyor? Cevap çok basit, bu güne kadar iOS dünyasına mesafeli durmak zorunda üçüncü parti uygulama geliştiricilerin adım atmakta zorlandığı kurumsal çözümler bir anda Apple Store içinde cirit atmaya başlayacak.

Apple’ın başına taş mı düştü? Yoksa neden bu adımı atıyor?

Aslında bu sorunun cevabı hem evet hem hayır. Düşen taşın adını Microsoft olarak koyarsak nedenini anlamış olacaksınız. Microsoft’un bulut dünyasındaki usul ama güçlü gelişmesi, Surface Pro 3 duyurusu ve kurumsal dünyadaki gücü günün sonunda Apple’ın tehdit olarak görmeye başladığı bir noktaya ulaştı. Apple iOS sistemlerinde sağladığı yeni teknik imkanlar sayesinde, hep içine sızdığı ama isimlendirmediği bir alana resmen adım atıyor.

Yakın bir gelecekte Apple Store içinde En Çok Satılan, İndirilen ve Ciro yapan uygulamalar sekmelerinin yanında En Popüler Kurumsal Çözümler diye bir sütun hatta belki müstakil Kurumsal Çözümler Mağazası görmemiz mümkün olacak.

Tüm bu gelişmeler için kime teşekkür etmek lazım? Eğer cevabı hemen veremiyorsanız son üç paragrafı tekrar okumalısınız. Ama hikâyenin burada bitmediğine emin olabilirsiniz. İş dünyası açısından macera şimdi başlıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

1 Yorum

  1. Blackberry yüzdesi bir kere hiçtir. Onu ayıralım. Apple meşhur beyaz felsefesinin orta direk yelkeni* gibi kaldığını görmüş olmalı. Hoş o noktada da iyimser değilim ama.. Linux tabanlı Android’in de gerekli güveni sağlayamamış olması kıymetli bir done.

    *1984 yapımı, Orta Direk Şaban filminde rahmetli Kemal Sunal’ın derme çatma beyaz çarşaflı yelkeni.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir