Site icon TechInside

Avrupa şirketlerine uzay madenciliği vizesi çıktı

Uzay madenciliği, yeni dönemin en büyük gündem maddesi olabilir. Özellikle büyük teknolojik üretimler için büyük hacimlerde gerekli olan madenleri dünya dışından getirmenin daha ekonomik olacağı bir döneme girmek üzereyiz.

Bunun için ABD’de şirketler hazırlıklarını yapıyorlar. Bu arada NASA da tamamen bilimsel amaçlı madencilik için ilk görevine çıktı. Trilyonlarca dolar değerinde madene sahip olduğu düşünülen bir astreoide doğru yola çıkan OSIRIS-REx isimli uzay aracı 2017 Eylül’inde asteroid’e inecek ve sadece 60 gramlık örnek alıp üç yıl boyunca asteroidin üzerinde bekleyecek. Ardından yeniden harekete geçip dünyaya 2021 yılında dönecek olan uzay aracındaki örnekler incelendikten sonra bu asteroide tam kapsamlı bir madencilik aracı gönderilecek.

Şirketler hazır ama yasa yok

Avrupalı uzay ajansları da boş durmuyorlar. Uzay madenciliği şirketlerinin yasal alt yapısını oluşturmak isteyen Avrupa’da gerekli yasal düzenlemeler tamamlandı ve ilk yasa Lüksemburg’ta hayata geçti. Aynı zamanda Avrupa Birliği’nin de merkezi olan Lüksemburg’ta kurulmuş bulunan 20’den fazla Avrupalı uzay madenciliği şirketi de böylece yasal dayanağa kavuşmuş oldu.

Yasayla beraber, uzaydaki cisimlerin dünyaya indirilmesi halinde mülkiyetinin kime ait olacağı sorusuna cevap verildi. Böylece Avrupalı madencilik şirketleri uzaydan dünyaya indirdiği madenlerin mülkiyetine sahip olabilecek ve başkasının hak iddia etmesinin önüne geçilecek.

 

Exit mobile version