Techinside Google News
Techinside Google News

Bankacılık sektörü salgın sürecine nasıl adapte oldu?

GTech de 9 Haziran 2020 Salı günü online bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi ve bankacılık sektörünün bu döneme nasıl adapte olduğuna ışık tuttu.

Corona virüs salgını birçok sektörü derinden etkiledi. Normalleşme sürecine girdiğimiz şu dönemde artık geçen dönemin sektörleri nasıl etkilediğine daha somut bir şekilde yanıt verir olduk. GTech de 9 Haziran 2020 Salı günü GTech Kurucu Ortağı ve CEO’su Mine Taşkaya’nın moderatörlüğünde online bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi ve bankacılık sektörünün bu döneme nasıl adapte olduğuna ışık tuttu.

Bankacılık sektörü ve salgın

Toplantıda içinde bulunduğumuz süreçte değişen koşullar, finans sektörünün adaptasyon becerileri ve teknolojiyle desteklenen rekabet, şirketleri geleceğe taşıyacak veri teknolojileri gibi konular masaya yatırıldı

- Advertisement -

Konuyla ilgili açıklama yapan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, aslında pandemi öncesindeki dijitalleşme sürecinin kendilerini bu salgına hazırlamış olduğunu belirtti. Aran sözlerine şöyle devam etti:

“Bu dönemde ‘asla olmaz’ dediğimiz ne oldu? Düzenleyici kurumun özel iznini gerektiren, bu nedenle de bu kadar sürede asla olmaz dediğimiz uygulamaların pandemi sürecinde çok hızlı bir biçimde hayata geçebildiğine şahit olduk. Örneğin 650-750 kişinin çalıştığı çağrı merkezlerimizde BDDK, internet çıkışı olmamak ve faaliyetleri de banka tarafından izlenebilmek kaydıyla çağrı merkezi çalışanlarının evden çalışmasına bir toplantıda bizleri dinleyip aynı günün akşamı izin verdi. Biz de bu karar çerçevesinde 1.000 bilgisayarı süratle satın alıp, kurulumlarını yaparak çağrı merkezlerimizde çalışan arkadaşlarımıza dağıttık”

Pandemi döneminde müşteri davranışlarının da değiştiğini söyleyen Aran, bu yüzden yapay zeka modellerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca açık bankacılık ve uzaktan erişimin gerektirdiği siber güvenlik yatırımları çok hayati hale geldi. Mobil ve temassız ödemenin birleşmesi konusu da önem kazandı, yaygınlaştı, bu alana yatırımlarımız sürecek. Gelecek büyük veriyi doğru kullanmaktan; veri çeşitliliğini sağlamak, dış veriyle zenginleştirmek ve bunu yapay zekayla destekleyerek iş süreçlerini dijital platformlara taşımaktan geçiyor. Diğer taraftan bu süreçte liderlik tarzlarında ve organizasyonel yapılarda da değişiklikler oluyor, hiyerarşi ve hiyerarşi katmanları gittikçe azalıyor. Yapı daha yatay bir organizasyona dönüşüyor, iş yerinde fiilen bulunmaya ve insanları fiilen kontrol etmeye yönelik bütün tedbirler önemini yitiriyor. 

TEB Genel Müdür Yardımcısı Aşkın Dolaştır ise müşteri tarafından bakıldığında dijital tarafta farklılıkların olduğunu söyledi. İnternet bankacılığı, mobil bankacılık ve atm kullanımında kısa sürede sıçrama yaşandı. Dolaştır sözlerine şöyle devam etti:

“Geleceğe yönelik yatırımlarda pandemi sürecindeki etki analizlerini doğru yaparak, sonrasındaki etkileri doğru tahmin etme yeteneğine ulaşabilmek için yeni stratejiler belirlememiz gerek. Bu süreçte bankacılık faaliyetleriyle ilgili raporlar da daha sık alınır hale geldi.”

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir