Techinside Google News
Techinside Google News

Başarılı bir startup için 4 ipucu

Herkes maaşlı işini bırakıp iyi bir startup ile yoluna devam etmek istiyor. Özellikle Y ve peşi sıra gelen Z kuşağında bu süreç oldukça popüler. “Bir sonraki Mark Zuckerberg” ya da “bir sonraki Elon Musk” olmak, her sabah metrobüse binip saat 8’de mesaiye başlayan, akşam trafiğinde eve ancak yine 8’de gelebilenlerin en büyük hayali.

Ne var ki hayaller Silikon Vadisi, gerçekler KOSGEB. Kendi işini kurma çabalarında başarı hikayelerinden çok fiyaskolar dinliyoruz. İyi fikir etrafında şekillenmek bir startup için başarının garantisi olmuyor. Süreç yönetimi, müşteri ilişkileri ve doğru bir ekip gibi pek çok faktör kurduğunuz işin başarısına etki ediyor.

- Advertisement -

Kurucu ortağı olduğu Paraşüt ile İstanbul merkezli Revo Capital ve ABD merkezli girişim sermayesi fonu olan Ribbit Capital’den aldığı yatırımlarla başarılı girişimciler arasında gösterilen Sean X. Yu’nun tavsiyeleri, bir sonraki denemenizde başarı ile hayal kırıklığı arasındaki ince çizgide yürümenize yardımcı olacaktır:

Gurur duyacağınız bir şey üretin!

Bir şeyi sıfırdan yaratmayı sevin. Uzun süre yaşayacak bir şey… Zanaatkarlık zordur ama her zaman zoru sevin. Ürününüzü sadece kurumsal olarak değil, kişisel olarak da sahiplenin.

Müşterilerinizi dikkatle dinleyin

Yeni bir ekosistem yaratarak müşterilerinize daha kapsamlı hizmetler sunabilmek için yeni çözüm ortaklarını bu ekosistemin paydaşı yapın. Müşterilerinizi dikkatle dinleyerek, özenle destek verin. Kendinizi en iyi şekilde ifade ederek, verdiğiniz sözlerin arkasında durmayı vaat edin.

Ekibiniz yaptıkları işle gurur duyan bireylerden oluşmalı

Ne iş yaparsanız yapın, ekibinize tutkulu insanları almaya özen gösterin. İşletme olarak çalışanlarınıza tutkularını ve yaratıcılıklarını kullanarak kendilerinden bir şeyler katmalarını teşvik edin. En iyi ürünler ve en mutlu çalışanlar tutkuların bastırılmadığı bir ortamda ortaya çıkar.

Yalın girişim yöntemini ekibinizle uygulayın

İşe alımlarda sadece belli yetkinliklere sahip kişilerin seçimi değil, şirket kültürünü yaşatabilecek, ekip içinde uyumlu çalışabilen ve birbirine güvenen kişilerin seçilmesi çok önemli. Özellikle de girişimin başlangıç safhasında güvendiğiniz kişilerle çalışmak başarı ihtimalinizi arttıracaktır.

Yalın girişim; sürekli yeni hipotezlerle gelerek deneme yanılma yöntemi ile öğrenerek yapılan işi geliştirmek anlamına geliyor. Dolayısıyla, bu şirket kültürünü benimseyebilen, yaratıcı, denemeye ve öğrenmeye açık, çözüm ve müşteri odaklı, enerjik, sorumluluk sahibi, teknolojiyi takip eden kişiler ile çalışmak oldukça önemli. Bu sayede girişiminiz sürekli kendisini geliştirebilir ve ekibinizle beraber tüm yeniliklere açık olursunuz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir