Techinside Google News
Techinside Google News

Beklenen asit yağmuru öncesi hava kalitesini ölçen mobil uygulamalara dikkat

Zararlı gazların atmosfere salınması sonucu ortaya çıkan asit yağmurlarının insan sağlığı üzerine de etkileri bulunuyor. Hava kirliliğine de neden olan asit yağmurları hava kalitesiyle de ilgili. Haberimizde hava kalitesini ölçen mobil uygulamaları bir araya getirdik

Bilindiği gibi İstanbul’da bu Perşembe ve Pazar günleri arasında asit yağmuru bekleniyor. Asit yağmurunu kısaca şöyle açıklamak mümkün: Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine deniyor.

- Advertisement -

Hava kirliliği sonunda ortaya çıkan asit yağmuru için mobil uygulamalara bakıp yaşadığımız şehrin hava kalitesini kontrol edebiliriz. Haberimizde bu mobil uygulamalardan bazılarını bir araya getirdik.

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı (App Store ve Google Play)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı Ulusa Hava Kalitesi İzleme Ağı uygulaması Türkiye genelinde hava kalitesi verilerinin görüntülenmesi, konumunuza en yakın olan ölçüm istasyonunun ölçüm değerlerinin öğrenilmesi, güncel hava kalitesine göre aktivite önerilerinin görüntülenmesi ve ölçüm istasyonu ile ilgili hem fotoğraf hem de konum bazlı bildirim gönderebilmesi gibi özelliklere sahip. Uygulamayı konum servislerini açarak ücretsiz şekilde kullanmak mümkün.

Hava Kalite İzleme (App Store ve Google Play)

Elluga Medya’nın yayımladığı Hava Kalite İzleme uygulamasıyla bulunduğunuz bölgenin hava kalitesi online olarak takip edebilirsiniz. Uygulamayla hava durumunu da görüntülemek mümkün.

Check Air Quality (App Store ve Google Play)

Le Anh Tuan’ın yayımladığı Check Air Quality ile  dış mekândaki duman ve kirliliği kontrol etmek için her yerde size yakın hava kalitesi bilgilerini görüntüleyebiliyorsunuz. Uygulamanın aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 13 dili desteklediğini not edelim.

Yukarıdaki uygulamalar dışında Air Quality by Plume Labs, Hava Kalitesini Kontrol Edin, BreezoMeter, Air Quality: Real Time AQI ve Global Air Quality gibi birçok uygulama bulmak mümkün. Bununla birlikte, hava kalitesi endeksinde yer alan verileri de paylaşalım:

İyi (0-50)

Hava kalitesi memnun edici ve hava kirliliği az riskli veya hiç risk teşkil etmiyor.

 Orta (51-100)

Hava kalitesi uygun fakat alışılmadık şekilde hava kirliliğine hassas olan çok az sayıdaki insanlar için bazı kirleticiler açısından orta düzeyde sağlık endişesi oluşabilir.

 Hassas (101-150)

Hassas gruplar için sağlık etkileri oluşabilir. Genel olarak kamunun etkilenmesi olası değildir.

 Sağlıksız (151-200)

Herkes sağlık etkileri yaşamaya başlayabilir, hassas gruplar için ciddi sağlık etkileri söz konusu olabilir.

 Kötü (201-250)

Sağlık açısından acil durum oluşturabilir. Nüfusun tamamının etkilenme olasılığı yüksektir.

 Tehlikeli (251-300)

Sağlık alarmı: Herkes daha ciddi sağlık etkileri ile karşılaşabilir. (Not: Bu değerler ibb.gov.tr adresinden alınmıştır)

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir