Burun robotları sinüs temizliği yapıyor

Sağlık alanında çalışan bir grup araştırmacı burun robotları geliştirdi. Bu robotlar sinüs temizliği yaparak hastalara yardımcı oluyor.
- Advertisement -

Çin ve Hong Kong’daki üniversitelerden bir grup araştırmacı, sinüs enfeksiyonlarını temizlemeye yardımcı olabilecek ve daha sonra burun yoluyla vücuttan atılabilecek mikrorobotlar geliştirdi. İnsan saçının genişliğinden daha küçük olan bakır bazlı mikrorobotlar, burun yoluyla sinüs boşluğuna enjekte edilecek ve ardından mıknatıslar ve gerçek zamanlı X-ışını görüntüleme kullanılarak vücutta yönlendirilecek.

Burun robotları ile sinüs temizliği

Robotlar daha sonra ışık uyarımı kullanılarak ısıtılır ve bakteriyel enfeksiyonları hedef alan kimyasal reaksiyonlar katalize edilir. Görev tamamlandığında, robotlar burundan bir mendile üflenebilir. Klinik öncesi hayvan deneyleri olumlu sonuçlar gösterdi; robotlar bakteriyel sinüzitli hayvanların burun kanallarındaki enfeksiyonları “belirgin bir doku hasarı olmadan” etkili bir şekilde temizledi.

Projenin, kalıcı sinüs sorunlarının tedavisinde cerrahi müdahaleye veya antibiyotiklere olan ihtiyacı azaltmada potansiyel bir oyun değiştirici olduğu öne sürüldü. Araştırmacılar duyuruda: “Önerdiğimiz mikro-robotik tedavi platformu, invaziv olmama, minimum direnç ve ilaçsız müdahale avantajları sunuyor” ifadelerini kullandı.

Teknoloji henüz insanlarda test edilmemiş olsa da araştırmacılar, bunun insan hastalarda nasıl uygulanabileceğine dair bir model oluşturdular. Gelecekte, uygulamaların solunum yolu, mide, bağırsak, mesane ve üretra gibi vücudun diğer yerlerindeki bakteriyel enfeksiyonların tedavisine de genişletilebileceği söylendi. Ancak ekip, potansiyel engellerin hala devam ettiği konusunda uyardı. Bunlar arasında cihazların vücutta bırakılma riski ve enjekte edilebilir robotlar ve düzenleyici onaylar konusunda kamuoyunun şüpheleri yer alıyor.

Science Robotics’te yayınlanan çalışma, tıp alanında kullanılan mikro ve nano robotların giderek yaygınlaşmasının bir parçası olarak ortaya çıkıyor; özellikle ilaç dağıtımı ve hastalık teşhisinde kullanılıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz