CALL Energy, 1.000 MW’lık yatırım yapmayı planlıyor!

CALL Energy, 1.000 MW’lık yatırım yapmayı hedefliyor. Bu hamle, enerji sektöründeki tüm dengeleri değiştirebilir.
- Advertisement -

YEO Teknoloji’nin yenilenebilir enerji ve enerji depolama alanındaki yatırımlarını yürüten iştiraki YEO Enerji Yatırımları, yeni vizyonuyla CALL Energy markası altında faaliyetlerini sürdürüyor. CALL Energy, dört kıtada ve ondan fazla ülkede toplamda 1.000 MW’ın üzerinde yenilenebilir enerji portföyüne ulaşmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, kaynak ve coğrafi çeşitlilik gözetilerek geliştirilecek projeler, enerji depolama sistemlerinin dijital entegrasyonu sayesinde yönetilecek ve bu sayede sektörde fark yaratılması planlanıyor.

CALL Energy, 1.000 MW’lık yatırım yapmayı hedefliyor

CALL Energy, yenilenebilir enerji alanında güçlü bir portföyle yeni nesil bir enerji platformu olarak öne çıkmayı amaçlıyor. YEO Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Tolunay Yıldız ve CALL Energy CEO’su Sacit Akbaş, şirketin dönüşümü ve hedeflerini paylaştı. CALL Energy, Türkiye’de dokuz depolamalı güneş enerjisi santraliyle toplam 346 MW önlisansa sahip ve bu projelerden ikisi 2026’da faaliyete geçmek üzere kuruluma hazırlanıyor.

Ayrıca Aras Nehri üzerinde toplam 32 MW kapasiteli dört hidroelektrik santral projesinin izin süreçleri tamamlanmak üzere. Uluslararası alanda ise Romanya ve İtalya’daki 32,6 MW kapasiteli santrallere ek olarak, yıl sonunda devreye alınması planlanan iki yeni proje ile Romanya’daki kapasitesini 190 MW’ın üzerine çıkarmayı hedefliyor. Genel portföy büyüklüğü ise 1500 MW’ı aşarken, yatırım aşamasına geçecek projelerle 2030 yılında işletmedeki kurulu gücün 1.000 MW’ı aşması bekleniyor.

Mayıs ayında CEO olarak göreve başlayan deneyimli enerji sektörü yöneticisi Sacit Akbaş, günümüzde sadece yatırım yapmanın yeterli olmadığını belirtiyor. İklim koşullarındaki değişiklikler, azalan teşvikler ve dalgalanan enerji fiyatları nedeniyle daha farklı ve entegre iş modellerine yönelmek gerektiğini vurguluyor. Akbaş, CALL Energy’nin bu dönüşümün öncüsü olmayı amaçladığını, yatırımlarını daha verimli, entegre ve sürdürülebilir yöntemlerle gerçekleştirmeyi hedeflediğini söylüyor. Enerji sektöründeki klasik yatırım anlayışının ötesine geçip, enerji santrallerinin depolama sistemleriyle entegre edilerek en verimli şekilde işletilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu yaklaşımla CALL Energy’nin sadece bir yatırım şirketi değil, aynı zamanda varlık yönetimini ön planda tutan global bir enerji platformu olarak büyümeye devam edeceği ifade ediliyor.

Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarının toplam kurulu gücün yüzde 60’ına ulaştığını ve 2024 yılında yapılan yeni kurulumların yüzde 95’inden fazlasının bu alanda gerçekleştiğini belirten Akbaş, CALL Energy’nin enerji depolama entegrasyonu, yerinde üretim çözümleri ve varlık yönetimi ile bu dönüşüme güçlü katkı sunmaya hazır olduğunu ifade ediyor. YEO Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Tolunay Yıldız ise, 2030 yılına kadar 1 GW kapasite hedefine ulaşmayı planladıklarını söylüyor.

Yıldız, CALL Energy’nin farklı coğrafyalarda iş yapabilme kabiliyeti sayesinde global bir oyuncu olma yolunda ilerlediğini, YEO Teknoloji’nin ise artık sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde enerji dönüşümüne liderlik eden bir şirket konumunda olduğunu belirtiyor. Yıldız, mühendislik gücü ve yenilenebilir enerji alanındaki yetkinlikle Avrupa başta olmak üzere birçok pazarda büyük ölçekli projelere imza atmayı sürdüreceklerini ve sürdürülebilir enerji yatırımlarıyla dünyayı daha temiz bir yer haline getirmeyi hedeflediklerini vurguluyor.

YEO Teknoloji, gelişmiş enerji depolama çözümlerinden elektrik şebekelerine, yüksek voltaj trafo merkezlerinden yenilenebilir enerji santrallerine, endüstriyel, ticari tesisler ve hanelerin enerji dönüşümünden hidrojene kadar farklı alanlarda projeler yürütüyor. Üç kıtada, 30’dan fazla ülkede 400’ü aşkın projeyi tamamlayan şirket, dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalleşmeye odaklanan çalışmalarıyla daha yaşanabilir bir dünya için “Bizce mümkün” sloganıyla büyümesini sürdürüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz