Techinside Google News
Techinside Google News

Çevre dostu şehirler neye benzeyecek?

Çevre dostu şehirler, sürdürülebilirliğe yapılan yatırımlar ile yükselmeye devam ediyor. Peki çevre dostu şehirler için ne gerekiyor?

Çevre dostu şehirler, sürdürülebilirliğe yapılan yatırımlar ile yükselmeye devam ediyor. Güneş ışıltılı parlak paneller, düzlüklerde yükselen büyük türbinler, yollarda gezinen sessiz otomobiller… Bilim kurgu ile pratiklik arasındaki ince çizgide ilerleyen sürdürebilirlik çevre dostu şehir dizaynında baş rolde yer alıyor.

Çevre dostu şehirler için ne gerekiyor?

1)Drone

Pil ömrü ve düşük yük taşıma kapasitesi, drone’ların ticari satışlarının nispeten yavaş kalmasına neden oluyor. Ancak geliştirme çalışmaları ile bu insansız hava araçları lojistik, ulaşım, tarım gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılacak. Tıbbi ilaç taşınması, tarım arazisinin durumunun kontrolü hatta taksiler gibi insanların ulaşımını sağlamak üzere görevleri yerine getirecek.

- Advertisement -

2)Güneş panelleri

Günümüzde genellikle şehir dışına güneş enerjisi çiftlikleri kurularak kilometrelerce uzaktan bu enerji taşınmakta. Bireysel kullanımda ise gündüz güneş enerjisinden faydalanılmakta ve gündüz depolanan enerji akşam saatlerinde de kullanılmakta. Enerjinin yeterli olmadığı saat dilimlerinde ise elektrik enerjisi ihtiyacı şebekeden karşılanıyor. Çevre dostu şehirler, daha çok güneş panellerine sahip olacak. Kişisel cihazlar da güneş enerjisinden enerji ihtiyacını karşılayabilecek.

3)Rüzgar türbinleri

Rüzgar türbinlerinin uygulaması, şehir ölçeğinde güneş panellerine göre kısmen daha zordur. Ancak şehirde kullanılmayan boş arazilerin değerlendirilerek rüzgar çiftliklerinin kurulması çevre dostu şehirler için kilit rol oynuyor. Kendi kendine yeten, karbon ayak izi sıfır olan şehirler inşa edebilmek için hem güneşten hem de rüzgardan yararlanmak gerekiyor.

4)Toplu taşıma

Otobüsler, metrolar, tramvay hatlarındaki karmaşıklıktan ve koşuşturmacadan bir çoğumuz şikayetçiyiz. Ancak elektrikli ve otonom araçlar ile çevre dostu ulaşım sayesinde bunun önüne geçilebiliyor. Özellikle araç paylaşım sistemleri mülkiyet kavramını ortadan kaldırarak konforlu ve rahat ulaşım imkanı sunuyor.

5)Yeşillerle dolu çevre

Hava kirliliğindeki artış ve iklim değişikliği nedeniyle geleceğe yatırım yapan ülkelerdeki şehirlerde yeşile verilen değer artıyor. Özellikle dikey tarım gibi faaliyetlerle gökdelenlerin dahi oksijen üretmesi sağlanıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir