Techinside Google News
Techinside Google News

Otomobillerde çift yönlü şarj nasıl çalışıyor?

Çift yönlü şarj elektrikli araç sektöründe gittikçe değerlenene bir kavram. Bu ekosistemde, farklı şarj yöntemleri bulunuyor.

Elektrikli araç dünyasında en çok konuşulan özelliklerden biri yalnızca arabanız park halindeyken çalışıyor: Çift yönlü şarj. Bu şarj yöntemi araç sahiplerinin araçlarını dört tekerlekli akülere dönüştürmesine, gücü evlerine, cihazlarına ve hatta elektrik şebekesine geri göndermesine olanak tanıyor.

Şu anda çift yönlü şarj, aralarında Ford F-150 Lightning ve Nissan Leaf’in de bulunduğu çok az sayıda otomobilde mevcut. Ancak popülaritesi artıyor. Ağustos ayında GM, teknolojinin 2026 model yılına kadar tüm elektrikli araçlarında standart olacağını duyurdu. Elon Musk teknolojiyi “uygunsuz” olarak nitelendirirken Tesla, 2025 yılına kadar tüm modellerinin çift yönlü şarj işlevini destekleyeceğini doğruladı.

- Advertisement -

Kaliforniya’da, eyalette satılan tüm EV’lerde standart bir özellik olarak çift yönlülüğü gerektiren mevzuat Senato’da onaylandı ve Meclis tarafından değerlendiriliyor. Tasarının sponsoru Eyalet Senatörü Nancy Skinner: “Elektrikli araçlar tekerlekli enerji depoları. Çoğu insanın herhangi bir günde aracı ne kadar az kilometre kullandığı göz önüne alındığında, bu aküyü neden boşa harcayalım? Ama bunu mümkün olduğu kadar kolaylaştırmamız gerekiyor” diyor. Nasıl çalıştığı, hangi arabalarda bulunduğu ve enerji depolamada bir sonraki büyük gelişme olup olmadığı da dahil olmak üzere çift yönlü şarj hakkında bilmeniz gerekenler burada.

Çift yönlü şarj nasıl kullanılıyor?

Elektrikli araç şarjı tipik olarak tek yönlü bir işlem. Duvar prizinden gelen alternatif akım (AC) elektriği, elektrikli araç şarj cihazından, prizden veya başka bir güç kaynağından arabanın aküsüne gönderiliyor ve burada doğru akıma dönüştürülüyor. Ancak çift yönlü şarj, aracın depolanan DC enerjisini çeşitli kullanımlar için tekrar AC elektriğe dönüştürmesine olanak tanıyor.

Araçtan Eve (V2H): Araçtan binaya (V2B) olarak da biliniyor. Bu işlevsellik, aracınızın elektrik kesintisi sırasında yedek jeneratör olarak görev yapmasına olanak tanıyor. Tamamen şarj edilmiş bir elektrikli araç pili, bir evin iki gün boyunca enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar, ortalama 60 kWh elektrik tutuyor. Akıllı şarj teknolojisiyle, elektrikli aracınızı yoğun olmayan saatlerde şarj ederek ve fiyatlar daha yüksek olduğunda evinize güç sağlayarak enerji faturanızı düşürmek için V2H teknolojisini de kullanabilirsiniz.

Araçtan şebekeye (V2G) : V2G şarj özelliğine sahip bir araç, tıpkı güneş enerjisi kullanan ev sahiplerinin yapabildiği gibi elektriği şebekeye geri gönderebiliyor. Sadece şebekenin istikrara kavuşturulmasına yardımcı olmakla kalmıyorsunuz, sağladığınız enerji için de ödeme alıyoruz. Rochester Üniversitesi’nin verilerine göre, V2G şarj cihazı kullanan bir EV sahibi, elektrik faturasında yılda 150 dolara kadar tasarruf edebilir.

Araçtan yüke (V2L): Çift yönlü şarjın en temel türü. Tipik olarak, arabanızın kamp ekipmanlarına, elektrikli el aletlerine, ev aletlerine veya diğer bağımsız cihazlara güç sağlaması için ihtiyacınız olan tek şey bir adaptör görevi görüyor.

Araçtan araca (V2V) : V2L’nin başka bir biçimi olan bu, elektrikli araç sahiplerinin, benzinle çalışan bir otomobile “atlama” sağlamaya benzer şekilde, biten bir elektrikli araca güç sağlamasına olanak tanıyor.

Araçtan her şeye (V2X) : Tüm çift yönlü şarj seçeneklerini kapsayan bir şemsiye terim.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir