Techinside Google News
Techinside Google News

Çin endüstriyel buhar jeneratörlerini devreye sokuyor

Çin endüstriyel buhar jeneratörleri için yatırım yapıyor. 5 milyon tonluk jeneratörler, enerji üretiminde kritik rol üstlenecek.
- Advertisement -

Çin, nükleer enerjiyle çalışan 5 milyon tonluk endüstriyel buhar jeneratörünü devreye alıyor. Yer üstü bir boru hattı, nükleer enerjili buharı dağıtmak için 23 km mesafe kat ediyor. Fosil yakıtlardan uzaklaşan Çin, endüstriyel talebini kömür yerine nükleer enerjiyle karşılamaya başladı. Jiangsu eyaletindeki Tianwan Nükleer Santrali, Lianyungang Petrokimya Endüstrisi Üssü’ne nükleer enerjiyle çalışan buhar sağlamaya başladı ve Çin Ulusal Nükleer Şirketi (CNNC) bu hafta bunu doğruladı.

Çin endüstriyel buhar jeneratörlerü yatırımı

Çin, 2060 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefinde çok yönlü bir yaklaşım kullanıyor ve temiz enerji kaynaklarını çeşitlendiriyor. Asya ülkesi halihazırda dünyadaki en büyük güneş enerjisi santrallerinden bazılarını inşa etti ancak aynı zamanda çok sayıda nükleer enerji santralinin inşasına da büyük yatırımlar yaptı.

Nükleer enerji santralleri, Çin’in onlarca yıldır büyümesini sağlayan kömür yakıtlı enerjinin yerini alarak endüstriyel ısı ve enerji taleplerini karşılamayı amaçlıyor. 2022’de Çin’in 108 milyon ABD doları tutarında nükleer enerjiyle çalışan bir buhar tedarik projesi inşa ettiğini bildirildi.

Heqi No 1 olarak adlandırılan nükleer enerjili buhar projesi, devlete ait bir kuruluş olan CNNC tarafından inşa edildi. Tuzdan arındırma tesisinden gelen suyu kaynatan yüksek basınçlı bir jeneratörde soğutma suyunu buhara dönüştürmek için nükleer enerji kullanılıyor. Üretilen buhar daha sonra yer üstü bir boru hattı yoluyla yaklaşık 15 mil (23,3 km) uzaklıktaki Lianyungang Petrokimya Endüstrisi Üssü’ne gönderiliyor; burada birden fazla ısı değişim sisteminden geçtikten sonra bölgedeki endüstrilerin ısıtma gereksinimlerini karşılamak için kullanılacak.

CNNC, South China Morning Post’a verdiği demeçte, daha fazla güvenlik için projenin buharın radyoaktivite seviyelerini sürekli olarak izleyeceğini ve bir anormallik durumunda derhal kapatılacak şekilde tasarlandığını söyledi. Proje, zirve noktasında sanayi üssüne yıllık 4.8 milyon ton buhar sağlayacak. Heqi No 1’in kömürden nükleer enerjiye geçerek 400.000 ton kömürü yanmaktan kurtaracağı tahmin ediliyor. Bu potansiyel olarak bir milyon tondan fazla karbondioksit, 184 ton kükürt dioksit ve 263 ton nitrojen oksit emisyonunu azaltacak. 

Petrokimya endüstrisi için bu hamle aynı zamanda 2.900 hektarlık arazide ağaç dikilmesini gerektirecek olan 700.000 tondan fazla CO2 emisyonu tahsisatından tasarruf edilmesine de yardımcı olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir