Çin yarıiletken dökümhane merkezi olacak

Çin yarıiletken dökümhane merkezi haline gelmeyi hedefliyor. Böylelikle elektronik pazarında üretim kapasitesini artıracak.
- Advertisement -

Pazar araştırma şirketi Yole Group’a göre, Çin küresel üretim kapasitesinin %30’unu oluşturacak ve 2030 yılına kadar dünyanın en büyük yarı iletken döküm merkezi haline gelecek. Tayvan %23 ile önde, onu %19 ile Güney Kore, %13 ile Japonya, %10 ile ABD ve %8 ile Avrupa takip ediyor. Bu, mevcut %21’den büyük bir artış. Çin’in çip üretiminde kendi kendine yeterli olma hırsıyla motive edilen yerel yarı iletken üretimine yaptığı agresif yatırımlar, bu değişimin ana nedeni.

Çin yarıiletken dökümhane merkezi olmayı hedefliyor

Çin’in yarı iletken üretimi 2024’te aylık 8,85 milyon gofrete ulaştı ve bu bir önceki yıla göre %15’lik bir artış anlamına geliyor. 2025’e kadar 10,1 milyona ulaşması bekleniyor. 2025’in başlarında üretime başlayan Huahong Semiconductor’un Wuxi’deki yeni 12 inçlik fabrikası da dahil olmak üzere 18 yeni yarı iletken fabrikasının inşası bu büyümenin ana itici gücü olmuştur. Ülkenin üretim kapasitesinin genişlemesi, küresel yarı iletken pazarını kontrol etme yönündeki iddialı hedefleri için olmazsa olmazdır.

Dünya üretim kapasitesinin yalnızca %10’una sahip olmasına rağmen, ABD talebin yaklaşık %57’sini karşılayarak dünyanın en büyük gofret tüketicisi olmaya devam ediyor. Sonuç olarak, tedarikinin geri kalanı Çin, Tayvan ve Güney Kore gibi dış üreticilerden geliyor. Bu arada, Avrupa ve Japonya’daki üretim iç talebi karşılayarak onları esasen kendi kendine yeterli hale getiriyor. Dünya döküm kapasitesinin yaklaşık %6’sı, başta Çin ve Singapur ve Malezya olmak üzere ABD olmak üzere diğer ülkeler tarafından sağlanıyor.

Bununla birlikte, özellikle TSMC, Intel ve Samsung gibi firmalardan olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yarı iletken üretim kapasitesinin artması Digitimes raporunda dikkate alınmadı. ABD, Arizona ve diğer yerlerde yeni fabrikalar inşa edildiğinden, dünya yonga üretimindeki payını artırmak için iyi bir konumda.

Teknolojik yarış hala belirsiz, ancak Çin’in üretimde lider olması bekleniyor. Çin’in gelişmiş makinelere erişimi, ABD’nin yarı iletken üretiminde kullanılan en yeni teknolojilere uyguladığı ihracat kısıtlamaları nedeniyle engelleniyor. Ancak Pekin, kendi yeteneklerini geliştirmek için önemli yatırımlar yapıyor ve bu da sonunda Çin ile Batılı komşuları arasındaki teknolojik uçurumu kapatmaya yardımcı olabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz