Techinside Google News
Techinside Google News

Çin’in başkenti Pekin, dikey ve dijital mezarlıklara geçiyor

Yaşlanan nüfus ve arazi kıtlığıyla karşı karşıya kalan Çin, mezar taşları yerine elektronik ekran denemelerine ev sahipliği yapıyor

Çin’in başkenti Pekin‘de biri öldüğünde, ceset tipik olarak yakılır ve küller şehrin halka açık mezarlıklarından birinde bir mezar taşının arkasına gömülür. Aile ve arkadaşlar da saygılarını sunmak üzere mum ve tütsü yakmak için sahada toplanırlar.

40’lı yaşlarında yerel bir sakin olan Zhang Yin, büyükannesi bu yılın başlarında öldüğünde çok farklı bir cenaze töreni seçti: Küllerini Pekin’in Taiziyu Mezarlığı’ndaki büyük bir odanın bölmesinde, neredeyse bir bankadaki bir kasa gibi sakladı. Bölmenin kapısında yer alan, ölen kişinin resimlerini ve videolarını gösteren elektronik bir ekran; geleneksel mezar taşının yerini alıyor.

- Advertisement -

Aynı zamanda daha uygun fiyatlı olan ve Çinli ailelerin sevdikleri için daha kişiselleştirilmiş cenazeler istemelerinin artan eğilimiyle örtüşen bir arazi tasarrufu seçeneği. Zhang, “Geleneksel mezarlıklar açık havada, rüzgara ve güneşe maruz kalıyor.” diyor. “Çocuklarınızı oraya getirirseniz, onlar için hiçbir anlamı olmayan sadece çıplak mezarlar görecekler. Aileler dijital mezarlıklar için ölen akrabaların fotoğraf sergisini bir salonda birlikte izleyebilirler.”



Zhang, büyükbabasının dijital cenaze için onayını verdiğini çünkü yeni şeylere çok açık olduğunu ve tesadüfen büyükannesinin küllerini depolayan nişin büyükannesinin eski evinin sayısıyla aynı olduğunu söylüyor.

Çin’deki hem yerel yönetimler hem de cenaze şirketleri, ülke kentsel arazi kıtlığı ve hızla yaşlanan nüfusla karşı karşıya kalırken cenaze törenleri yapmanın yeni yollarını deniyor. Ulusal İstatistik Bürosu’na göre, yıllık ölümler 2022’de 2016’ya göre %6,7’lik bir artışla 10,4 milyona yükseldi. Danıştay, Pekin’in kamu mezarlıkları tarafından işgal edilen toplam araziyi 2035 yılına kadar mevcut alanının yaklaşık %70’ine indirmeye çalışacağını ve ülkenin yerden tasarruf etmek için diğer mezar biçimlerini zorladığını söyledi.

Ölümle ilgili elektronik hizmetler sağlayıcısı olan Beijing Jiuli Digital Technology Co., cenaze endüstrisini çevrimiçi hale taşımak için şehir ve mezarlıklarıyla birlikte çalışıyor. Birden fazla nesli, çevrimiçi ritüellerin yüzyıllardır var olan fiziksel geleneklerden daha fazla olmasa da çok anlam taşıyabileceğine ikna etmesi gerekecek.

Çinli yetkililer, değişimi araziyi korumak ve maliyetleri düşürmek için gerekli bir adım olarak görüyor. 1.4 milyar nüfusuyla Çin, cenaze hizmeti talebinde dünyaya öncülük ediyor: Danışmanlık firması Huaon Ican Enterprise Consulting Co.’nun Çin’in cenaze hizmetleri endüstrisi hakkında hazırladığı bir rapora göre, 2020’deki pazar büyüklüğü 258 milyar yuan (35,6 milyar dolar) idi ve 2026 yılına kadar 411 milyar yuan’a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Pekin, Çin’de dijital cenazeleri teşvik eden ilk şehir değil. Ağustos 2022’de Şangay, önde gelen bir cenaze teknolojisi hizmetleri sağlayıcısı olan Fu Shou Yuan International Group Ltd. ile bir dijital teknoloji mezarlığı açtı. Fu Shou Yuan’ın daha yeni hizmetleri arasında yaşam mikrofilmleri veya çevrimiçi anma törenleri için ölen kişinin fotoğraflarını içeren film makaraları yer alıyor.

Fu Shou Yuan Başkan Yardımcısı Jin Leiyi, amacın bir kişinin tüm dijital izlerini tek bir yerde birleştirmek ve her insan için geçerken bir anı yaratmak olduğunu söylüyor. Bu anı, gelecek nesillerin ölen kişinin hala hayattayken kim olduğunu anlamalarına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Jin, cenazeler için “sadece arazi alımına ve taş miktarına” para yatırma döneminin yakında sona ereceğini söylüyor. Aksine, bilim ve teknolojiye ve mezarlıkların duygusal deneyimine daha fazla para harcanacağını söylüyor.

Birkaç cenaze sağlayıcısına göre, siber mezarlıkların karşılaştığı en büyük zorluk, geleneksel Çin ölüm algısıdır. Li, Çinlilerin tarihsel olarak Batılı meslektaşlarına kıyasla ölümü tartışmaya daha az açık olduklarını, ancak büyükleri için kararlar veren gençlerin daha istekli göründüğünü söylüyor. Büyükannesi için dijital mezarlığı tercih eden Zhang da aynı fikirde. “Genç nesil özellikle yerde veya feng shui’de olmaktan endişe duymuyor” diyor. “Dijital mezarlıklar benim kuşağım tarafından iyi kabul görüyor, genç olanlardan bahsetmiyorum bile.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir