Techinside Google News
Techinside Google News

Çip ve yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler su kıtlığı endişesini tetikledi!

Su arzı, tüketimin her yıl yüzde 10'a varan oranda arttığı ve en büyük üreticilerin birçoğunun hâlihazırda su kıtlığına yatkın bölgelerde faaliyet gösterdiği çip endüstrisi için büyüyen bir risk faktörü olarak görülüyor.

Pazar istihbaratı kuruluşu S&P Global’den gelen yeni bir rapor, çip üreticileri için genişleyen kredi risklerini ve iklim değişikliğinden kaynaklanması muhtemel su kaynakları üzerindeki daha büyük baskının, alıcılar için potansiyel maliyet artışlarını vurguluyor.

Yarı iletken şirketlerinin su tüketiminin, üretim süreçleri geliştikçe hem mutlak hem de birim bazında arttığı belirtiliyor. Aynı zamanda, hava durumu düzenlerindeki değişiklikler; daha aşırı hava koşulları, kuraklıklar ve daha az sıklıkta yağışlar nedeniyle su mevcudiyetini tahmin edilemez hale getiriyor.

- Advertisement -

Rapora göre yarı iletken üretimi halihazırda 7,5 milyon nüfuslu Hong Kong kadar su tüketiyor.

S&P raporu, 2023’ün üçüncü çeyreğinde tüm küresel yarı iletken levha pazarının yüzde 58’ini oluşturan Tayvan’ın TSMC’sini örnek alarak yonga üreticisinin birim başına su tüketiminin, 16nm işlem düğümlerinin piyasaya sürülmesinin ardından 2015’te yüzde 35’ten fazla arttığını söylüyor.

Üretim tesisleri, her işlem adımı arasında yongaları durulamak için ultrapure su kullanır ve daha gelişmiş üretim süreçleri, daha fazla su gerektiren daha fazla adıma sahiptir. Yonga sevkiyat hacmi de, geçen yıl çip talebindeki yavaşlama nedeniyle bir düşüş yaşandıktan sonra gelecekte artabilir.

S&P Global’in tahminlerine göre TSMC’nin Tayvan fabrikalarındaki su talebi 2030 yılına kadar 2022 seviyesinden iki katına çıkabilir ve rapor, şirketin su tedarik yönetimini yanlış değerlendirmesi durumunda 2030 üretim tahminlerini yüzde 10’a kadar kaçırabileceği konusunda uyarıyor.

S&P Global, bu durumun muhtemelen kıtlık nedeniyle çip fiyatlarını artıracağını ve şirketin potansiyel olarak daha yüksek su tarifeleri ve ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kaldığında tanker kamyonlarını kullanma masrafı gibi ekstra maliyetleri müşterilerine yansıtmak zorunda kalacağını düşünüyor.

Küresel BT tedarik zincirleri yalnızca bir avuç önemli çip üreticisine bağımlı ve bunlardan birinin üretimindeki azalma, onların çiplerini kullanan çok sayıda alt üreticinin üretimini olumsuz etkileyebilir. S&P Global, olabileceklere örnek olarak covid salgınının yol açtığı çip kıtlığını gösteriyor.

Bu üreticilerin çoğu, çelişkili bir şekilde hem TSMC’nin hem de Intel’in yeni tesisler inşa ettiği; Çin’deki Şangay, Kore’nin bazı bölgeleri ve ABD’nin Arizona eyaleti gibi su kıtlığının olduğu bölgelerde faaliyet gösteriyor.

S&P Global, su arzı riskinin önümüzdeki üç yıl boyunca TSMC’nin notlarını etkileme ihtimalinin düşük olduğu sonucuna varırken su kıtlığı, yarı iletken endüstrisi ve diğer su yoğun endüstriler için finans dünyasında giderek daha fazla dikkate alınan bir derecelendirme konusu haline geliyor.

Yapay zeka işlemeye yönelik artan talep nedeniyle BT altyapısını soğutmak için kullanılan su tüketiminin arttığını vurgulayan son endişeler nedeniyle, su yoğun endüstriler arasında veri merkezleri de yer alıyor.

Geçen yıl yayınlanan bir raporda, yapay zekaya yönelik küresel talebin 2027 yılına kadar 4,2 ila 6,6 milyar metreküp su çekilmesinden sorumlu olabileceği veya 67 milyon nüfuslu bir ülke olan Birleşik Krallık’ın yıllık su çekiminin yarısına eşdeğer olabileceği iddia edildi.

Yapay zeka geliştirme maliyeti

Raporda, Microsoft’un veri merkezlerinde GPT-3 eğitiminin toplam 5,4 milyon litre su tüketebileceği ve ayrıca ne zaman ve nereye dağıtıldığına bağlı olarak her 10-50 yanıt için 500 ml’lik bir şişe suya eşdeğer tüketim iddia ediliyor.

Rapor, yapay zeka modelinin su tüketiminin artırılmış şeffaflığını talep ediyor ve yapay zekanın su kullanımının artık radar altında kalamayacağını, “su ayak izinin, küresel su zorluklarıyla mücadelede kolektif çabaların bir parçası olarak öncelikli olarak ele alınması gerektiğini” belirtiyor.

Reuters’in haberine göre bu hafta Şili’deki bir mahkeme, su tüketimiyle ilgili endişeler nedeniyle Google’ın ülkede veri merkezi kurma iznini durdurdu.

Google, Santiago’da bir veri merkezi için ilk izni 2020’nin başlarında aldı, ancak bölge sakinlerinden ve yerel yetkililerden su kaynağı üzerindeki potansiyel etkiyle ilgili şikayetler yeniden düşünmeye yol açtı.

Google’dan su temini değerlendirmesine iklim değişikliğinin etkilerini de dikkate alması ve soğutma sisteminde bir değişiklik yapmayı düşünmesi istendi. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir