Techinside Google News
Techinside Google News

Daha iyi sunum yapmanın sessiz sırları

Daha iyi sunum yapmak için doğru kelimeleri seçmekten, iyi cümleler kurmaktan daha fazlasına ihtiyacınız var. Püf noktalarına birlikte bakalım.

Cisco’ya göre , vücut dili ve ses tonu iletişimin yüzde 63’üne tekabül ediyor. Şaşırtıcı olan şeyse çok azımız sunumlarda nasıl hareket edeceğini prova ediyor. Zamanımızın çoğu konuyu geliştirmekle ve sözlerimizi hatırlamakla geçiyor. Çoğu zaman güzel sunumlar ortaya çıkardığımızı ama fevkalade olmadığımızı gösteriyor ve bir başkası sahnede bizi kendine hayran bırakıyor, muhteşem duruşuyla seyirciyi kendine bağlıyor ve büyülüyor. Aslında biz birçok insanın bu yetenekler doğduklarını düşünürken, gerçekte bunların hepsi vücut dilinde yatıyor.

Kalabalığın önünde karizmanınızı artırmak ve sunumunuzda iyi gitmek için bu 4 kuralı hatırlamaya çalışın.

- Advertisement -
  1. Hikayenizi Gözlerinizle Anlatın

İnsanlar iyi konuşmacılar hakkında konuşurken, konuşmacının kendi gözlerine baktıklarını hissettiklerini söylüyorlar. Çoğu zaman, garip bir durum olmadığı takdirde, olay bu değil. Büyük olasılıkla konuşmacı bakışlarıyla müthiş bir iş yapıyor. Bu birkaç basit kuralla elde edilebilir. Öncelikle, not kartlarınızdan ve konuşma kağıtlarından kurtulun. Onlar seyirciye odaklanmanızı zorlayacak ve siz de sıkıcı ve hazırlanmamış gibi görüneceksiniz. Onun yerine odanın arkasına doğru bakın.

Bir taktik çok güzel işe yarıyor; gözlerinizi soldan ortaya sonra da sağa doğru gezdirin. Bunu yaparken bir nokta belirleyin, durun ve bakışlarınızla gezinmeye devam edin. Bu durduma hareketi etkili olur ve bir sonraki yapacağınız hareket seyirciyi heyecanlandırır. Gözleriniz asla seyirciyi bırakmamalı. Slaytlarınızı kullanırken bu son derece önemli. Ara sıra göz atabilirsiniz ama asla 1 ya da 2 saniyeden fazla bakmayın. Seyirciyi salonda sanki tek kişi oymuş gibi cezbetmeye çalışın.

  1. Ellerinizi de işin içine katın

Birini heyecanlı bir şeyi anlatırken duyduğunuzda ellerini ne kadar çok kullandıklarına dikkat ettiniz mi? El hareketleri heyecanı dindirmeye yardım eder ve konuşmacıya konuyu anlatmakta yardımcı olur. Sunum yaparken ellerinizin garip bir şekilde düz durmasına ve arkada bağlanmış şekilde durmamasına dikkat edin. Robot ya da heykel gibi durana herhangi bir ödül verilmiyor. Ellerinizin konuşmanızda size yardımcı olacak şekilde hareket etmesine izin verin. Vücudunuzu bu şekilde kullanmak hem size daha doğal bir görünüm verir hem de seyirciye kendinizden emin olduğunuzu da hissettirmiş olursunuz.

  1. Samimi olun

Seyirciye samimi olarak vücut dilinizi kullanabilirsiniz. Bunu yapmanın bir yolu sahnenin kenarına yaklaşmak. Dinleyicilerle aranızdaki boşluğu ne kadar azaltırsanız, onlar da kendilerini o kadar hareketin içindeymiş gibi hissedecekler.

Bir başka taktik ise ellerinizi ya da ayaklarınızı bağlamadığınızdan emin olun. Açık bir duruşunuz olsun. İnsanlarla sosyalleşirken kollarınızı bağlamamanız gerektiğini hiç duydunuz mu? Aynı kural topluluk huzurunda konuşma sırasında da geçerli. Ellerinizi ve kollarınızı serbest bırakın. İzleyicilerinize daha samimi ve karizmatik görünürsünüz.

  1. Mümkün olduğunda gülümseyin

Mümkün olduğunca çok gülümsemenin çok fazla psikolojik avantajları var. Öncelikle, kendinize güveniniz artar. Sahneye çıkmadan önce aşırı şekilde heyecanlanırken bu özellikle size yardımcı olacaktır. Billirsiniz böyle zamanlarda kalbiniz patlayacakmış gibi olur ve korkunç bir ter dökersiniz. Bir daha böyle olduğunuz takdirde en büyük gülümsemeyi atın. Vücudunuz rahatlamaya başlayacak ve sunumunuza daha çok odaklanabileceksiniz.

Seyirci sizi çok rahatlamış görecek. Mutlu olan ve kendine güvenen insanlar daha çok gülümser. Cem Yılmaz’ın şovlarında hiç somurttuğunu gördünüz mü?

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir