Techinside Google News
Techinside Google News

Deutsche Telekom drone savunma sistemi geliştiriyor

Drone'ların yarattığı ölümcül riskler hızla artarken, acı kazalar yaşanmadan önce önlem almak isteyen şirketlerin arasına Deutsche Telekom da katıldı.

Hızla yagınlaşan drone’ların, günlük yaşam için tehdit oluşturmaya başladığı alanlarda nasıl bir çözüm bulunacağı sorusu, teknolojinin önemli bir gündem maddesi.

Çeşitli şirketler, drone’ları havada vurup düşürecek elektromanyetik tüfekler geliştiriyorlar ancak bu çözümler insan müdahalesi ve çeviklik gerektiriyor. Oysa, drone’ların insan müdahalesinden kaçarak büyük tehdit oluşturabileceği alanlar bulunuyor.

- Advertisement -

Örneğin hava limanlarının uçsuz bucaksız arazilerinde dakika başında bir uçak inip kalkarken aniden piste giren bir drone’ı kazaya neden olmadan durdurmak insani müdahale sınırlarını aşıyor.

Drone meraklısı sorumsuz bir gencin yarattığı ölüm riskleri

Veya hızlı otomobil yarışlarında, çantasından çıkardığı drone ile aniden çekim yapmaya başlayan bir seyirci, drone’u pistin ortasına hatta araçların önüne kadar sokabiliyor ve bu durum ölümle sonuçlanabilecek kazalara neden olma riski taşıyor.

Geçtiğimiz aylarda, Avrupa’da bir maratonu izleyen seyirci grubunun üzerine kontrolden çıkmış 1 kilo ağırlığında drone düştüğünde, izleyiciler arasında yer alan yaşlı bir kadın başından yaralanmış ve beyin kanaması riskiyle bir gün hastanede tutulmuştu. Bu sırada kadın ve ailesi ertesi gün çıkacakları yaz tatili için uçağı kaçırmış ve ağır maddi kayıp da yaşamıştı. 10 metre yukarıdan düşen drone’un 10+ kiloluk profesyonel bir drone olması halinde ise seyirciler arasında ölüm yaşanması kaçınılmaz bir senaryo olacaktı.

drone-3

Avrupa’da bir konser sırasında müzisyen Enrique Iglesias’ı yakından çekmek isteyen meraklı bir gencin drone’u sahneye kadar sokması sonrasında aracın pervanelerinin sanatçının elini kestiği kaza da drone’ların tehlikesi hakkında önemli bir örnek. Enrique Iglesias’ın kanlar içinde kalmasıyla beraber konsere ara verip kanamayı durdurmaya çalıştıkları bu olay henüz unutulmuş değil.

Deutsche Telekom şimdi bu sorunlarla baş edecek kapasiteye sahip, mantıklı bir çözüm geliştirmek üzere çalışma yaptığını açıkladı.

Drone’lara karşı elektromanyetik alan çözümü

Dünyanın en büyük GSM operatörlerinden biri olan Deutsche Telekom’un bu alana el atması bir sürpriz değil. Drone’ları belli bir bölgede çalışamaz hale getirmek için geniş alanlara yayılan manyetik dalgaların oluşturulması gerekiyor. Bu da telekom operatörlerinin uzman olduğu bir konu.

Şirket eğer projeyi başarıyla geliştirebilirse bundan sonra hava limanları, özel mülkler, askeri alanlar, kritik kamu binaları, yarış-konser vs gibi sosyal olayların gerçekleştiği mekanlar, yabancı drone’ların giremeyeceği şekilde manyetik olarak korunacak. Bu alanlarda sadece gerekli donanıma ve manyetik şifreye sahip yetkili drone’lar uçabilecek.

Böylece insanlar artık bir açık hava konserinde sevdiği şarkıcıyı dinlerken, konser alanı üzerinde uçan 3-5 kg ağırlığındaki tuğla gibi yüzlerce drone’dan hangisinin kafasına düşebileceğini düşünerek endişe etmeyecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir