Techinside Google News
Techinside Google News

Dijital cüzdan kullanımı güvenli mi?

Dijital cüzdan akıllı telefon veya akıllı saat kullanarak ödeme yapmayı sağlıyor. Peki dijital cüzdan kullanımı gerçekten güvenli mi?

Dijital cüzdan akıllı telefon veya akıllı saat kullanarak mal ve hizmetler için ödeme yapmayı sağladığı için artık birçok kişi tarafından fiziksel ödeme kartları ve nakit yerine tercih ediliyor. Peki dijital cüzdan kullanımı gerçekten güvenli mi?

Dijital cüzdan, içinde dijital ödeme kartlarını, biletleri, ulaşım kartlarını ve daha fazlasını saklayabileceğiniz tamamen sanal bir cüzdandır. Bu cüzdanlar, Google Cüzdan ve Samsung Cüzdan gibi uygulamalar biçiminde gelir ve genellikle ücretsiz olarak yüklenir. Dijital cüzdanların ana cazibesi, hareket halindeyken telefonunuzdan veya akıllı saatinizden temassız ödeme yapabilme yeteneğidir. Fiziksel ödeme kartları temassız olarak da kullanılabilse de genellikle saklama için bir cüzdan veya çanta gerektirirler. Bazı kullanıcılar, özellikle hafif seyahat etmeyi seviyorlarsa, bunu bir yük olarak görüyor. Dahası, fiziksel temassız kartınız çalınırsa, hırsız siz kartınızı bankanız aracılığıyla bloke etmeden önce kartınızla birden fazla temassız ödeme yapabilir. Bu bariz bir güvenlik riskidir ve geçmişte çok fazla mali zarara neden oldu.

- Advertisement -

Dijital cüzdanların artıları

Birçok dijital cüzdan uygulaması, ödeme bilgilerini korumak için şifreleme protokolleri kullanıyor. Şifreleme, düz metni rastgele koda dönüştürmek için kullanılan bir yöntemdir, bu nedenle depolanan gerçek verileri gizliyor.

Samsung Wallet gibi dijital cüzdan sağlayıcıları, bir yerden diğerine aktarılan verileri şifreliyor. Örneğin, Samsung Cüzdanınıza bir kart eklediğinizde, ödeme bilgileri Samsung’un sunucularına gönderilmeden önce şifrelenir. Dijital cüzdan uygulamaları ayrıca paranızı güvende tutmak için genellikle ödemeleri tokenize ediyor. Örneğin, Google Cüzdan aracılığıyla bir işlem gerçekleştirirken, uygulama bu ödemenin değeri için benzersiz bir jeton oluşturacak. Temelde, belirteçleştirme işlemi, hassas verileri (ödeme bilgileriniz) hassas olmayan verilerle (vekil veriler olarak da bilinen belirteç bilgileri) değiştirecek, böylece çok değerli hiçbir şey yanlış ellere geçmeyecek.

Dijital cüzdanların riskleri

Dijital cüzdanların sahip olduğu en önemli güvenlik açıklarından biri, NFC kullanımlarıdır. NFC, ödemeleri kablosuz olarak gerçekleştirdiğinden, bir saldırganın NFC aracılığıyla paranızı çalma olasılığı her zaman var. Bu, bir tanesi kurbanın cihazının yakınına gelmeyi ve kullanılan ve aktarılan verileri gizlice dinlemeyi içeren çeşitli şekillerde yapılabilir.

Saldırganların bunu yapmak için kurbanın cihazına çok yakın olması gerekse de bu yine de mümkündür ve bu nedenle dikkate alınması gereken bir konu. Dahası, dijital cüzdan uygulamanız yetkisiz erişime düşündüğünüzden çok daha fazla maruz kalabilir. Cüzdan uygulamanızı korumak için yeterli güvenlik önlemleri kullanmıyorsanız, cihazınızın çalınması sizi hırsızlığa maruz bırakabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir