Techinside Google News
Techinside Google News

Dijital pazarlama ve SEO etkinliği Digitalzone‘19’dan notlar-2

İlk bölümünü 28 Ekim’de paylaştığımız Digitalzone’19 etkinliğinden ikinci bölüm notları geliyor. Notları Performics SEO departmanından Hazal Ulubaş ve Kübra Önem hazırladı

GEORGE SVASH – KENDİ SEO ARACINIZI YAPARAK PARA VE İŞTEN TASARRUF EDİN

- Advertisement -

George Swash, DataforSEO ‘da içerik pazarlama direktörü olarak görev yapıyor. Şu an dünya üzerinde dijital pazarlama alanında kullanılan 7 bin 40 SEO aracı olduğundan ve bu araçlara ödenen paranın inanılmaz bir gider oluşturduğundan bahsederek başladığı konuşmasının devamında, kendi SEO aracımızı yapmanın avantajlarına ve dezvantajlarına değinerek devam etti.

Avantajlar

–          Her özelliğini kullanmadığınız araçlara ödediğiniz miktarlar azalacaktır.

–          Hiç bilmediğiniz bir aracı kullanırken harcayacağınız efor düşecektir

–          Markalarının verilerini dışarıya aktarmak zorunda kalmayacaksınız, veri gizliliği konusunda öne çıkabilirsiniz demektir.

–          Herkesin kullandığı bir aracı kullanmadığınız için sağladığınız yeni özellikler sayesinde ajansınız rakiplerinizden öne çıkacaktır.

Dezavantajlar

–          Bu başta özveri ve finansman gerektiren bir iş. Gerekli kaynakları sağlamak konusunda çekinceleriniz olması normal.

–          Birden fazla kez deneyip yanılmak zorunda kalabilirsiniz.

–          Güvenilirliğinden endişe duymanız olasıdır.

NICK CHURICK – DAHA FAZLA ORGANİK TRAFİK İÇİN ÖRNEK GÖSTERİLEN UYGULAMALARDAN İÇERİK İPUÇLARI

 Ahrefs’te SEO ve İçerik pazarlaması ile ilgilenen Nick Churick, konuşmasını genelde Ahrefs’in internet sitesi ve blog’u üzerinden örneklemeler yaparak gerçekleştirdi.

Ahrefs’in organik trafiğinin 2 yılda 10 kat arttığını belirten Nick Churick’in ilk sorusu, “Google’da sıralamaya girmek için ne kadar zaman gerekli” oldu

Burada domain (alan adı) yaşı, backlink gücü, sahip olduğu içeriklerin uzunluğu gibi birçok faktörden bahseden Churick, bunun domain’den domain’e değişkenlik gösterdiğinin üzerinde durdu ve bu konuda farklı istatistiksel bilgileri bizlerle paylaştı;

–          Tüm sitelerin sadece yüzde 6’sı ilk yıllarında Google’da ilk 10’a girmeyi başarabiliyor.

–          920 milyon sayfanın yüzde 90’ına neredeyse hiç bakılmıyor.

–          Tüm sitelerin yüzde 15’i 2 bin -3 bin kelimelik içerik uzunluğuna sahip.

Ahrefs blog’un nasıl geliştiğini anlattığı başlığında içerikleri yazarken sadece aranma hacmine odaklanmadıklarını, toplam potansiyel aranma hacmine yoğunlaştıklarını belirtti. Bunun için de en önemli olgunun arama niyetini (search intent) anlamak ve yakalamak olduğunun üzerinde durdu.

Yıllar içinde kullanıcıların arama niyeti çok değişiklik göstermiş olabilir, artık önemli olan kullanıcının arama sonucunda ne ile karşılaşmayı beklediğini bilmek olabilir.”

Churick, bu konuda en güzel örneklendirmenin ise 2019’un Mart ayında yaşanan Medic Update olduğunu açıkladı. Churick, “Medic Update ile içerik güncelliği-uzmanlık ve otorite çok önemli bir hale geldi ve buna göre birçok internet sitesi ya çok fazla pozisyon yükselişi, ya da düşüşü yaşadı” diyerek konuşmasını tamamladı.

OZAN KETENCİ – ARAMA EĞİLİMİ ODAKLI OPTİMİZASYON İPUÇLARI

ZEO Agency SEO Direktörü Ozan Ketenci kullanıcıların arama yaparken farklı eğilimlerde olabileceğinden bahsetti ve bu 4 eğilimi aşağıdaki gibi açıkladı

1-      Informational: Bilgi alma amaçlı bir arama yapıyor olabilir. (Facebook nedir?)

2-      Navigational: Kullanmak istediği hizmete ulaşmaya çalışıyor olabilir (Facebook’a giriş yapmak)

3-      Commercial: Satın almayı düşündüğü bir ürün/hizmet ile ilgili karşılaştırma yapıyor olabilir. (Facebook mu, Instagram mı daha iyi?)

4-      Transactional: Doğrudan  satın almaya / hizmete başlamaya yönelik arama yapıyor olabilir. (Facebook hesap aç)

Peki, kullanıcının eğilimini nasıl anlarız?

Burada “intent modifiers” olarak adlandırdığı eğilim belirteçlerinden bahseden Ozan Ketenci kullanıcının eğilimini analiz ederken arama yaparken kullanılan kelimelerin önemine değiniyor.

Yukarıda vermiş olduğumuz Facebook örneği gibi, hesap makinesi araması yapan bir kullanıcıyı örnekleyerek intent modifiers’ı net bir şekilde açıklıyor.

Kullanıcının arama eğilimi her zaman bir modifier aracılığı ile netleşmeyebilir, böyle durumlarda arama eğilimini tespit edebilmek için sERP’ten yararlanmanın en akılcı yöntem olduğundan bahsediyor.

Ozan Ketenci, konuşmasını, “Keyword takibi yaparken pozisyonlara dikkat ettiğimiz kadar, o sorguya ve kelimeye cevap veren sayfamızın ne sıklıkla değiştiğini de mutlaka takip etmeliyiz, bu bize kullanıcı eğilimi konusunda mutlaka içgörü sağlayacaktır” diyerek tamamlıyor.

SERBAY ARDA AYZİT – GOOGLE ADS ARAYÜZÜNDEN SEO İÇİN FAYDALI OLABİLECEK 5 VERİ

Optdcom Genel Müdürü Serbay Arda Ayzit, Google Ads panelinin hangi özelliklerinin SEO için de faydalı olabileceği hakkında hazırladığı sunumda aşağıdaki maddeler üzerinde durdu;

1- Keyword Planner

Bu kısmını kullanmayı muhtemelen hepimiz biliyoruzdur ancak default olarak gelen “broadly related” seçeneğini “close related” olarak değiştirdiğimizde daha anlamlı keyword sonuçları elde edebileceğimizden bahsediyor

2- Ad text

Bu kısımı title&description hazırlarken bir ad text gibi düşünüp, CTR oranı en yüksek olanı seçebilmemiz için kullanabileceğimizi anlatıyor.

3- Forecast – Tahminleme aracı

Markanıza forecast hazırlarken kullanmak istediğiniz kelimelerden hangisinin daha kuvvetli olduğunu anlamak/karşı tarafa kanıtlamak için kullanabileceğimizden bahsediyor. Simülasyon bir tahmin hazırlayan bu araç oldukça yararlı olabilir.

4- Ad preview aracı

Bu araçtan lokasyon bazlı görüntüleme yapmak mümkün, belirli bir lokasyonda belirli aramalarda hangi sonuçların çıktığını görmek ve lokal optimizasyonlar yapmak için yararlı olabileceğinin üzerinde duruyor.

5- Dynamic Search Campaign tool

Bu reklam aracının çalışma mantığı şu şekilde, siz bir URL giriyorsunuz, Google ads platformu bu sayfayı tarıyor ve hangi kelimelerde reklam çıkacağına kendisi karar veriyor, bunu yaparken de kelimenin hacmini/sezonsallığını ve trendini göz önünde bulunduruyor. Bir landing page optimizasyonu öncesinde bu toolu kullanmak oldukça faydalı içgörüler sağlayabilir.

6- Auction Insights

Panelin bu kısmında bizim reklam yatırımı yaptığımız kelimelere başka hangi markaların yüzde kaçlık pay çalacak biçimde yatırım yaptığını görüyoruz. Bu kısım bize spesifik kelimelerde hangi markalar ile rekabet ettiğimiz konusunda oldukça faydalı bilgiler sağlayabilir.

7- Custom Intent Reklam Ürünü

Bu kısımda bir kampanya açılırken kullanıcının özellikleri ve eğilimlerine özel bir kampanya kurgusunu ads paneli kendisi hazırlıyor, dolayısı ile siz bir kategoride araştırma yaparken bu kısmı kullanabilir ve hangi kategoride hangi kullanıcıya gitmelisiniz bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.

8- Benzer Siteleri Bulma Aracı

Placement odaklı reklam kampanyası kurgularken Google bize ads paneli üzerinden en uygun hangi sitelerde gösterim yapılacağını söylüyor. Bu da belki bize backlink konusunda fikir verebilir.

İLYAS TEKER – GOOGLE DISCOVER’DAN NASIL DAHA FAZLA TRAFİK ALABİLİRİZ?

13 yıldan uzun süredir SEO danışmanlığı yapan İlyas Teker şu anda kurucusu olduğu Mosanta’nın yöneticiliği görevini sürdürüyor. Yaptığı konuşmada önce Google Discover’ın nasıl çalıştığından bahseden İlyas Teker Discover’ın nasıl çalıştığının anlamanın bu işin temeli olduğunun üzerinde duruyor.

Basitçe özetlemek gerekir ise Google Discover kullanıcının yaptığı tüm aramaları, uygulama verilerini, şimdiye kadar machine learning ile öğrendiği kullanıcı eğilimlerini kombinleyerek kullanıcılara onların ilgisini çekebileceğini düşündüğü içerikleri sunan bir platform gibi çalışıyor.

Bu tahminlemeyi yapabilmek için birçok farklı kanaldan veri çekiyor ve bunları makine öğrenmesi kullanarak yapıyor.

Peki, Biz Google Discover’dan nasıl trafik çekebiliriz?

Öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli konu hazırladığımız içeriğin kalitesi elbette, bu içeriğin önerilmesi için en kritik rolü oynuyor demek yanlış olmaz.

Bu içeriği hazırlarken evergreen diye tabir edilen yani geçerliliğini kaybetmeyecek ancak aynı zamanda trend olan güncel konular hakkında hazırlamak oldukça önemli.

Örneğin yakın zamanda gündeme oturan küresel ısınma buna güzel bir örnek olabilir.

Etkileşimi yüksek içerikleri incelemek ve trend içerik konularını bulmak işin en önemli kısımlarından biri ancak birden fazla platformlar varlık göstermek ve bu platformlardaki etkileşimler de Google Discover’dan aldığımız trafiği etkileyen faktörlerden diyebiliriz.

Kullandığımız diğer materyallerin kalitesi yani görsel ve video zenginliği de Google Discover’ın önemsediği noktalardan biri. Sayfaların mobil uyumlu olması ve mümkünse AMP destekli olması da Discover’da gösterilme ihtimalinizi artıracaktır.

Google Discover’ın performansını ölçerken de Search Console’un discover sekmesini kullanabileceğimizi belirten İlyas Teker, konuşmasını “Elbette işin teknik SEO kısımlarını da göz önünde bulundurmayı unutmamak gerekir” diyerek noktalıyor.

OKAN KORTAN – SEO’DA KARİYER: AJANS vs. MARKA

3 yıldan uzun süre hepsiburada.com’un tüm SEO süreçlerini yöneten ve şuan Performics’in Türkiye’deki SEO ekibinin direktörlüğü üstlenerek globalden yerele önde gelen markalara SEO danışmanlığı sunan Okan Kortan, SEO alanında 5 ajans ve 7 marka deneyiminden sonra edinmiş olduğu tecrübelerini ve bir SEO’cuya vereceği kariyer tavsiyelerini anlattı.

Öncelikle kafalarda oluşan ilk soru işaretini yani ‘’SEO doğru tercih mi,’’ sorusunu SEO’nun alanının ve bu hizmete talebin giderek arttığını ve şu an bu konuda talebe göre çok az uzman olduğunu vurgulayarak cevapladı.

“Kimler SEO’yu tercih etmeli”,sorusuna ise aşağıdaki maddelerle yanıt verdi;

  • İletişimi iyi olan,
  • İngilizce bilen,
  • Analiz yeteneğine sahip,
  • Araştırmayı Seven,
  • Teknik konulara yatkınlığı olan herkesin SEO uzmanı olarak kariyer hedefleyebileceğini söyledi.

Peki, bir SEO’cunun kariyer yolculuğu nasıl olmalıdır? Burada öncelikle ajans>marka> danışmanlık sıralamasını öneren Okan Kortan konuyu aşağıdaki gibi detaylandırıyor.

Ajansta çalışan bir SEO’cunun mutlaka edinmesi gereken tecrübeler:

Mutlaka yap

  • Konkur deneyimi
  • Yurtdışı konferanslarına katılım
  • Müşteri İletişimi
  • Sunum yeteneği

Buna ek olarak ajansta çalışırken dikkat edilmesi gereken noktalara da şunları ekliyor 

Bunları Yapma

  • Yönetilen hesapların performans yüzünden kaybedilmemesi
  • İlk önceliğin hiçbir zaman para olmaması
  • Sinirlere hakim olmak

Aynı modellemeyi marka için de yapan Okan Kortan markaya geçerken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle açıklıyor;

  • SEO anlamında markanın gidecek yeri var mı, yani hâlâ fırsat var mı? Bu, mutlaka araştırılmalı 
  • Sizin için içeride bir ekip var mı?
  • Markanın BT departmanı içeride mi ve imkânları kısıtlı mı?
  • Markanın faaliyet gösterdiği sektör daralıyor mu?

Markada Mutlaka Yap

  • Sprint toplantıları
  • Bir etkinlikte konuşmacı olmak
  • Konkur deneyimini marka tarafında yaşamak
  • Performans ve PPC tarafının datasını kullanmak

Markada Bunları Yapma

  • 1 yıldan önce iş değiştirme
  • Körelme
  • BT takımı ile iletişimi koparma
  • PPC ve UX takımı ile iletişimi koparma
  • Sizin fikirlerinizi kullanarak yükselen insanlara izin verme

    UĞUR ESKİCİ – E TİCARET SİTENİZDE YAPMANIZ GEREKEN 20 SEO HATASI

    Son 9 yılında eBay Türkiye ve N11.com’un SEO süreçlerinin başında yer alan ve şu an kendi ajansı olarak Kriko.io’da Türkiye’nin önde gelen markalarına SEO danışmanlık hizmeti veren Uğur Eskici maddelerle e-ticaret sitelerinde yanlış olarak nitelendirilen ancak faydalı olabilecek konuları anlattı. Aşağıda yer alan konu başlıkları üzerinden detayları inceleyebilirsiniz;

     

    • Stokta kalmayan ürünlerinizi doğrudan 404’e atmayın! 30 gün sonra bağlı olduğu bir üst kategoriye yönlendirebilirsiniz.

     

    • Google tarama frekansını mecbur kalmadıkça değiştirmeyin, kendi bahsettiği caselerinde bunun olumsuz sonuçlarını gördüğünü belirtti.

     

    • Ürün özelliklerini (attiribute /spectrum) kategori ağacına bağlayın, kategorileştirin.

     

    • Ürün başlıklarınız yalın ve temiz olmak zorunda değil yardımcı kelimeler kullanın.

     

    • Site Haritası dosyanızı robots.txt dosyanızda belirtmeyin. (Search Console üzerinden Google’a iletmek daha mantıklı)

     

    • Takip ve Ölçümleme Dosyalarını Footer bölümüne taşıyın (Örneğin JS dosyaları)

     

    • Ürün özelliklerini index’e açmaktan korkmayın

    (Genel olarak crawl budget için açılmaması tavsiye edilir ancak örneğin cep telefonu kategorisinde işletim sistemi diye bir özellik var eğer bunu indexe açarsan kelime grubunu genişletmiş olur ve potansiyel trafik kazanabilirsin.)

     

    • Özel kelimeler için özellikli faydalı açılış sayfaları yaratın (Pazarlama için yaratılan bir landing page daha fazla paylaşılabilir daha fazla backlink yaratabilir.)

     

    • HTML site haritaları ölmedi. (Büyük siteler için oldukça önemli, can simidi gibidir html site haritası yaratın ve footera yükleyin.)

     

    • Her sayfa için h1 etiketi kullanmaya dikkat edin.

     

    • Ürünlerinizde kopya olsa bile muhakkak bir açıklama metni olması lazım.

     

    (Kopya içerik aslında tam problem değil, kopya olan içerikleri kümeliyor en iyi performansı olanı ön plana çıkarıyor doğrudan SEO’ya negatif etkisi yok, ancak doğru olan her bir ürünün özgün açıklamaya sahip olması.)

     

    • Bazı içerik ya da bileşenleri widget asynchrone olarak yükletin. (Genelde yükletilmez Google görsün diye, ancak taksit bilgileri gibi bilgiler yükletilebilir.)

     

     

    • CSS ve JS dosyalarını eğer kaynak çok fazla ise tek dosya yerine 2 -3 dosyada birleştirin.

    (Tek bir dosyanın boyutunun çok fazla olmasındansa bunu 3 parçaya bölmek daha mantıklıdır.)

     

    • Sitenizde kalitesiz görseller kullanın. ( SEO olarak bakıldığında sayfa yüklenme hızını iyileştirebilir ve kullanıcı deneyimini iyileştirilebilir.)

     

    • Kategori ya da ürün açıklaması oluştururken çok fazla anahtar kelime odaklı olmayın.

    (Editörü kısıtlamak yaratıcılığını etkileyerek ekstra trafik potansiyeli kaçırılabilir.)

     

    • Backlink inşasına devam edilmeli! (Google tam tersi bir açıklama yapsa da organik inşaa edilebilecek stratejiler geliştirmelisiniz. Mümkün olmayanlar da satın alınabilir.)

     

    • Duruma göre kısa içerikler oluşturun. (Uzun içerik iyidir yanlıştır e ticaret gibi

     bazı sayfa tipleri için kısa içerik gerekliyse kısa içerik kullanın.)

     

    • Eğer yorum alanına ürünle ilgili alakasız yorum geliyorsa bunu silin ya da yorum motivasyonunu düzenleyin.

     

  • UX çok öncelikli fakat önce site görünür olmalı ve trafik elde edilmeli. Bu nedenle tab content ürün açıklamaları dikkatli kullanılmalıdır.

Digitalzone ’19 etkinliğinden notların ilk bölümünü şuradan okuyabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir