Techinside Google News
Techinside Google News

Dünya şehirleri gürültü kirliliğine önlem almalı

Şehirler daha kalabalık hale geldikçe, ses manzaraları küresel bir halk sağlığı tehdidi haline geliyor.

Şehirler daha kalabalık hale geldikçe, ses manzaraları küresel bir halk sağlığı tehdidi haline geliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanan kabul edilebilir gürültü seviyeleri, artık dünya çapındaki şehirlerde aşılmış durumda.

New York City toplu taşıma kullanıcılarının tahmini yüzde 90’ı, önerilen desibel sınırını aşan seviyelere maruz kalıyor. Ho Chi Minh City’de bisikletçiler 78 dB’nin üzerindeki gürültü seviyelerine maruz kalıyor ve bu da geri dönüşü olmayan işitme kaybına neden olabilir. AB’de gürültü kirliliği her beş vatandaştan birini etkilemekte ve her yıl 12.000 erken ölüme yol açmaktadır.

Jane Jacobs ,  The Death and Life of Great American Cities (Büyük Amerikan Şehirlerinin Ölümü ve Yaşamı) adlı kitabında,   şehirlerin ancak ve ancak herkes tarafından yaratıldıkları zaman herkes için bir şeyler sağlayabileceğini yazmıştı. Bu zor eşitlikçi ideal bugün nadiren gerçekleştiriliyor. Özellikle düşük gelirli ülkelerdeki şehirler, sosyal eşitsizlik ve  coğrafi  ayrım ile işaretleniyor. Gürültü kirliliği, özellikle   yeşil  alanlara  değil, trafiğin yoğun olduğu yollara ve sanayi bölgelerine yakın  yaşama eğiliminde olan marjinal topluluklar arasında  çok gençleri ve yaşlıları etkiliyor.

Dünyanın çoğu kentleşirken, kentler yalnızca insanlar için değil, bir bütün olarak biyoçeşitlilik için giderek daha önemli bir ekosistem haline geliyor. Gürültü kirliliği,  kuşlar,  böcekler ve  kurbağalar da dahil olmak üzere çeşitli türlerin iletişimini ve davranışlarını değiştirerek  hayvanlar için de bir tehdittir.

Şehir plancıları gürültü kirliliğinin hem sağlık hem de çevresel risklerini hesaba katmalıdır. Londra’nın Ultra-Düşük Emisyon Bölgesi’nden , Paris’teki “ gürültü radarından ” ve Berlin’in  geniş yollardaki yeni bisiklet şeritlerinden  Mısır’ın  gürültüyle mücadeleye yönelik ulusal planına  ve Pakistan’ın  10 milyarlık ağacı “tsunamisine ” kadar, dünyanın dört bir yanındaki kentsel alanlarda iyi önlemler şimdiden uygulandı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir