ABD’li startup tarafından tanıtılan dünyanın ilk süpersonik top mermisi Mach 3.5 hızında uçuyor. Bu mermi, 100 mil menzile sahip süpersonik hızlarda seyahat etmesini sağlayan bir ramjet tahrik sistemi kullanıyor. Londra’daki Future Artillery Konferansı’nda topçu savaşında önemli bir teknolojik dönüm noktası açıklandı.
Dünyanın ilk süpersonik top mermisi
2022’de kurulan bir İngiltere-ABD savunma firması olan Tiberius Aerospace, Sceptre TRBM 155HG adlı dünyanın ilk süpersonik top mermisini kamuoyuna tanıttı. Uzun menzilli hassas vuruş yeteneklerinde önemli bir sıçramayı temsil eden, 155 mm ramjet motorlu, sıvı yakıtlı bir mühimmattır.
Sceptre, 65.000 feet’i aşan operasyonel irtifalarla Mach 3.5 hızlarına ulaşıyor ve bu da onu çoğu geleneksel karşı önlem ve GPS parazitleme sisteminin erişemeyeceği bir noktaya getiriyor. Bu tasarım, top mermilerinde yaygın olmayan bir ramjet tahrik sistemi kullanır.
Bu özellik, merminin yüküne bağlı olarak 150 km’ye kadar yüksek süpersonik hızlarda seyahat etmesini sağlar. Bu, standart top mermilerinden çok daha güçlü. Standart 155 mm mermiler 100 km’den daha az menzile sahiptir ve daha düşük doğruluğa sahiptir, genellikle 100 metreden büyük bir dairesel hata olasılığı (CEP) gösterir. Buna karşılık, Sceptre, GPS’in tartışmalı veya bozulmuş ortamlarda bile 5 metrenin altında bir CEP korur.
Mermi, hataları gerçek zamanlı olarak düzeltmek için AI teknolojisi, GPS ve bir sensör sistemi kullanır. Fırlatmalar sırasında, mermiler hedeflemeyi iyileştirmek için uçuş sırasında birbirleriyle iletişim kurabilir. Bu, hedeflerine doğru bir şekilde vurmalarına veya daha geniş bir etki yaratmalarına yardımcı olur. Bir diğer önemli özellik ise dizel, JP-4 veya JP-8 yakıtları kullanabilen sıvı yakıt sistemidir.
Geleneksel katı yakıtlı top mermilerinin aksine, Sceptre tam zamanında yakıt ikmal tasarımı kullanır, depolama tehlikelerini önemli ölçüde azaltır ve raf ömrünü 20 yılın üzerine çıkarır. Tahrik sistemi ayrıca, niş enerjilere bağımlılıktan kaçınarak tedarik zinciri dayanıklılığını artırır ve bunun yerine yerleşik yakıt lojistiğinden kaynak sağlar.
1 Mach= 1225.044 km/s