Techinside Google News
Techinside Google News

e-ihracatın Yol Haritası

- Advertisement -

ebay_shopping

PayPal’ın e-ihracatın girişimcilere ve Türkiye ekonomisine kazandıracağı gerçeğinden yola çıkarak hem büyük hem küçük ve orta ölçekli işletmeleri, hatta bireyleri sınır ötesi online ticarete yönlendirmek için başlattığı e-ihracat seferberliği sürüyor.

Bu kapsamda PayPal araştırma şirketi Ipsos ile birlikte, Türkiye dahil 29 pazarda* 23 bin tüketiciyi kapsayan Sınır Ötesi Alışverişte Tüketici Alışkanlıkları çalışmasına imza attı. 10 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında tanıtılan Sınır Ötesi Alışverişte Tüketici Alışkanlıkları araştırması, e-ihracatta mobilin ağırlığından farklı ülkelerdeki tüketicilerin yurt dışından satın almayı tercih ettikleri ürünlere, sınır ötesi ticaretin önündeki en önemli engellerden Türkiye’deki girişimciler açısından en büyük potansiyeli taşıyan pazarlarla ilgili önemli bilgiler içeriyor.

Orta & Batı Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Genel Müdürü Sarah Clark açılış konuşmasında şunlara değindi: “PayPal Türkiye’de 2011 yılından bu yana hizmet veriyor. Geçtiğimiz 4 sene içerisinde hem büyük hem küçük ve orta ölçekte bir çok işletmenin ürünlerini dünyaya ulaştırmalarına olanak sağladık. Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyadaki gelişmekte olan pazarlar, e-ticaret alanında ciddi bir büyüme kaydediyor. Ve bu durum hem girişimciler hem KOBİ’ler hatta bireyler için önemli bir potansiyel oluşturuyor. Türkiye hem konumu, hem de kaliteli ve çeşitli üretimiyle bölgenin çekim merkezi. Bundan sonraki en önemli konu, işletmelerin ve girişimcilerin küresel e-ticaret fırsatını nasıl kullanabilecekleri. Biz de bununla ilgili olarak e-ihracat yapan ya da yapmak isteyen herkes için buradayız. Bugün global olarak gerçekleştirdiğimiz sınır ötesi alışverişte tüketici alışkanlıkları raporunu e-ihracatçılar için bir yol haritası olması adına sizlerle paylaşıyoruz.”

2018’de yurtdışındaki web sitelerinden yapılan alışveriş hacmi 130 milyona ulaşacak

2014 yılı verilerine göre dünyadaki yaklaşık 90 milyon kişi yurtdışındaki web sitelerinden düzenli olarak alışveriş yapıyor. 2018’e gelindiğinde ise bu rakamın 130 milyona ulaşması bekleniyor. Dünya e-ticaret sektörü, global olarak bakıldığında 2 trilyon dolar civarında; bunun 200 milyar doları sınır ötesi alışverişten geliyor. 2018 yılında ise bu rakamın 300 milyar doları aşacağı öngörülüyor. E-ihracat, ek gelir hedefiyle işe girişenlerden yeni pazarlara açılarak büyümek isteyen şirketlere kadar herkes için bir fırsat olarak görülüyor.

Sınır ötesi alışverişte en çok harcayanlar: ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika

Sınır Ötesi Alışverişte Tüketici Alışkanlıkları araştırmasına katılan 23 bin kişinin yüzde 70’i, son 12 ay içerisinde en az bir kere online alışveriş yaptığını söylüyor; yüzde 50’si başka ülkelerden ürün aldıklarını belirtirken, yüzde 10’u alışverişlerini sadece sınır ötesi ülkelerden yaptıklarını söylüyor.

Dünya genelinde sınır ötesi alışverişçilerin en çok tercih ettikleri beş ülke ise ABD (%25), Çin (%19), İngiltere (%14), Almanya (%11 )ve Japonya (%5). Rapor, 2015 itibarıyla sınır ötesi alışverişte en çok harcayanların ise ABD (27 milyar dolar), İngiltere (19 milyar dolar), Fransa (10 milyar dolar), Almanya (10 milyar dolar), Ortadoğu ve Kuzey Afrika (toplam 15 milyar dolar) olduğuna işaret ediyor. Araştırma sonuçları göre Türkiye; Hollanda, Rusya, Polonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın “en çok sınır ötesi alışveriş yapılan ülkeler” listesinde ilk 10’da yer alıyor.

E-ihracatta da mobil kullanım artıyor

Mobil internetin ve mobil uygulamaların gelişimi sayesinde tüketiciler alışverişlerini istedikleri yerde, istedikleri zaman yapabilme özgürlüğüne erişti. PayPal’ın 2014 yılı sonuçlarına göre tüm dünyada mobil bir cihaz üzerinden gerçekleştirilen toplam PayPal işlem sayısı bir önceki seneye göre yüzde 68’lik artışla 1 milyar işlem adedine ulaştı. ABD, İngiltere ve Batı Avrupa ülkelerindeki tüketiciler yurtdışı online alışverişlerinde mobil cihazları masaüstü bilgisayarlara göre daha fazla kullanıyor. ABD’de yaşayan kullanıcıların sınır ötesi alışveriş alışkanlıklarına bakıldığında, kullanıcıların yüzde 36’sının sınır ötesi alışverişlerini mobil üzerinden gerçekleştirildiği görülüyor. Bu rakamı yüzde 33 ile İngiltere takip ediyor.

Uygun fiyat tüketiciyi sınır ötesine çekiyor

Tüketicilerin sınır ötesinden alışveriş yapma nedenlerine bakıldığında ilk fiyat avantajı geliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 47’si sınır ötesi alışveriş yapmaları için güvenli ödeme yöntemlerinin “olmazsa olmaz” olduğunu söylüyor. Aynı zamanda ortalamada yüzde 50 ile ücretsiz kargo, e-ihracatçı için önemli bir tercih sebebi olarak öne çıkıyor. Tüketicilerin sıraladıkları sınır ötesine yönelmelerine neden olan beş sebep içerisinde kendi ülkelerinde bulamadıkları ürünler de var. Dünya genelindeki tüketicilerin %41’i bu sebebi belirtirken, özellikle Almanya, Avusturya ve İsviçreli tüketicileri için bu oran daha da yükseliyor. Bununla birlikte satın alınan ürünün orijinal olması da tüketiciler için önemli.

Ödemede güvenlik ve rahatlık önemli

Yurtdışı online alışverişlerde tercih edilen ödeme yöntemini belirleyen faktör ise güvenlik. Dünya genelinde sınır ötesi alışveriş yapanların en çok tercih etttikleri ödeme sistemi ise yüzde 67’lik oranla PayPal. Tüketicilerin PayPal’a yönelmelerinin en önemli nedeni ise güvenli bir yöntem olması. Kişisel ve finansal bilgilerini paylaşmadan, rahatça ödeme yapabilmek ve kendi yerel banka hesabı ve ödeme araçlarını kabul ediyor oluşu kullanıcıların PayPal’ı tercih etme nedenleri arasında yer alıyor.

Sınır ötesi alışverişin gözdesi, giysi, elektronik ve seyahat

Sınır Ötesi Alışverişte Tüketici Alışkanlıkları analizine göre dünya genelinde sınır ötesinden en çok giysi alışverişi yapılıyor. Batı Avrupalı tüketiciler giysilerini sınır ötesinden satın almayı tercih ederken gelişmekte olan pazarlardaki tüketiciler dijital ürünleri ve giysileri sınır ötesinden alıyorlar. Buna karşılık Ortadoğulular elektronik, seyahat ve giysi alışverişlerini hem online hem de sınır ötesi olarak yapmayı tercih ediyor.

Avrupa bölgesinde tüketicilerin yüzde 50’den fazlası için alışveriş yaptıkları ülkenin yurtdışında olup olmaması önem taşımıyor

Dünya genelinde tüketicilerin yüzde 64’ü yurtdışından alışveriş yaparken büyük online mağazaları tercih ettiklerini söylüyor. Özellikle Amerika’da yaşayan tüketiciler için global pazar yerlerini kullanma oranı yüzde 69. Ankete katılan tüketicilerin yüzde 61’i ise ürün fiyatları iyi olduğu sürece nereden satın aldıklarına önem vermiyor. Tüketiciler ana dillerinden farklı dillerde hizmet veren sınır ötesi sitelerden alışveriş yapsalar da, kendilerini rahat hissetmediklerini söylüyorlar.

Kargo masraflarını düşürmenin yollarını arıyorlar

Sınır ötesi alışverişte tüketicilerin en fazla dikkat ettikleri konuların başında kargo geliyor. Tüketiciler uluslararası gönderim için ödedikleri bedeli düşürmek için farklı yollar arıyorlar. Ankete katılan tüketicilerin yüzde 50’si ‘Ücretsiz Kargo’ seçeneğinin alışverişe yönlendiren önemli nedenlerden biri olduğunu söylüyor. Tüketicilerin yüzde 38’i ise; ‘Ücretsiz iade’ seçeneğinin önemli olduğunu belirtmiş. PayPal bu konuda tüketicinin iade ve kargo ücretlerini Fransa, Hollanda, İsveç ve daha birçok Avrupa ülkesinde karşılıyor.

Kargo masraflarını düşürmek isteyen tüketicilerin bir kısmı kişiye özel adres hizmeti sağlayıcılarını kullanıyor. Tüketiciler bu şekilde farklı mağazalardan aldıklarını kendilerine toplu olarak göndertip kargo maliyetini azaltırken, gümrük ile ilgili karşılaşabilecekleri sorunları da bu özel hizmet ile çözebiliyorlar. Hatta alışveriş yapılan e-ticaret sitesi tüketicinin adresine ürün göndermiyor bile olsa, bu tip kişiye özel adres hizmeti sağlayan firmalar ile ürünler istenilen adrese teslim ediliyor. Ankete katılan tüketicilerin 4 bin’den fazlası bu tip kişiye özel adres hizmeti sağlayıcılarını tercih ettiklerini belirttiler. Bir diğer yöntem ise alışveriş yaptıkları ülkede yaşayan akraba ve arkadaşlara gönderim yapmak oluyor.

Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Direktörü Kıvanç Onan şöyle konuştu: “E-ihracat Türkiye’deki iş yerleri ve girişimciler için önemli bir fırsat; Türkiye’nin 400 milyon dolar civarındaki e-ihracat hacmi önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 3 milyar dolar seviyelerine yükselebilir. Türkiye’de PayPal kullanan iş yerlerinin yüzde 84’ü dış pazarlara satış yapıyor. Ve bu şirketler sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin 77 kentine yayılmış durumda. PayPal olarak bunun bir parçası olmaktan ve destek vermekten gurur duyuyoruz.”

Sınır ötesi ticarette başarıyı yakalamak için girişimcilerin öncelikle özgün ürünler ve avantajlı fiyatlar sunmaları gerektiğinin vurgulandığı araştırmada ayrıca ücretsiz ve zahmetsiz iade, uygun fiyatlı ve hızlı kargo, yerel dilde web sitesi ve müşteri desteği, teslimat takibi, mobil uyumlu süreçler, güvenli ve tercih edilen ödeme yöntemlerinin kullanılmasının önem taşıdığına dikkat çekiliyor.

Raporun hem e-ihracata yeni başlayacak girişimcilerin hem halihazırda e-ihracat yapanların sınır ötesi online ticarette rekabet gücünü artıracak pek çok ipucu barındırdığına dikkat çeken Onan sözlerini “E-ihracatta gördüğümüz büyük potansiyeli tüm Türkiye’ye anlatmak ve başlattığımız seferberliğimizle e-ihracatı herkesin yapabileceğini göstermek istiyoruz. Bu raporun e-ihracat yapan her ölçekteki girişimci için bir el kitabı olacağına inanıyoruz” diye noktaladı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir