Techinside Google News
Techinside Google News

E-imza sayısı 2020’de 5 milyona ulaşacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu E-imza rakamlarının da yer aldığı “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Üç Aylık Pazar Verileri” raporunu yayımladı.

BTK verilerine göre, 2016 yılının ilk üç ayı sonunda toplamda 2.248.797 elektronik sertifika oluşturuldu. 2016 yılının birinci çeyreğinde bir önceki döneme göre, elektronik imza sayısında yüzde 12,2 ve mobil imza sayısında yüzde 1,7 oranında artış gerçekleşti. 2015 yılının ilk çeyreğinde toplam 1.389.124 elektronik sertifika oluşturuldu. Elektronik ortamda resmi, hukuki, ticari yazışmaların ve belge gönderimlerinin yasal geçerli ve güvenli biçimde gerçekleştirilmesine olanak sağlayan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ile birlikte e-imza kullanımı da artmaya devam ediyor.

E-imza ile yasal geçerli, KEP ile güvenli, hızlı ve çevre dostu

Tebligat ve Türk Ticaret Kanunu, ilgili yönetmelikler ve tebliğlerden oluşan e-imza ve KEP ile ilgili yasal düzenlemeler sonrasında elektronik ortamda belgelere yasal geçerlilik e-imza ile sağlanıyor. Bu belgelerin taraflar arasında yasal geçerli ve güvenli şekilde gönderilip alınması ise KEP ile mümkün. Böylece kâğıt, yazıcı, kartuş, toner, şerit kullanımı, elle imza atma, postalama veya bizzat evrak teslimi gibi işlemler ve masraflar da ortadan kalkıyor. Ayrıca 7/24 mekândan bağımsız iş yapma olanağı sağlanıyor, iş yapış şekilleri değişiyor. Bununla birlikte iş süreçleri hızlanıyor, maliyetler azalıyor ve verimlilik artıyor. Özel sektör ve kamu kurumlarının birçoğunda uygulanmaya başlanan e-imza ve KEP sayesinde, yazışmalar, evrak gönderimi, ihtar, ihbar, tebligat, itiraz, mutabakat, talimat, maaş ödeme emirleri, personel bordroları, kredi hesap ekstresi, genel kurul ve yönetim kurulu toplantı çağrıları, bayi ve acente yazışmaları, kira kontratı, sipariş, teyit, fatura, sözleşme, dilekçe ve başvuru gönderimi gibi birçok işlem yapılabiliyor.

- Advertisement -

E-imza ve KEP kullanımıyla yüzde 50 ila yüzde 90 arasında tasarruf ediliyor

Hızla yaygınlaşan ve kullanımı artan e-dönüşüm uygulamalarının, resmi, ticari ve hukuki işlemlerin çok daha etkin ve verimli yürütülmesine, işlemlerin, bürokrasinin hızlanmasına, e-devlet uygulamalarının yaygınlaşmasına ve hayatın kolaylaşmasına katkı sağlayacağını vurgulayan TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, “E-imza ve KEP, ülkemizde hızla büyüyen, yaygınlaşan sistemler olarak, kamuya, özel sektöre ve vatandaşa önemli katma değerler sağlıyor. E-imza ve KEP kullanımı, yüzde 50 ila yüzde 90 arasında maliyet tasarrufu sağlıyor ve doğanın korunmasına katkıda bulunuyor. KEP sisteminin önemli uygulamalarından olan ve ülkemizde hayata geçmiş bulunan e-tebligat ve e-yazışma uygulamalarının arzu edilen düzeyde yaygınlaşması ve kullanılması için adli kurumlar, adli personel, kamu kurumları, kamu çalışanları, belediyeler, avukatlar, mali müşavirler, şirketler, üniversiteler, dernekler, vakıflar ve vatandaşlar gibi paydaşların yaygın olarak kayıtlı elektronik posta sistemini artık normal e-postaları gibi benimsemeleri ve kullanmaları gerekiyor.” dedi.

KEP adres sayısı 200 bine, e-imza sayısı 3 milyona ulaşacak

Şu anda 150 bini aşmış bulunan KEP adres sayısının 2016 yılı sonunda 200 bini aşacağını, e-imza sayısının 3 milyonu, e-Fatura ve e-Defter kullanıcı sayısının da 100 bini aşacağına dikkat çeken Samast, konuşmasını şöyle sürdürdü: “KEP sistemi, e-imza kullanımının yaygınlaşmasını sağlayan ve e-dönüşümün en önemli uygulamalarından biri. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Sağlık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi kurumların uygulamalarıyla e-imza sayısı arttı. E-devletin altyapısını oluşturan uygulamalar sayesinde e-dönüşüm yaygınlaşıyor. 2015 yılı sonunda 2 milyon elektronik sertifika oluşturulacağını ifade etmiştik. Açıklanan BTK raporuna göre, öngörümüzde haklı çıktığımızı söylemek mümkün. Önümüzdeki dönemde ise elektronik sertifikanın 3 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Bununla birlikte bu konuda alınacak çok yol olduğunu düşünüyoruz. Yurt dışından örnek vermek gerekirse, İtalya’da sadece KEP kullanıcısı sayısı altı milyon. E-imza ve mobil imza sayılarının özellikle KEP sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte daha fazla artacağı öngörülüyor. Nüfus, potansiyel, yasal düzenlemeler ve farkındalık gibi etkenlerle ülkemizde e-dönüşümün hızla yaygınlaşacağını söyleyebiliriz.”

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir