Techinside Google News
Techinside Google News

Elektrikli araçlar insan hakları sorununu çözemedi

Elektrikli araçlar insan hakları konusunda sorunların önüne geçemiyor. Özellikle madencilik şirketleri yüzlerce suistimalle karşı karşıya.
- Advertisement -

Elektrikli araç endüstrisi insan hakları ihlali sorununu çözemiyor. Kar amacı gütmeyen İşletme ve İnsan Hakları Kaynak Merkezi’nin (BHRRC) son raporuna göre, elektrikli araç ve pil yapımında kullanılan mineral madenciliği, kötüye kullanım iddialarıyla boğuşuyor. Otomobil üreticileri en kötü suçluların bazılarından malzeme tedarik etmeye devam ediyor.

Elektrikli araçlar insan hakları konusunda sorun oluşturuyor

BHRRC, 2010’dan bu yana elektrikli araçlarda, şarj edilebilir pillerde ve yenilenebilir enerji teknolojilerinde kullanılan yedi temel mineralle ilgili 631 insan hakları ihlali iddiasını belgeledi. İddiaların çoğu, The Verge’in dünyanın en büyük üç elektrikli araç üreticisiyle (Volkswagen Group, Tesla ve BYD) bağlantı kurabildiği küçük bir şirket grubuna karşı yapıldı.

BHRRC’de doğal kaynaklar ve adil geçiş başkanı Caroline Avan, “İşler düzelmiyor” dedi. Daha fazla yenilenebilir enerjiye ve temiz ulaşıma olan ihtiyaç açık ancak bu teknolojilerin, şirketlerin hammaddelerini tedarik ettiği yerlerde yaşayan ve çalışan insanların zararına olmaması gerektiğini söyledi.

Avan, “İklim değişikliğiyle mücadele, bu noktada bir insan hakları zorunluluğudur ancak madencilik faaliyetlerinde insan haklarını göz ardı etme izni olarak görülmemelidir” dedi. Elektrikli bir araç, benzin tüketen tipik bir arabanın yaklaşık altı katı kadar mineral gerektiriyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın ihtiyatlı bir tahminine göre, elektrikli araçlarda ve yenilenebilir enerji için pil depolamada kullanılan kritik minerallere olan talep, 2040 yılına kadar on kat artabilir. Tüm bu mineralleri, insanca çıkarıldıklarından emin olmak için zaman ayırmadan güvence altına almak için çabalamak, sorunların ortaya çıktığı yer.

BHRRC’nin son raporu yedi mineralin madenciliğiyle bağlantılı potansiyel suiistimalleri içeriyor: boksit, kobalt, bakır, lityum, manganez, nikel ve çinko. Şirket, 2019’dan bu yana bu iddiaları , mahkeme belgeleri ve düzenleyici kaynaklar da dahil olmak üzere kamuya açık kayıtların yanı sıra diğer sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşlarından gelen raporları kullanarak takip ediyor. Yalnızca geçen yıl içinde, 2023’teki yeni iddiaların kabaca yüzde 40’ını oluşturan “işçi hakları ihlalleri ve işçi ölümlerinde belirgin bir artış” da dahil olmak üzere 91 iddia daha buldu. 2010’a kadar uzanan tüm veri setinde iş ihlalleri, İşe bağlı 53 ölüm tüm iddiaların dörtte birini oluşturuyor. 2023 yılı için insan hakları savunucularına yönelik saldırı iddiaları, su kirliliği ve suya erişime yönelik tehditler de göze çarpan konular arasında yer alıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir