Techinside Google News
Techinside Google News

E-kitapların önlenemez yükselişi

Yenilikçi teknolojilerin büyük çoğunluğunun ana vatanı olan Kuzey Amerika‘yı yeni trendlerin bir göstergesi olarak değerlendirebiliriz. Son üç yıldır tabletlerin önlenemez yükselişi ile birlikte yayınların dijital ortama aktarılması elektronik dergi ve kitapların da hayatımıza girmesini sağladı. Ülkemizdeki pek çok derginin artık bir tablet versiyonu bulunurken SDN Teknosa Magazin gibi yayınların sadece mobil cihazlara özgün olarak yayınlanması bunun bir göstergesi.

Pew Research Center Amerika Birleşik Devletlerinde yaptığı bir araştırma ile tabletlerin kitap okuma alışkanlıklarını ne yönde etkilediğini araştırmış. Araştırmanın ilginç sonuçları bulunuyor. Kısaca göz atacak olursak;

- Advertisement -

Yetişkin ABD vatandaşlarının;

  • yüzde 42‘si bir tablet sahibi.
  • yüzde 50‘si bir e-kitap okuyucu sahibi.
  • yüzde 28‘i elektronik kitap okuyor
  • yüzde 69‘u basılı kitap okuyor
  • yüzde 4‘ü ise sadece elektronik ortamlarda kitap okuyor.

Yıllara göre baktığımızda ise 2011 yılında yüzde 17 olan dijital kitap okuma oranının aradan geçen üç yılda yüzde 65 oranında arttığını görüyoruz. Bunun arkasındaki önemli güçlerden birisi ABD’nin büyük kitap satıcıları Amazon ve Barnes & Noble‘ın Kindle ve Nook gibi e-kitap okuma cihazlarını çok cazip kampanyalar ile satıyor olması. Ayrıca neredeyse ABD’de baskıya giren kitapların yüzde 90’ının bir dijital versiyonu da kitap ile birlikte erişilebilir oluyor.

Türkiye’de kitap okuma oranı sadece yüzde 5

Açıkçası bu rakamlar Türkiye açısından kitap okuma oranları ele alındığında kıskanılması gereken değerler olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de kitap okuma oranı sadece yüzde 5 oranında. Ülkemizde idefix gibi bir kaç elektronik ticaret sitesi dijital kitap satışı yapsalar bile, nüfus ile oranlandığında, henüz rakamlar değerlendirmeye alınabilecek ölçüde bile değil.

kids-reading-tablet

Peki, Kuzey Amerika’da artan kitap okuma oranlarının Türkiye açısından anlamı nedir?

Bu sorunun cevabı yeni yetişen nesilde saklı. Dijital dünyanın içine doğan yeni nesil bu cihazlar ile büyümekte. Nüfusun büyük kısmının basılı bir kitabı eline alıp okumamasına rağmen dijital bir cihazı (tablet veya akıllı telefon) elinden düşürmüyor olması aslında Türkiye’de belli yüzdelere sıkışıp kalan yayıncılar için önemli bir fırsatı bünyesinde taşıyor.

Yayıncılar için Üç Önemli Nokta

Yayıncıların aşağıdaki üç önemli noktayı gözden kaçırmayarak mutlaka değerlendirmesi gerekiyor.

  • Basılı kopyalarından çok daha ucuz dijital kitap kopyalarını satışa sunmaları
  • Dijital kitapların içerisinde mutlaka çekici interaktif öğelere yer vermeleri
  • Mümkün olduğu sürece dijital kitapların film, ürün vb. promosyon ürünler ile ilişkilendirilmesi

Günün sonunda Türkiye’deki mobil cihazlara olan ilgi bu güne kadar çok geri kaldığımız okuma alışkanlıklarımız için doğru stratejiler kullanıldığı takdirde verimli ve bakir bir fırsatlar vadisini girişimcilere, işletmelere ve en önemlisi yayıncılara sunmakta.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

1 Yorum

  1. Kindle ve Smashwords öne çıkanlar oluyor satış rakamlarında. Uzun dijital yazılar okumak nasıl bir psikoloji? henüz tartışılmış değil. Uzun vadede basılı kitaptan daha çok göz problemleri karşı karşıya kalınabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir