Site icon TechInside

EMC Gizlilik Endeksi araştırması açıklandı

EMC internette gizlilik konusunda tüketicilerin tavır ve görüşlerini değerlendiren dünya çapında bir araştırma yaptı. “EMC Gizlilik Endeksi” araştırması 15 ülkede 15000 tüketicinin katılımı ile gerçekleştirildi.  Bu araştırma ile tüketicilerinin internette gizlilik teminatı için internet dünyasının sunduğu fayda ve kolaylıklardan ne kadar ödün verdiklerini ortaya çıkardı.

Araştırma sonucunda gizlilik ile ilgili üç ayrı çelişki ortaya çıktı. Bu çelişkilerin her biri tüketiciler üzerinde işletmeler ve teknoloji ürün, hizmet sağlayıcıları için güçlü etkileri bulunuyor.

 “Hepsini İstiyoruz” Çelişkisi: Tüketiciler dijital teknolojinin sunduğu tüm imkan  faydaları istediğini belirtse de, bu fayda ve kolaylıklara sahip olmak için gizlilik haklarından feragat etmeye razı olmadıklarını söylüyor.

 “Hiçbirşey Yapmama” Çelişkisi: Gizlilikle ilgili riskler doğrudan birçok tüketiciyi etkilese de, birçoğu gizliliklerini korumak adına özel hiçbir şey yapmadıklarını söylüyor.

“Sosyal Paylaşım” Çelişkisi: Sosyal medya sitelerini kullananlar kişisel bilgilerinin gizli kalmasına ve mahremiyetlerine önem verdiklerini iddia ediyor.

Gizlilik davranışları, internette gerçekleştirilen eyleme göre değişiyor

EMC Gizlilik Endeksi insanların internette gerçekleştirdikleri etkinliklere bağlı olarak farklı şekilde davranabildiklerini teyit ediyor. Bu farklı davranış türleri altı farklı karakter kategorisine ayrılıyor. Her bir kategoriyi temsil edenlerin gizliliğe/mahremiyete yönelik farklı tavır ve görüşleri bulunuyor. Değerlendirilen bu altı karakter kategorisi:

·         Sosyal Ben: sosyal medya siteleri, eposta programları, SMS ve diğer iletişim servisleri ile etkileşim içinde

·         Finansal Ben: bankalar ve diğer finans kuruluşları ile etkileşim içinde

·         Vatandaş Ben: devlet ve kamu kuruluşları ile etkileşim içinde

·         Medikal Ben: doktorlar, tıp kurumları ve sağlık sigortası yetkilileri ile etkileşim içinde

·         Çalışan Ben: istihdam-işe alım sistemleri ve Web Siteleri ile etkileşim

·         Tüketici Ben: E-ticaret siteleri ile etkileşim içinde

Örneğin; Vatandaş Ben kategorisinin merceğinden bakıldığında, araştırmaya katılanlar korunma elde etmek ya da hükümetin sunduğu faydalara internette daha kolay ve etkin biçimde erişmek için gizlilik haklarından feragat etmeye en çok razı olan kategori oldu.  Bu arada, “Sosyal Ben” kategorisi ise internette daha fazla sosyal bağlanırlık özelliğine sahip olmak için gizlilik haklarından feragat etmeye en az razı olan kategori oldu.

ARAŞTIRMADAN ELDE EDİLEN ÖNEMLİ BULGULAR

“Hepsini İstiyoruz” Çelişkisi

Karakter kategorisine ve sunulan fayda türüne bakılmaksızın, insanlar dijital teknolojinin faydalarından yararlanmak için gizlilik haklarından feragat etme konusunda çok az istekli:

“Hiçbirşey Yapmama” Çelişkisi

“Sosyal Paylaşım” Çelişkisi

Global Araştırmaya Karamsar Bir Bakış

Bu sonuçlar, tüketicilerin internetteki etkinlikleri için gizlilik hakları konusunda daha fazla koruma sağlayan kurumları tercih etmesinin daha muhtemel olduğunu gösteriyor. Bu da  işletmeler ve hükümetlerin görmezden gelmemesi gereken gerçek fırsatlar sunuyor.

Bu araştırma, hem tüketiciler hem de işletmelerle teknoloji ürün ve hizmet sağlayıcılar için yol gösterici nitelikte.

  1. Çalışmanın tüm sonuçları için : www.emc.com/privacyindex
  2. Global Sonuçlara Ait Veri Grafikleri için: http://www.emc.com/campaign/privacy-index/global.htm
Exit mobile version