Techinside Google News
Techinside Google News

Eski Intel CEO’su yapay zeka uyumu üzerine çalışıyor

Eski Intel CEO'su yeni çalışma alanını açıkladı. Yapay zeka uyumluluğu üzerine çalışarak insanlığı desteklemeyi hedefliyor.
- Advertisement -

Eski Intel CEO’su, yapay zeka uyumunu ölçmek için bir kıyaslama başlattı. Pat Gelsinger, yarı iletken devindeki 40 yılı aşkın kariyerini Aralık ayında tamamladıktan sonra, birçok kişi Gelsinger’ın bundan sonra nereye gideceğini merak ediyordu. Eski Intel CEO’su bir sonraki bölümünün bir parçasını açıkladı: Yapay zeka modellerinin gelişen bir insanlığı desteklemesini sağlamaya çalışmak.

Eski Intel CEO’su yapay zeka için kararlı

Gelsinger, yaklaşık 10 yıl önce yatırım yaptığı Gloo adlı bir “inanç teknolojisi” şirketiyle ortaklık kurarak, yapay zeka modellerinin belirli insan değerleriyle ne kadar uyumlu olduğunu test etmek için yeni bir ölçüt olan Flourishing AI veya FAI’yi hayata geçirdi. FAI ölçütü, Harvard ve Baylor Üniversitesi tarafından yönetilen ve dünya genelinde insan refahını ölçmek için yürütülen Küresel Gelişme Çalışması’na dayanıyor.

Gloo, LLM’leri test etmek için çalışmadan altı temel kategori aldı: Karakter ve Erdem, Yakın Sosyal İlişkiler, Mutluluk ve Yaşam Doyumu, Anlam ve Amaç, Zihinsel ve Fiziksel Sağlık, Finansal ve Maddi İstikrar. Son olarak bunlara bir tane daha ekledi: İnanç ve Maneviyat.

Gelsinger, The New Stack’e verdiği röportajda ” Hayatım boyunca inanç teknolojisinin kesiştiği noktada yaşadım” dedi.

Baylor Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi akademisyenleri tarafından yönetilen Küresel Gelişme Çalışması, dünya çapında insan refahına dair sıkça alıntılanan “mutluluk çalışmaları”nın çoğundan daha kapsamlı bir bakış açısı sunmayı amaçlıyordu. Gloo bu çalışmayı aldı ve ekibin belirlediği yedi boyutlu insan gelişimine yönelik modelleri değerlendirmeyi amaçlayan 1.200’den fazla sorudan oluşan bir kıyaslama modeli oluşturdu.

Buradaki fikir, FAI kıyaslamasının yapay zeka modellerinin bu boyutlarda insanın gelişmesini destekleyip desteklemediğini (gerçeklere dayalı olarak doğru) görmek. Gelsinger, inanç topluluklarının sosyal ağların gelişimine gerçek anlamda etki etme şansı bulamadığını ancak bu toplulukların artık yapay zekanın gelişimine dahil olmalarını sağlamak istediğini belirtiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz