Techinside Google News
Techinside Google News

Facebook Devlet Talepleri raporu güncellendi

Facebook 2014 Ocak-Haziran aylarını kapsayan ilk yarı dönemine ait "Devlet Talepleri Raporunu" yayınladı. Rapora göre Türkiye'nin taleplerinde azalma var.

Facebook Baş Hukuk Müşaviri Vekili Chris Sonderby, şirketin üçüncü Devlet Talepleri Raporu’nu (Government Requests Report) yayınladığını Facebook’un resmi blog sayfasında duyurdu.

Facebook, ilki Ağustos 2013’te yayınlanan Devlet Talepleri Raporu ile devletleri faaliyetleri konusunda daha şeffaf olmaya teşvik etmeyi hedefliyor.

- Advertisement -

Facebook, insanların devlet taleplerinin kapsamını ve Facebook’un bunları yanıtlarken uyguladığı sıkı politikaları ve süreçleri anlamalarını istiyor. Bu amaçla dünyanın dört bir yanındaki devletlerden gelen talep sayısı ve bu taleplerin içeriği ile ilgili bilgileri 2013’ten beri düzenli olarak yayınlıyor.

Rapor, 2014 yılının ilk 6 ayında (1 Ocak 2014 – 30 Haziran 2014) devletlerin Facebook’a ilettiği talepleri kapsıyor. Devlet Talepleri Raporu’nda yer alan bilgilerden bazıları şöyle:

  • Facebook’u kullanan kişiler hakkında gelen devlet talepleri:
  • Her ülkeden gelen taleplerin sayısı
  • Bu taleplerde belirtilen kişi veya kullanıcı hesaplarının sayısı
  • Ülkelerin yerel yasalarına uyum sağlamak doğrultusunda Facebook’un karşıladığı taleplerin yüzdesi
  • Devletlerin, yerel yasalara aykırı olmaları gerekçesiyle içerik sınırlamasına yönelik talepleri

Rapora göre, devlet taleplerinin büyük çoğunluğu soygunlar ve kaçırılmalar gibi suç vakalarıyla ilgili olarak geliyor. Türkiye özelinde ise bir önceki rapordan bu yana Facebook’un aldığı devlet taleplerinde çok büyük bir değişim olmadığı görülüyor. 2014 yılının ilk yarısında Türkiye’den gelen talep sayısı 153 idi. Avrupa’ya bakılırsa bu sayı Almanya için 3.010, İtalya için 2.621 ve Birleşik Krallık için 2.610’a ulaştı. ABD’den ise gelen talep sayısı 23.003 oldu.

Raporda, aynı dönemde Türkiye’de 1.893 içeriğin sınırlandırıldığı belirtiliyor. Bu rakam 2013 yılının son altı ayı ile kıyaslandığında (2.014 içerik), Türkiye’de sınırlanan içerikte düşüş olduğunu gösteriyor. Facebook tarafından gerçekleştirilen kapsamlı incelemelerin ardından, içeriklerin yerel yasalara aykırı olduğu tespit edildiğinde söz konusu içeriğe erişim yalnızca talebin geldiği ülkede sınırlandırılıyor.

Raporun geneline bakıldığında, Facebook’un ilk yayınladığı Devlet Talepleri Raporu’ndan beri devletlerden gelen veri ve içerik kısıtlama isteklerinde artış olduğu görülüyor. Toplamda 34.946’ya ulaşan kişi veya kullanıcı hesapları taleplerinin sayısında 2013 yılının son yarısına kıyasla %24 oranında artış olurken, aynı dönemde yerel yasalara bağlı olarak yapılan içerik sınırlamalarında da %19’luk bir artış gözleniyor. Fakat raporun genelinde belirtilen rakamlar, 1,35 milyar aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşan Facebook’un, devlet taleplerini olumlu yanıtladığı durumların oldukça küçük bir kullanıcı grubunu kapsadığını ve Facebook’un şeffaflığa verdiği artan önemi ortaya koyuyor.

Facebook, raporu yayınlarken devletlerin daha şeffaf olması gerektiğini savunmayı ve gelecekteki raporlarında aldığı talepler hakkında daha da fazla bilgi paylaşmayı sürdüreceğini belirtti.

Raporun tamamını https://govtrequests.facebook.com/ adresinde inceleyebilirsiniz.

Özetle;

Türkiye 2014 yılının ilk 6 aylık döneminde Facebook’tan 153 talepte bulundu. Bu talepler ile toplam 249 kullanıcı/hesap bilgisini istedi. Facebook bu taleplerin yüzde 60,78’ine olumlu cevap verdi. Taleplerin büyük kısmının Atatürk’e hakaret kanunu kapsamında gerçekleştiği raporda bildirilmiş.

Geçmiş raporlara göre Türkiye’nin talepleri şöyle gerçekleşmişti;

Toplam Talep Sayısı Talep Edilen Kullanıcıların / Hesapların Sayısı Bazı Verilerin Verildiği Taleplerin Yüzdesi
2013 Ocak-Haziran 96 170 47.00%
2013 Temmuz-Aralık 129 353 56.59%
2014 Ocak-Haziran 153 249 60.78%

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir