Techinside Google News
Techinside Google News

Facebook reklamları artık daha şeffaf

Facebook doğal reklam işinde hem reklam vereni hem de reklamı görüntüleyen aboneleri memnun edecek bir politika güncellemesi yaptı.
- Advertisement -

Facebook doğal reklam aracı, hem içerik üreticiler hem de yayıncılar için, doğal akış içerisindeki görsel ya da video gibi paylaşımlara reklam alınan “markalı içeriklerden” (branded content) daha istikrarlı bir iş modeli kurma imkanı tanıyor.

Facebook buna örnek olarak Lady Gaga’nın Intel teknolojisini kullanarak Grammy ödüllerinde sahnelediği yenilikçi gösteriyi veriyor. Ünlü popçunun kendi sayfasında doğal bir gönderi olarak paylaşılan içerik aslında bir reklam (markalı içerik) ve Facebook’un yeni markalı içerik politikası bu tür içeriklerin takibini kolaylaştırıyor.

Cuma günü yapılan güncelleme sonrası doğrulanmış Sayfalar artık markalı içerikleri paylaşabilecekler. Bu içerik metin de olabilir, bir fotoğraf da olabilir, 360 derece ya da canlı video da olabilir. Facebook’un bu güncelleme kapsamında yayınladığı araç ise reklamı veren markayı da etiketleyerek ilgili gönderiye dahil etmeyi mümkün kılıyor. Böylelikle reklamfacebook doğal reklam veren şirketin pazarlama analistleri yapılan paylaşımla ilgili erişim oranlarını ve diğer istatistikleri değerlendirebiliyor.

Facebook doğal reklam etik kodlarla geldi

Güncellenen markalı içerik politikasına göre, promosyonun ipinin ucunu kaçırmak yasak: Video öncesine standart reklam alımı ya da bir kanaat önderinin profil fotoğrafını değiştirerek reklam verenin ürününü öne çıkarması gibi durumlarda sıkıntı yaşanabilir. Buna karşın içeriğin kendisinde ürün yerleştirme veya sponsor logosu kullanılabiliyor.

Doğal reklam yönteminin sıkça kullanılmaya başladığı internet dünyasında etik değerleri koruyan her yayıncı gibi Facebook’ta markalı içerik kapsamında reklam alan Sayfaların net bir biçimde ilgili paylaşımın ücret karşılığında yapıldığını bildirmesi gerekiyor. Facebook tarafı bu tür reklamlardan herhangi bir pay almıyor ve bu nedenle ödeme kısmının doğrudan yayıncı ile reklam veren arasında çözülmesi gerekiyor.

Facebook’un bundan çıkarı ise daha fazla video içerik üretici ve yayıncıyı kendi platformuna çekerek, burada daha fazla paylaşım yapılmasını sağlamak ve Facebook’u hem son kullanıcılar hem de reklam verenler için (YouTube ya da diğer sosyal ağlara oranla) öncelikli yer haline getirmek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir