Techinside Google News
Techinside Google News

Facebook Workplace artık kullanımda

Facebook, Workplace’i (daha önceki ismiyle Facebook at Work) kullanıma sunduğunu açıkladı.

Facebook, Workplace’i (daha önceki ismiyle Facebook at Work) kullanıma sunduğunu açıkladı.

Microsoft tarafından satın alınan ve piyasadaki ciddi bir şekilde ilgi uyandıran tek kurumsal ağ olan Yammer ile doğrudan rekabete girecek Facebook Workplace, normal Facebook kullanımının sunduğu tüm özellikleri ve kullanıcı deneyimini kurumsal çalışanlara sunacak.

- Advertisement -

Tabii, Facebook ile Facebook Workplace arasında bazı farklar var. Öncelikle Facebook Workplace ücretli bir ağ. Facebook, şirketlerden aylık aktif kullanıcı sayısına göre bir ücret alacak. Bunun iki sebebi var: Birincisi, Facebook kurumsal çalışanların Facebook Workplace’e çok talepkar yaklaşacaklarını düşündüğü için sabit bir ücret belirlemenin anlamsız olacağını düşünüyor. İkincisi, kurumsal çalışanlar eğer olur da yeterli ilgiyi göstermezlerse, kurumların boşu boşuna Facebook Workplace için para vermesini istemiyor.

Bu kapsamda şirketler kullanıcı başına, kullandıkları kadar ödeme yapabilecekler. Fiyatlandırma, bin adet aktif kullanıcı için aylık 2 USD, bin bir – on bin arası aktif kullanıcı için aylık 2 USD ve on bin üzerinde aktif kullanıcı için aylık 1 USD şeklinde olacak.

Facebook, Workplace ile özellikle ofisleri olmayan ve masa başında çalışmayan insanlar için önemli bir boşluğu dolduruyor. Facebook Workplace’in mobil özelliği sayesinde perakende sektöründe çalışanlar, gemi mürettebatları ve baristalar gibi, daha önceden geleneksel iş yeri araçlarına erişimi olmayanlar da artık bu araçlara erişebiliyorlar.

Facebook ile Facebook Workplace arasındaki başka bir önemli farklılık ise, Facebook Workplace’ün SaaS araç tedarik şirketleri ile uyumlu çalışacağı. Böylece kurumların kullandıkları SaaS araçları, Facebook Workplace ile kolayca entegre olabilecek. Böyle SaaS tedarikçileri arasında en başta Asana’nın ismi sayılıyor.

En önemli farklılık ise, Facebook Workplace dahilinde yalnızca işletmenin çalışanlarının olması. Dışarıdan başka kimse bu ağa giremeyecek. Ancak bu özellik tartışmalı. Özellikle yüksek miktarda dış kaynak desteği kullanan veya danışmanlık şirketlerinden yardım alan kuruluşların, bu kişileri de ağlarına eklemek istemeleri gibi bir senaryo doğabilir. Bu durumda Facebook Workplace’ün nasıl işlediğini sanırız ortaya çıktığında göreceğiz.

Facebook Workplace 2014 yılında geliştirilmeye başlandı ve 2015 yılında bazı seçme kurumlarca beta testleri yapıldı. Özellikle Royal Bank Of Scotland gibi çok yüksek çalışan sayısının olduğu kurumlar test için tercih edildi; 100 bin çalışandan fazla.

Facebook Workplace, Facebook’tan aşina olduğumuz News Feed yerine Work Feed kullanıyor. Adı haricinde diğer işlevleri tamamen aynı. Convo (aylık 9 dolar), Salesforce Chatter (aylık 15 dolar), ve Microsoft Yammer (aylık 24 dolar) işlevlerini tek elden yerine getiriyor. Facebook Workplace ayrıca yine aşina olduğumuz Messenger uygulamasının tüm mesajlaşma, fotoğraf, video gönderme, grup kurma, sesli ve videolu görüşme gibi işlevlerini sunduğu için bir yandan da Slack ve Skype ile rakip oluyor. Hiç kimsede olmayan özellikler arasında ise canlı video yayınını ve etkinlik düzenlemeyi sayabiliriz.
Görünüşe göre Facebook Workplace’ün iki tane çok güçlü ayrıcalığı var. Birincisi, tüm yukarıda saydığımız uygulama, yazılım ve ağların özelliklerini tek elden sunması. Böylece kurumsal müşterilerin IT departmanları birçok uygulamayı aynı anda yönetmeye çalışırken saç baş yolmayacak. Çalışanların bilgisayarları da yazılım çöplüğüne dönmeyecek.

Workplace artık Çoklu Şirket Grupları (Multi-company Groups), Live, Tepkiler, Otomatik Çeviri, Video ve gruplar için sesli arama gibi özellikler de barındırıyor. Çoklu Şirket Grupları sayesinde farklı organizasyonların elemanları birlikte çalışabiliyor.

Ama en büyük artısı, aşinalık. 1,7 milyar insan aktif olarak Facebook kullanıyor. Türkiye’de internet bağlantısı sahibi kişilerin yüzde 95’i aktif olarak Facebook kullanıyor. Yani kurumsal çalışanlar ağa girdikleri anda nasıl kullanacaklarını zaten biliyorlar. Oryantasyon süreci yalnızca saniyeler alacaktır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir