Techinside Google News
Techinside Google News

Filistin – İsrail savaşında hacktivizm patlaması!

Filistin ve İsrail arasında resmen savaş ilan edilmesinin ardından Orta Doğu'da hacktivizm ve siber saldırlarda adeta patlama yaşanıyor
- Advertisement -

Hamas’ın bir müzik festivaline düzenlediği saldırı ve 7 Ekim sabahı Gazze sınırından yapılan saldırıların ardından İsrail’in birçok kasabasında yaşanan şiddet olayları tüm dünya gündemine bomba gibi düştü. İsrail’in savaş ilan etmesi ve Gazze Şeridi’ne füze saldırıları düzenlemesiyle birlikte Orta Doğu yeniden kan gölüne çevrilirken, savaş hızla siber alana da taşındı. Bilinen en az 15 siber suç, fidye yazılımı ve hacktivizm grubu, karşılıklı olarak hem İsrail hem de Filistin’deki kurumları ve destekçilerini hedef alan yıkıcı saldırılara aktif olarak katıldıklarını açıkladı.

Bu grupların en önemlileri arasında Anonymous Sudan ve Killnet yer alıyor. Bunlardan ilki bu yılın başlarında kuruldu ve o zamandan beri Microsoft, X (eski adıyla Twitter) ve Alman dış istihbarat servisine yönelik büyük saldırılarda bulundu. Uzmanlar Anonymous Sudan’ın Sudan merkezli hacktivizm kisvesi altında Rus devlet destekli siber saldırılar için bir paravan olduğuna inanıyor ve iddialara göre Killnet ile niteliği tam olarak anlaşılamayan bir bağlantısı var. Grubun kendisi bu iddiaları sürekli olarak reddetmekte.

Anonymous Sudan gibi Killnet’in de Rusya merkezli ya da en azından Rusya’ya bağlı olduğuna inanılıyor ve yüksek profilli dağıtık hizmet engelleme (DDoS) saldırıları düzenlemesiyle biliniyor. Her iki grup da çabalarının İsrail’deki hedefleri sekteye uğratmaya odaklanacağını söyledi. Killnet’in Telegram kanalında yaptığı açıklamada “İsrail Hükümeti, bu katliamın sorumlusu sizsiniz. 2022 yılında Ukrayna’daki terörist rejimi desteklediniz. Rusya’ya ihanet ettiniz. Bugün Killnet sizi bu konuda resmi olarak bilgilendiriyor! Tüm İsrail hükümet sistemleri saldırılarımıza maruz kalacaktır,” diyor.

Anonymous Sudan şu ana kadarki hacktivizm faaliyetleri konusunda daha az iletişim halindeydi, ancak Filistin Direnişine bağlılık sözü verdi ve  önde gelen bir İsrail haber yayıncısı olan Jerusalem Post’a bir saldırı düzenledi.  Devam eden yıkıcı saldırılarda yer alan diğer gruplar arasında Team Insane, Mysterious Team Bangladesh ve Indian Cyber Force gibi Hindistan’a bağlı gruplar da bulunmakta.

Saldırılar hem İsrail hem Filistin’e yönelik

Hindistan hükümetinin çatışmada İsrail’i desteklemesine rağmen, hem Team Insane hem de Mysterious Team Bangladesh İsrail’e yönelik siber saldırılar yapıyor. Indian Cyber Force ise Filistin hükümetinin web hizmetlerine saldırılar düzenlediğini iddia etti. Ayrıca görünüşte İsrail’deki küçük web sitelerinin dijital tahrifatına odaklanmış bir kolektif olan Libyalı Hayaletler gibi yepyeni gruplar da ortaya çıktı.

Filistin yanlısı hacktivizm grubu Sylhet Gang’ın Ukrayna’yı hedef aldığını duyurması ve Hindistan hükümetine ait bir web sunucusuna saldırı düzenleyerek 100 GB veri çaldığını iddia etmesinin yanı sıra fidye yazılımı dağıtımı ile ilişkilendirilen ancak açık bir fidye yazılımı grubu olarak kabul edilmeyen siber suç örgütü Arvin Club’ın da İran’ın Şiraz İslami Azad Üniversitesi’nden veri çaldığı iddia ediliyor.

Hacktivist çabalarda tipik olduğu üzere, saldırıların gerçek dünyadaki etkisi şimdilik asgari düzeyde. Jerusalem Post gibi 24 saatten uzun süredir kesinti yaşayan bazı istisnalar dışında, olayların çoğu bir ya da iki saat içinde giderilebilen DDos saldırıları gibi görünüyor.

Bölgedeki telekom sektörü ise hem sahadaki fiziksel durum (baz istasyonları ve şebeke altyapısına yapılan saldırılar) hem de siber saldırıların bir sonucu olarak çok daha geniş çaplı kesintiler görmeye devam ediyor. İnternet izleme kuruluşu NetBlocks, hem İsrail hem de Filistin’deki İSS’lerde kesintiler yaşandığını kaydetti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir