İsveçli şirket fosil yakıtsız çelik üretmek için 740 MW’lık elektrolizörler kuruyor. En yoğun döneminde, geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında çok daha az emisyonla çelik üretecek tesiste 3000 personel çalışacak.
Fosil yakıtsız çelik üretimi ne anlama geliyor?
Yeşil hidrojenle çalışan çelik üretim tesisi şekilleniyor ve 740 MW elektrolizörler Kuzey İsveç’teki Boden’deki tesise gönderildikten sonra 2026’ya kadar üretime başlama yolunda. Tesisin arkasındaki şirket olan Stegra, üretim sürecinde kömürü yenilenebilir hidrojenle değiştirerek yeşil çelik üretmeyi hedefliyor.
Yüksek çok yönlülüğü, kusursuz dayanıklılığı ve yüksek uygun fiyatı nedeniyle çelik, tüketim mallarından inşaata, ulaşıma ve üretime kadar çeşitli uygulamalarda kullanılıyor. Etrafımızdaki modern dünya çelikle inşa edilmiştir. Ancak çeliğin her yerde kullanılması yüksek bir çevresel maliyete yol açıyor.
Tahminler, üretilen her ton çeliğin 1,9 ton karbon emisyonu ürettiğini gösteriyor. Yüksek çelik talebi, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde dokuzundan sorumludur ve bunun sonucunda daha sıcak bir gezegen ve daha aşırı hava olayları meydana gelir. Ülkeler önümüzdeki birkaç on yıl içinde emisyonlarını “net sıfıra” düşürmeyi hedeflerken, çelik üretimi gibi süreçlerin büyük bir yeniden düşünmeye ihtiyacı var ve Stegra tam olarak bunu yapıyor.
2020 yılında kurulan İsveç merkezli Stegra, azaltılması zor endüstrileri karbondan arındırmayı hedefliyor. Bu alanlar genellikle fosil yakıtlara dayanıyordu ancak aynı zamanda ekonominin büyümesi için vazgeçilmezdi. Stegra’nın bu tür endüstrileri karbondan arındırma yönündeki cesur hamlesi, Boden’deki tesisteki çelikle başlıyor.
Çelik üretimi, demir cevherinin erime noktasının altındaki sıcaklıklarda katı halde doğrudan indirgendiği doğrudan indirgeme işlemi için kömür veya fosil gaza dayanıyordu. Bu, daha sonra çelik yapmak için kullanılan süngerimsi demirin oluşumuyla sonuçlanıyor. Stegra’nın yaklaşımı, yüksek fırınlar kullanılmayacağı için süreçten kaynaklanan karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltacak olan bu kritik adımda yeşil hidrojenle müdahale etmeyi içeriyor.