Techinside Google News
Techinside Google News

Fotoğraflarınızı sosyal ağlarda nasıl korursunuz?

Sınırsız özgürlüğün olduğu internette, sosyal ağlarda paylaştığınız resminiz bir sahte hesabın profil resmi olarak karşınıza çıkabilir.

Geçtiğimiz haftalarda İsveçli modellerin fotoğrafları kullanılarak oluşturulan sahte Twitter hesapları aracılığıyla bir İngiliz parlamento üyesine kurulan tuzak, kamuoyunun dikkatini yeniden internet üzerinde bir başkasının fotoğrafları ile sosyal profil oluşturmanın ve etik olmayan amaçlar için kullanmanın ne kadar kolay olduğuna çekti. Peki, fotoğrafınız izinsiz bir şekilde sosyal ağlarda kullanılırsa kişi olarak ne yapabilirsiniz?

Fotoğrafınızın internet üzerindeki milyonlarca siteden birinde kullanılıp kullanmadığını anlamanın kolay yolu ‘reverse image search’ adı verilen teknolojiyi kullanmaktır. Google’ın aracı sayesinde yüklediğiniz herhangi bir fotoğraf internet üzerinde başka bir sayfada kullanılmışsa bunu rahatlıkla tespit edebilirsiniz.

- Advertisement -

Fotoğrafınızı hangi mecrada bulduğunuza göre şunları yapmalısınız:

Twitter: Taklit, Twitter kurallarına aykırı bir davranış olduğundan eğer sizi ‘‘kötü gösterici veya yanlış bir şekilde’’ gösteren hesaplara denk gelirseniz bunu şikayet ile kolayca kaldırtabilirsiniz. Twitter’ın bu kuralı parodi hesaplar için geçerli değil ancak bu hesapların da parodi olduklarını ve gerçek kişi ile hiçbir bağlantısı olmadığını açık bir şekilde vurgulamaları gerekiyor.

Twitter Privacy

Facebook: Facebook’ta insanlar çok tartışıldığı üzere gerçek isimlerini kullanmak zorundalar, dolayısıyla sahte hesap oluşturmak yasak. Eğer isminizi ve resminizi kullanarak sizi taklit eden bir Facebook hesabına denk gelirseniz şikayetinizin işleme konulması için devlet tarafından verilmiş bir kimliğin taranmış resmine (kimlik veya ehliyet), kim olduğunuzu kanıtlayan bir noter belgesine ve isteğiniz hakkında tutulmuş polis raporuna ihtiyacınız var.

facebook-atlas

Instagram: Instagram da taklit konusunu ciddiye alan şirketlerden. Bu adresten bir şikayet raporu doldurabilirsiniz.

Google Plus: Google da Twitter gibi parodi hesapları dışında başkalarını taklit eden hesaplara izin vermiyor. Bu adres üzerindeki yönergeleri izleyip şikayette bulunabilirsiniz ancak kendinizi tanıtacak bir kimliğe de ihtiyacınız olacak.

Tinder: Tinder de kurallarına göre kişi taklit etmeyi yasaklıyor. Buradan iletişime geçip sizi taklit eden hesapları kapatmalarını isteyebilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir