Techinside Google News
Techinside Google News

Fransa robot ordu hedefi belirledi

Ukrayna savaşı birçok ülke için adeta ders oldu. Savunmasını güçlendirmek isteyen Fransa robot ordu hedefi belirleyerek karada atılım yapmak istiyor.
- Advertisement -

Fransa, dünya çapındaki ülkeler savaşın geleceğini düşünürken, robotlara olan savaş bağımlılığını artırıyor. Birçok ülke savaşta robotları konuşlandırmayı tartışırken, Fransa bu hedefe ulaşmak için somut bir yol haritası geliştirdi.

Fransa robot ordu çalışmalarına başladı

Ülkenin devam eden otonom sistem denemelerine dahil olan üst düzey askeri yetkililer ve savunma sektörü paydaşlarını alıntılayan bir AFP raporuna göre, Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı 2040 yılına kadar savaş alanına hazır robotik sistemler teslim etme yolunda ilerliyor. Bu zaman çizelgesi, robotik platformları gelecekteki kuvvet yapılarına entegre etmeyi amaçlayan bir tatbikat olan Collaboration Homme-Machine (CoHoMa) mücadelesinin üçüncü yinelemesinde yeniden teyit edildi.

Fransız Ordusu için Gelecekteki Savaş Programları Komutanı General Bruno Baratz, operasyonel kara robotik yeteneklerinin üç yıl içinde ön cephe birliklerine sunulabileceğini söyledi. Baratz, mevcut geliştirme çabalarını yönlendiren aciliyeti vurgulayarak, “2040’tan çok önce savaş unsurlarımız için pratik fayda sağlayan gelişmiş sistemler konuşlandırmayı öngörüyoruz” dedi.

Paris’in batısındaki bir test tesisinde düzenlenen son CoHoMa denemelerinde, çeşitli hareketlilik çözümleri, bacaklar, tekerlekler ve paletli sistemlerle donatılmış otonom platformlar, zorlu arazilerde ve yapay engellerin arasından manevra yaptı. Bu makinelere, doğaçlama tuzaklardan kaçınma, arazi keşfi yapma ve hayali düşman çatışması altında zemini tutma gibi çeşitli savaş alanı simülasyonları görevi verildi. Fransız Ordusu Teknik Bölüm Müdürü General Tony Maffeis, insansız sistemlerin keşif ve patlayıcı mühimmat imhası gibi düşük temaslı rollerde zaten etkili olduğunu kanıtladığını söyledi.

Maffeis: “Robotlar, çevre güvenliği ve mayın temizleme için kullanıldığında bir kuvvet çarpanıdır,” dedi. Ancak, bu tür platformlara doğrudan muharebe rolleri emanet edilmeden önce önemli mühendislik ve taktik engellerin kaldığını kabul etti. Maffeis: “Robotlar, birliklerimizin ölümcüllüğünü ve hayatta kalma kabiliyetini artırmalı, manevrayı engellememeli veya karar vermeyi geciktirmemelidir” ifadelerini kullandı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:01

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz